Mii de armeni, în frunte cu prim-ministrul Nikol Pashinyan, au defilat sâmbătă la Erevan în memoria victimelor conflictului cu Azerbaidjan pentru controlul asupra Nagorno-Karabah, regiune separatistă azeră, relatează France Presse și Agerpres.ro.

Armenia a intrat sâmbătă în trei zile de doliu în memoria celor ucişi în conflict. După şase săptămâni de confruntări, Azerbaidjanul şi Armenia au semnat la 9 noiembrie un acord privind încheierea ostilităţilor şi care a consacrat înfrângerea Armeniei.

„Întreaga naţiune a trăit şi traversează un coşmar”, a declarat Nikol Pachinyan într-o alocuţiune video înainte de a conduce procesiunea spre memorialul din Erevan unde sunt îngropate victimele.

„Uneori, pare că toate visurile noastre sunt sfărâmate şi optimismul nostru distrus”, a continuat el.

Opoziţia, care a chemat la grevă generală de pe 22 decembrie pentru a forţa demisia lui Pashinyan, are programat sâmbătă un marş concurent.

Ajuns la putere în urma unei revoluţii paşnice în 2018 întruchipând speranţele populaţiei de înlăturare a elitelor post-sovietice corupte, Nikol Pashinyan, în vârstă de 45 de ani, este foarte criticat după înfrângerea suferită de forţele armene în faţa armatei azere în Nagorno-Karabah.

Peste 5.000 de oameni, inclusiv civili, au fost ucişi în cele două foste republici sovietice în conflictul izbucnit la sfârşitul lunii septembrie.

Un acord umilitor pentru Armenia a fost semnat sub egida Moscovei la 9 noiembrie, oferind câştiguri teritoriale importante Azerbaidjanului, susţinut de Turcia.

Acordul a provocat furie în Armenia, unde opoziţia manifestează aproape zilnic pentru a obţine demisia premierului, calificat drept „trădător”.

Pashinyan şi-a recunoscut responsabilitatea în această înfrângere, dar a exclus o demisie, subliniind că responsabilii săi militari şi liderii din Karabah i-au cerut să semneze documentul pentru a asigura supravieţuirea republicii autoproclamate, pe cale de a fi invadată de forţele azere.

În baza acordului semnat, Rusia a desfăşurat în jur de 2.000 de soldaţi de menţinere a păcii în Nagorno-Karabakh.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!