Peste 250 de mii de lei s-au dus în vânt, în acest an, din cauza alarmelor false cu bombă. Într-un răspuns oferit de Inspectoratul General al Poliției, se spune că fiecare intervenție de acest fel costă, în medie 15 mii de lei. Costul este stabilit în baza unei formule de calcul, iar în el intră, de exemplu, numărul de angajați implicați, costul pentru o oră de muncă a angajaților, utilizarea tehnicii speciale, deplasarea și combustibilul folosit. De asemenea, din cauza alertelor, clădirile unde este anunțată bomba sunt nevoie să-și sisteze activitatea, iar în unele situații trebuie oprită și circulația pe străzile adiacente.

Pe parcursul anului, au fost înregistrate cel puțin 17 apeluri la 112 prin care persoane necunoscute anunțau despre minarea unor clădiri. Prima intervenție a polițiștilor de la începutul anului a fost chiar in luna ianuarie. Atunci, un bărbat necunoscut a aruncat câteva pachetele într-un centru de creditare si într-un magazin de telefonie mobila. Politia a încercuit zona si a început verificările. Ulterior, geniștii au stabilit că individul a aruncat cu bucăți de slănină. Peste câteva săptămâni făptașul a fost reținut si si-a recunoscut vina. Acesta a fost amendat cu 1500 de lei.

Au fost și cazuri când specialiștii de la BombTeh au folosit chiar si mijloacele de dezamorsare. S-a întâmplat la începutul lunii iunie, chiar lângă clădirea Ministerului de Interne. Atunci carabinierii care patrulau zona au observat un colet suspect si au alertat superiorii. După ce pachetul a fost dezamorsata s-a stabilit ca in ea se afla un ceas si un buchet de flori.

Datele statistice arată că, în acest an, cel mai des au fost ținta alertelor cu bombă Curtea de Apel Chișinău și Judecătoria Chișinău cu sediul la Buiucani. Chiar vinerea trecută, ultima a fost încercuită de geniști, după ce o persoană necunoscută a avertizat că sediul este minat. Nu am reușit să aflăm de la poliție dacă a fost prins făptașul.

CĂTĂLIN GORIA, REPORTER TV8: „Potrivit Inspectoratului General al Poliției, în ultimele 10 luni au fost înregistrate 17 alerte cu bombă, toate fiind false. Doar în jumătate de cazuri, poliția a reușit să dea de urmele autorilor. În 15 situații, au fost pornite procese penale, iar 6 din ele au fost trimise, spre examinare, procurorilor.”

Fiecare alertă presupune cheltuieli de aproximativ 15 mii de le. Însă, în funcție de clădirea unde este anunțată alerta, suma poate crește substanțial. Un calcul simplu arată că bugetul statului a pierdut peste 250 de mii de lei pentru a gestionat cele 17 apeluri cu bombă, declarate false într-un final. De ce anume 15 mii? Ne-a explicat șeful adjunct al Inspectoratului General al Poliției.

MARIN MAXIAN, ȘEF ADJUNCT IGP: „Este formula de calcul și atunci puneți întrebarea care subdiviziuni intervin la chemare, care este numărul de angajați implicați,  costul pentru o oră a angajatului, mijloacele speciale, amortizarea, deplasarea unităților de transport, cheltuielile de combustibil, utilizarea mijloacelor speciale, fiecare intervenție are uzură iată în ansamblu când se face calculul s-a stabilit această sumă.”

Conform Codului Penal, „comunicarea mincinoasă cu bună știință despre un atac terorist”, prevede amendă până la 42 500 de lei, muncă neremunerată de la 180 până la 240 de ore sau închisoare de până la doi ani.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!