Protest matinal în satul Lăpușna, din raionul Hâncești. Dis-de-dimineață, zeci de săteni s-au adunat la intrarea în sat, supărați că le-a fost vândut sediul Primăriei. În semn de protest, aceștia au blocat pentru câteva minute un drum național, timp în care au fost păziți de un cordon de polițiști.

„Eu vă promit că o să luptăm până la urmă, ca Dumneavoastră să obțineți victorie!”

Totul a început acum două zile, când primarul de Lăpușna, dar și angajații Primăriei s-au pomenit că nu mai pot intra în clădire. Atunci, mai mulți mascați au înconjurat sediul administrației publice locale, iar primarului din sat i s-a cerut să elibereze clădirea. Astăzi, sătenii au venit să-și susțină primarul.

,, – Vrem să întoarcă Primăria înapoi, măcar cât de puțin, atât măcar, vrem Primăria înapoi.”

„- Niște hoți și bandiți au rămas în Lăpușna. – Și ați rămas fără Primărie? – Da, am rămas fără sediul Primăriei din satul Lăpușna.”

„Noi ce să facem acum, dacă el a luat mama satului Lăpușna? Mama satului.”

Sătenii, dar și primarul din localitate spun că această clădire, în care se afla până mai ieri Primăria, a fost privatizată, după care vândută în mod ilegal de către un fost președinte de sovhoz. De aceea, o vor înapoi. Imediat după protest, alesul local a mers la discuții cu conducerea raionului Hâncești.

ION CHIOSA, PRIMAR DE LĂPUȘNA: „Cauza penală este acum la Anticorupție. Mi s-a părut că lucrurile merg bine, care este problema. De ce trebuie să evacuăm sediul Primăriei, care activează de 18 ani acolo. Noi nu ne putem face serviciile. Totul este blocat și nu știm ce să facem mai departe. Vrem să ne ajutați. Vrem să știm cum a ajuns bunul acesta a întreprinderii de stat Lăpușna, la persoană privată.”

Contactat, acum două zile, de TV8, Vasile Munteanu, fost președinte de sovhoz în satul Lăpușna, dar și fost consilier local, a spus că a devenit în mod legal proprietar al acestui teren și al acestui sediu și că ar avea toate documentele care confirmă acest lucru. Mai mult decât atât, el spune că i-a propus primarului să cumpere ori să arendeze clădirea, însă ultimul ar fi refuzat. Astăzi, după câteva ore de discuții cu conducerea raionului, s-a decis că, până instanța de judecată se va pronunța pe marginea acestui caz, clădirea să fie luată în arendă de Primăria din sat.

ION CHIOSA, PRIMAR LĂPUȘNA: „S-a luat decizia ca, luni, la consiliul local, să punem problema arendei pentru un an de zile, până instanța de judecată va da rezultatul.”

Din cauza acestui conflict, primarul spune că activitate administrației publice locale este paralizată și speră că, la începutul săptămânii viitoare, să poată intra în sediul Primăriei, unde le-au rămas blocate toate documentele.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!