/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

/VIDEO/ Planurile Capitalei pentru 2021: Cele mai mari investiții vor ajunge în bugetele preturilor Botanica și Ciocana

20 decembrie 2020, ora 20:16

Sectoarele din Capitală se întrec în propuneri pentru anul ce vine. Astfel, la Ciocana ar urma să sfie renovat însemnul de la intrarea în oraș, iar la Rîșcani va apărea o plajă municipală. Totuși, cele mai mari investiții, câte 25 de milioane de lei, vor ajunge în bugetele preturilor Botanica și Ciocana. Acolo, autoritățile locale afirmă că vor investi în primul rând în educație, renovarea străzilor și a parcurilor.

Conform datelor prezentate de Primăria Chișinău, investițiile pentru anul 2021 au fost deja calculate, iar cei mai mulți bani vor merge către sectoarele mai mari, precum Ciocana și Botanica. La polul opus, cu aproape zeci milioane de lei mai puțin, se află sectorul Rîșcani. Chiar și așa, preturile încă urmează să stabilească pe ce necesități vor fi cheltuite resursele financiare.

Topul preturilor conform volumului de investiții pentru 2021

  1. Pretura Ciocana – 25 milioane lei
  2. Pretura Botanica – 25 milioane lei
  3. Pretura Centru – 24,6 milioane lei
  4. Pretura Buiucani -22,3 milioane lei
  5. Pretura Rîșcani – 16,8 milioane lei

Astfel, în sectorul Ciocana, autoritățile locale au prezentat deja principalele priorități pentru anul 2021.

DIANA POPA, REPORTERĂ TV8: „Unul dintre cele mai scumpe proiecte ale Preturii Ciocana pentru anul 2021 este renovarea însemnului de la intrarea în oraș. Acest fapt ne-ar costa circa 300 de mii de lei. Totodată, pretura își propune și începrea reparației capitale pe strada Industrială, dar și renovarea semafoarelor din mai multe intersecții”.

Cei mai mulți bani vor merge pe reabilitarea spațiului adiacent bulevardului Mircea cel Bătrân, fiind vorba despre aproape 20 de milioane de lei. Aici ar urma să fie scoase gheretele și parcările din stradă, pentru a nu crea dificultăți în deplasarea transportului public.

Tot 25 de milioane de lei vor fi alocate și pentru sectorul Botanica, unde este preconizată reconstrucția parcului Valea Trandafirilor, mai exact a zonei din jurul lacului, pentru care vom achita aproape zece milioane de lei. De asemenea, se vrea amenajarea mai multor zone verzi, reabilitarea trotuarelor de pe bd. Dacia, modernizarea iluminatului și altele.

Cele mai scumpe proiecte pentru 2021, sectorul Botanica

  1. Reconstrucția parcului „Valea Trandafirilor” – 9,7 milioane lei
  2. Amenajarea și modernizarea scuarului „Sarmisegetuza” – 6,5 milioane lei
  3. Redirecționarea apelor pluviale la Grădinița nr. 112 – 2,5 milioane lei
  4. Amenajarea scuarului Muncești/Pandurilor – 2 milioane lei
  5. Amenajarea scuarului din str. Valea Crucii – 1,9 milioane lei

O bună parte din bani vor ajunge și în sectorul educației, astfel că în 2021 vor fi deschise grupe noi în grădinițe.

ANGELA CUTASEVICI, VICEPRIMARĂ: „Din 26 de grupe care vor fi deschise, 17 sunt de aici”.

Educația este o prioritate și în sectorul centru, unde bugetul este de cinci ori mai mare decât anul trecut, adică 24,6 milioane de lei.

PAVEL RUSU, PRETOR, SECTORUL CENTRU: „Se preconizează amenajarea în patru instituții de învățământ a terenurilor de fotbal. Este vorba de liceele Mihai Viteazul, Koțiubinski, Universul și Nicolae Sulac”.

Iar din taxele achitate pentru bunuri imobile, aici vor fi reabilitate curțile de bloc.

 ILIE CEBAN, VICEPRIMAR: „Acești bani vor fi direcționați exclusiv în curțile de bloc. Ce înseamnă amenajarea curților de bloc? Aici ne referim la căile de acces, carosabil, trotuare, iluminat, spațiu verde, terenuri de joacă”.

Se preconizează și reparația teatrului de vară și reabilitarea unui izvor din Parcul Valea Morilor, însă locuitorii din zonă spun că ar vrea ca banii să fie redirecționați puțin altfel.

Peste 20 de milioane de lei vor ajunge și în sectorul Buiucani, unde ar urma să fie reabilitate patru scuaruri. De asemenea, a fost solicitată și modernizarea străzilor Ion Creangă și 31 August.

ILIE CEBAN, VICEPRIMAR: „Dacă anul trecut pentru pretura Buiucani au fost alocate cinci milioane de lei, anul următor se propune peste 20 de milioane de lei.  Amenajarea spațiilor verzi, mă refer la iluminatul public, drumuri”.

 DIANA POPA, REPORTERĂ TV8: „În 2021, pretura Buiucani va cheltui cei mai mulți bani, 11 milioane de lei, pentru finalizarea etapei întâi de reabilitare a parcului La Izvor.  Încă cinci milioane de lei vor fi utilizați pentru reparație și amenajarea trotuarelor din sector, în special a celor de pe strada Șciusev, unde acum pietonii sunt nevoiți să ocolească gropi la fiecare pas”.

Cei mai puțini bani au fost repartizați sectorului Rîșcani. Chiar și așa, pretura are planuri grandioase, printre care reabilitarea parcului-pădure din zonă, unde ar urma să fie create plaje.

VLAD MELNIC, PRETOR, SECTORUL RÎȘCANI: „Noi venim cu propunerea să o renovăm, să facem ceva modernizat, ca vara oamenii să vină să se odihnească”.

Alte proiecte țin de amenajarea unui scuar, instalarea irigării, repararea unui pasaj subteran și amenajarea aleii pietonale de pe bd. Grigore Vieru. De partea cealaltă, chișinăuienii spun că ar vrea ca cele mai multe resurse să fie destinate pentru reabilitarea străzilor și a parcărilor.

CARTON   Cele mai scumpe proiecte pentru 2021, sectorul Rîșcani

  1. Amenajarea și reabilitarea parcului Rîșcani – 7,7 milioane lei
  2. Amenajarea aleii de pe bd. Grigore Vieru – 2,5 milioane lei
  3. Amenajarea scuarului Răzeșilor – 2 milioane lei
  4. Reabilitarea aliniamentului stradal pe bd. Moscova – 1,5 milioane lei
  5. Modernizarea pasajului subteran din bd. Renașterii Naționale – 1 milion lei

Proiectul de buget pentru anul 2021 al Capitalei prevede venituri în sumă de 4,66 miliarde de lei și cheltuieli în sumă de 5,95 miliarde de lei. Deficitul bugetar preconizat este de 1,28 miliarde de lei, dar primarul Ion Ceban declara că acesta ar putea fi acoperit prin intermediul instrumentelor financiare externe și interne.

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram