/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 787: Atac la Odesa, prognoză sumbră și acord NATO privind sistemele antiaeriene pentru Ucraina

Banca Mondială, îngrijorată de legile adoptate de către PSRM și PP „Șor”

missing
21 decembrie 2020, ora 17:49

Banca Mondială s-a arătat îngrijorată de adoptarea de către Parlament a mai multor legi, care potrivit reprezentanților instituției inversează progresele realizate cu greu în ultimii ani în raport cu caracterul adecvat al pensiilor, eficacitatea regimului de declarare a averilor și intereselor persoanele în Republica Moldova pentru a pune capăt impunității pentru actele de corupție și soliditatea sectorului financiar.

Într-un comunicat de presă, Banca Mondială spune că reducerea vârstei de pensionare va afecta sustenabilitatea sistemului de pensii și se va solda cu pensii mai mici pentru toți, în special pentru femei. În cele din urmă, această măsură lasă mai puține resurse pentru cheltuielile prioritare în sănătate, educație și infrastructură.

Modificările aduse legislației privind declararea averii și a intereselor personale subminează verificarea declarațiilor de avere și interese personale și fac aproape imposibilă impunerea sancțiunilor disciplinare pentru încălcarea integrității. Astfel, un instrument esențial de asigurare a răspunderii pentru corupție a fost substanțial slăbit.

În final dar nu și în ultim rând, abrogarea Legii 235, cunoscută și ca „legea miliardului”, generează îngrijorări privind capacitatea Băncii Naționale a Moldovei de a susține în mod eficient stabilitatea macroeconomică și financiară, care este esențială pentru bunăstarea cetățenilor R. Moldova.

Menționăm că legile pentru care Banca Mondială s-a arătat îngrijorată au fost adoptate de către deputații Partidului Socialiștilor (PSRM) și Partidului Politic „Șor”.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram