Și-a petrecut mai bine de jumătate din viață în fața elevilor, cărora le-a predat matematica. Este unul dintre cei mai longegivi profesori din orașul Hîncești, iar acum, la cei aproape 90 de ani ai săi, este nevoit să înfrunte probleme grave de auz și de vedere. Ca să deslușească scrisul, pentru care are o pasiune aparte, combină ochelarii și lupa. Chiar dacă își petrece timpul mai mult de unul singur, în apartamentul său, el este, deseori, vizitat de asistenta socială și de cei doi copii ai săi. Unul dintre ei, profesor universitar, încearcă acum să creeze un aparat auditiv, special pentru tatăl său.

Andrei Tincovan s-a născut în 1931 în satul Lipescoe, pe atunci, raionul Kotovsk. Și-a dedicat mai mult de 50 de ani școlii nr 1 din Hâncești, unde a predat matematica și fizica. Fostul dascăl își trăiește bătrânețea, de unul singur. Soția a a decedat cu mulți ani în urmă, iar copiii, spune el, au și ei copii.

Bătrânul susține că nu duce lipsă de nimic, întrucât nu mănâncă carne, iar din cauza problemelor cu ficatul, mănâncă doar terciuri și legume. Pensia, de 1800 de lei, zice el, îi ajunge și pentru mâncare, și pentru a achita serviciile comunale. Singurul lucru pe care îl deranjează este că nu aude. Când am mers în vizită, am fost nevoiți să-i scriem pe foaie întrebările. Se bucură, totuși, că încă vede, pentru că zilnic, citește din scoarță în scoarță, atât literatură artistică, cât și științifică.

Domnul Andrei ne-a arătat și cartea lui preferată, pe care ar putea să o spună pe de rost pentru că a citit-o de mai bine de 10 ori.

Deși asistenta socială îl vizitează de două ori pe săptămână ca să-l ajute la procurarea produselor alimentare și achitarea facturilor, fostul profesor ține, cu tot dinadinsul, să iasă afară zilnic. Iar astăzi, a mers de unul singur la cumpărături.

Asistenta socială a domnului Andrei ne-a spus că bătrânul profesor este îngrijit corespunzător și nu duce lipsă de nimic.

TATIANA GAVRILIUC, ASISTENTĂ SOCIALĂ, ORAȘUL HÎNCEȘTI: „El trăiește foarte modest. Mănâncă bine, de două ori pe săptămână îi cumpăr legume, el singur își gătește salate, iar produsele lactate i le aduc la comandă, acasă”.

Și fiica sa îl ajută prin gospodărie, iar fiul, acum profesor universitar, încearcă să-l ajute să-și recapete cât de cât auzul. Având studii în producerea aparatajului electronic și văzând că niciun aparat auditiv nu i se potrivește, a decis să-l inventeze pe cel mai bun pentru probleme tatălui său.

Bărbatul speră să-și bucure tatăl cu cel mai potrivit aparat, care-i va readuce auzul. Iar, dacă revenim la dorintele fostului profesor, atunci aflăm că Andrei Tincovan vrea să-și vadă cât mai des copiii, pe care să-i așeze alături, la masa de Revelion.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!