/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 794: Alertă în toată țara și risc de baie de sânge! WP: Moldova va fi următoarea țintă, dacă Ucraina cade

/VIDEO/ Cei mai frumoși brazi din țară. Pentru a face economii, majoritatea primăriilor au optat pentru pomi artificiali. Mulți au fost deja inaugurați

missing
19 decembrie 2020, ora 21:18

Chiar dacă e pandemie, iar bugetele pentru decorațiuni și evenimente de sărbătoare sunt reduse, totuși primăriile din țară se întrec în cei mai frumoși brazi. Mulți dintre ei au fost deja inaugurați aproape în toate orașele mari. Pentru a face economii, majoritatea au optat pentru pomi artificiali, care au fost instalați și în anii precedenți.

Municipiul Chișinău este unul dintre cele mai bogate în decorațiuni în acest an. Aici, în peste 30 de adrese au fost amplasați brazi artificiali, luminițe, cerbi decorativi și alte instalații. Iar bradul din centrul Capitalei aduce atmosfera de sărbătoare încă din prima zi de iarnă.

DIANA POPA, REPORTERĂ TV8: În acest an, principalul brad al țării a fost instalat în scuarul Catedralei și nu în Piața Marii Adunări Naționale, așa cum se obișnuia până acum. Este tot același brad ca și în 2018, când un antreprenor a dăruit Chișinăului 15 metri din înălțimea bradului, iar încă 5 metri au fost achitați din bugetul municipal. Chiar dacă este unul artificial, oamenii spun că oricum bradul arată bine.”

„Frumos, principalul că natura a rămas la locul ei.”

Din cauza pandemiei, însă, autoritățile locale au renunțat la organizarea unui târg festiv. În schimb la Bălți, primarul a făcut o excepție. În piața principală din oraș se vând mâncăruri tradiționale și băuturi calde. Totuși, aici nu a fost permisă amenajarea unui patinoar și a unui carusel pentru copii, iar un ecran imens transmite concerte din anii precedenți, pentru că organizarea lor este interzisă.

RENATO USATÎI, PRIMAR, MUN. BĂLȚI:Am deschis un iarmaroc ca seara să aveți posibilitatea să procurați un ceai, dulciuri, cafea.”

În pofida restricțiilor, la Orhei sărbătoarea e la ea acasă. La inaugurarea pomului au participat sute de oameni, care s-au îmbulzit în fața scenei, unde au fost organizate spectacole pentru copii, dansuri și un concert cu participarea mai multor interpreți autohtoni. Autoritățile locale declară că anume la Orhei au instalat cel mai înalt brad din țară.

ILAN ȘOR, PREȘEDINTELE PP ȘOR:Felicitări cu ocazia lui 2021! Uraaaa!”

Tot atunci a fost prezentat și un filmuleț de mulțumire pentru medicii care luptă în prima linie cu virusul Covid-19, asta chiar dacă la sărbătoare nu s-au prea respectat regulile epidemiologice.

Iar bradul din stânga Nistrului, cumpărat din Ucraina acum șapte ani, are 26 de metri înălțime. Așa-zisul președinte a anulat evenimentul oficial de inaugurare a acestuia din cauza pandemiei, dar zilele trecute a fost instalată steaua din vârf, care are peste 100 de kilograme.

„Toți sunt în dispoziție bună, chiar dacă e pandemie toți așteaptă Anul Nou.”

Și la Tiraspol a fost anulat tradiționalul marș al Moș Crăciunilor, care avea loc anual. Atmosfera de sărbătoare se simte și în orașele mai mici din țară. De exemplu, la Ungheni, pentru prima dată a fost procurat un brad artificial, înalt de 12 metri. Acesta a fost decorat cu 3000 de globuri și 21 mii de luminițe.

Este o investiție pentru primărie, dar ne-am gândit că în situație de pandemie, atunci când orice speranță este o dorință, unghenenii merită acest lucru.”

Însă la doar câteva zile, un șofer s-a aventurat să facă drift-uri în jurul acestuia. O zi mai târziu aceasta a fost identificat de poliție.

La Comrat, însă, se păstrează tradiția instalarea doar a pomilor artificiali. Însă aceștia nu sunt procurați, ci tăiați din curțile oamenilor.

SERGHEI ANASTASOV, PRIMAR, OR. COMRAT:Sunt copaci care cresc lângă case, încurcă gospodăriilor și sunt periculoase pentru fundațiile caselor.”

Iar bradul din Soroca este unul mai deosebit. Acesta a fost inaugurat aseară și a costat primăriei doar 5000 de lei. Chiar în această seară a fost inaugurat și pomul de la Cahul, iar localnicii au profitat de zi liberă pentru a-și face fotografii lângă el.

De marți, și în piețele din Chișinău este permisă vânzarea brazilor naturali. Prețul variază între 200 și 1500 de lei, în funcție de specie și zona în care au fost crescuți. Totuși, prețul la brazii moldovenești s-a ieftinit cu 20 la sută din cauza pandemiei, iar în total Agenția Moldsilva a scos la vânzare circa 50 de mii de pomi.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram