/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Rachete secrete și viceministru arestat! SUA și UE oferă ajutor, iar Rusia anunță un acord cu Kievul

/VIDEO/ Nu ai test? Stai în cămin de sărbători. De o lună studenții din stânga Nistrului, care își fac studiile la Chișinău, nu mai pot pleca acasă fără test

missing
19 decembrie 2020, ora 20:28

Se face deja o lună de când sute de studenți din stânga Nistrului, care își fac studiile la Chișinău, nu mai pot pleca acasă. Și asta pentru că administrația de la Tiraspol le-a impus testul la Covid-19, ca să poată traversa frontiera administrativă. Tinerii spun că testul, care la laboratoarele private costă între 800 și 1200 de lei, este prea scump pentru ei și nu toți și-l pot permite. De aceea, se arată nedumeriți de această restricție. Între timp, Biroul pentru reintegrare de la Chișinău strânge din umeri. Spune că a expediat un demers Tiraspolului, dar, deocamdată, fără efect.

RUSLAN MOVA, AȘA-ZISUL MINISTRU AL AFACERILOR INTERNE, REGIUNEA TRANSNISTREANĂ: „Noi nu limităm cumva libera circulație a cetățenilor transnistreni în afara „republicii”. Însă, ca o măsură de profilaxie, trebuie să analizăm posibilitatea testării sistematice la infecție.”

Astfel a argumentat Tiraspolul decizia luată pe 23 noiembrie, când testul la noul tip de coronavirus a devenit obligatoriu pentru studenți la intrarea pe teritoriul regiunii separatiste. Potrivit datelor statistice, publicate de Tiraspol, peste 500 de tineri se află la evidență ca fiind studenți care fac naveta cel puțin odată pe săptămână. Printre ei se regăsesc și două tinere, care au acceptat să discute cu noi. Este vorba de Irina și Ecaterina, ambele originare din Dubăsari. În acest an, fetele și-au început studiile la Universitatea Tehnică din Chișinău. De o lună, revenirea acasă este aproape imposibilă.

IRINA, STUDENTĂ DIN DUBĂSARI:Când trebuia să mă întorc în Chișinău, mi-au cerut testul, dar eu am le-au explicat că eu ies din Transnistria. Mi-au spus că data viitoare trebuie să am testul sau nu mă vor lăsa să trec.”

ECATERINA, STUDENTĂ DIN DUBĂSARI:Mai trebuie să pot primi colete de la părinți cu mâncare, bani, pentru că nu îmi pot permite să trăiesc în Chișinău.”

Fetele spun că, financiar, nu-și pot permite să se testeze la fiecare două săptămâni.

IRINA, STUDENTĂ DIN DUBĂSARI:O sută de dolari pe lună e foarte scump, pentru că pe lângă asta trebuie să mâncăm, să trăim, să ne îmbrăcăm.”

ECATERINA, STUDENTĂ DIN DUBĂSARI:Nu am idee cum voi pleca, pentru că acum vin sărbătorile de iarnă, trebuie să merg acasă, să petrec timp cu familia.

Studentă la drept, Irina, o altă tânără, originară din Grigoriopol, spune că obișnuia să se ducă adacă de două ori pe lună. Dar, după introducerea testării obligatorii, a rămas la Chișinău de o lună, timp în care nu și-a văzut familia și rudele. În căutarea unei soluții, a adresat o scrisoare autorităților, dar nu a primit răspuns încă.

IRINA BOGDAN, STUDENTĂ DIN GRIGORIOPOL:Eu cred că această prevedere încalcă drepturi, mai ales dreptul la libera circulație, cu care regiunea transnistreană a avut dificultăți și până la pandemie. Video 9 00:29-00:36 Mă deranjează că sunt în RM și la 50 de kilometri trebuie să prezint un test Covid.”

Și redacția TV8 a solicitat un răspuns de la Biroul pentru Reintegrare, în încercarea de a afla ce acțiuni au fost întreprinse pentru a schimba situația. Însă, responsabilii ne-au expediat un comunicat de presă, plasat cu aproape o lună în urmă, din care ne-a recomandat să aflăm răspunsuri. Textul acestuia spune că Biroul consideră inadmisibilă noua prevedere și că a expediat un demers în acest sens administrației de la Tiraspol.

„Această practică creează presiuni financiare suplimentare asupra cetățenilor Republicii Moldova, instituie noi bariere artificiale în calea liberei circulații și îngreunează realizarea dreptului inalienabil la educație. A fost solicitată înlăturarea cât mai grabnică a impedimentelor în calea circulației nestingherite a studenților și a elevilor.”

Decizia ca studenții să tracă obligatoriu testul a fost adoptată de administrația separatistă după vizita la Tiraspol a noului vicepremier pentru reintegrare, Olga Cebotari. Aceasta, pentru prima dată în istoria Republicii Moldova, a avut o întâlnire cu liderul transnistrean Vadim Krasnoselski la Tiraspol. Până a fi adoptată hotărârea, studenții originari din stânga Nistrului plecau acasă prezentând carnetul de student. Din cauza situației legate de Covid-19, Tiraspolul a deschis mai multe posturi de control.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram