Comunitatea academică a Facultății de Farmacie a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” se arată îngrijorată față de conținutul legilor aprobate recent cu privire la modificarea cadrului legislativ ce reglementează activitatea farmaceutică.

„Cu nedumerire și dezamăgire, constatăm că este o acțiune țintită de subminare a sistemului farmaceutic prin discreditarea farmaciștilor și prin dorința de a scoate de sub control acest domeniu atât de specific. Specialiștii în domeniu, inclusiv reprezentanții Facultății de Farmacie, au aflat despre adoptarea acestui șir de legi din mass-media și de pe rețelele de socializare”, spun reprezentanții comunității academice.

„Intențiile „nobile” privind îmbunătățirea asistenței cu medicamente a populației prin intermediul „farmaciilor virtuale” (prin internet), „magazine” și „farmacii ambulante” va avea, cu regret, un efect invers, în unele cazuri cu consecințe foarte grave asupra sănătății consumatorilor de medicamente. Atenționăm că noile prevederi legale vor avea un impact negativ, în special asupra sănătății populației și asupra sistemului farmaceutic per ansamblu”, menționează specialiștii.

Comunitatea academică a Facultății de Farmacie mai spune că dacă aceste legi vor ajunge să fie implementate în activitatea  farmaceutică, „efectele negative vor fi resimțite, în scurt timp, la nivel social, economico-financiar, dar și mai important – asupra sistemului medical în întregime”.

„Menționăm că orice lege trebuie să fie în folosul cetățenilor. În cazul dat, sintagmele „asigurarea accesibilității la nivel rural, persoanelor vârstnice din regiuni rurale” ș.a.  sunt utilizate doar ca un paravan, în realitate acțiunile vin în detrimentul sănătății și siguranței vieții populației”, punctează academicienii.

Amintim că deputații din PSRM și cei de la Partidul Șor au votat inițiative legislative care prevăd modificări în domeniul farmaceutic. Astfel, la propunerea Partidului Șor ar urma să apară farmaciile ambulante.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!