/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Rachete secrete și viceministru arestat! SUA și UE oferă ajutor, iar Rusia anunță un acord cu Kievul

/VIDEO/ Cafeneaua „Guguță”: Ce urmează? Proprietarul susține că pregătește mai multe schițe de proiect alternative

missing
17 decembrie 2020, ora 08:05

Proprietarul cafenelei Guguță a renunțat la ideea de a construi un business-centru în locul actualei clădiri. Totuși, omul de afaceri, Ceslav Ciuhrii, susține că, acum, el pregătește mai multe schițe de proiect și declară că oricum, mai devreme sau mai târziu, va începe lucrările de construcție. Dar ce va apărea acolo, spune că, deocamdată, nici el nu știe, pentru că urmează să decidă împreună cu locuitorii Capitalei.

CESLAV CIUHRII, PROPRIETARUL CAFENELEI „GUGUȚĂ”: „Suntem în căutarea unei soluții. Nu aș vrea să fie un proiect pentru care să mă blameze oamenii din oraș. Nu știu de ce cineva a crezut că eu aș putea să fac ceva contrar legii sau contrar voinței oamenilor”.

Proprietarul clădirii declară că, deocamdată, nu cunoaște ce va apărea în locul cafenelei „Guguță”, întrucât acum se află la etapa consultărilor.

CESLAV CIUHRII, PROPRIETARUL CAFENELEI „GUGUȚĂ”: „Asta mă face să iau o pauză. – Acum pregătiți altceva? – Am mai multe idei. – Nu ne spuneți? – E la moment proiect. Avem mai multe proiecte. Avem multe schițe de proiect, multe studii. Important e să fie și fezabil”.

Membra mișcării Occupy Guguță, dar și președinta ONG-ului Salvați Chișinăul susține că firma lui Ciuhrii nu a purtat, deocamdată, niciun fel de discuții cu societatea civilă, iar acest fapt este regretabil. Întrucât acum compania se judecă cu Ministerul Educației, lucrările sunt, practic, înghețate, însă oricum activiștii civici cred că această clădire trebuie restaurată și nu distrusă.

ANETA DABIJA, PREȘEDINTA AO „SALVAȚI CHIȘINĂUL”: „Cea mai bună soluție ar fi ca clădirea să fie restaurată și sunt sigură că, în sensul ăsta, arhitecții ar veni cu o soluție. Este parte a Grădinii Publice și altceva nu cred că este oportun de construit acolo”.

Clădirea din Grădina Publică Ștefan cel Mare este deținută, în prezent, de compania „Regata Imobiliare”, despre care Ziarul de Gardă a scris că este succesoare în drepturi procedurale a companiei „Finpar Invest”, care ar fi controlată de apropiații lui Vlad Plahotniuc. Proprietarul, Ceslav Ciuhrii, neagă, însă, orice legătură a companiei sale cu fostul lider democrat. Inițial, acesta declara că acolo urmează să fie ridicat un business centru.

Pentru a nu permite dispariația cafenelei, pe motiv că este un simbol al Chișînăului de altădată, un grup de tineri au fondat mișcarea Occupy Guguta, protestând în cele mai inedite moduri față de intenția de a demola clădirea. Însă, potrivit unei decizii luate de Curtea Supremă de Justiție, compania este în drept să construiască un imobil în locul cafenelei.

Chiar și așa, în toamna lui 2019, Consiliul Național al Monumentelor Istorice a votat pentru anularea avizelor eliberate în urma unui demers depus la Ministerul Educației. Astfel că, la începutul anului 2020, compania Regata Imobiliare a acționat în judecată Consiliul. O decizie pe acest caz deocamdată nu a fost luată.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram