/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 783: Explozii, pericol atomic și noi reguli de mobilizare pentru armata ucraineană

/VIDEO/ Agricultorii din Tudora se alătură fermierilor din PMAN: „Dacă nu vor să ne audă, o să blocăm vama”

missing
21 decembrie 2020, ora 12:13

Mai mulți agricultori din Tudora anunță că au pornit spre Capitală pentru a protesta în fața Legislativului. Într-un live pe Facebook, aceștia anunță că la manifestație se vor alătura și fermierii din mai multe raioane ale țării.

Plecăm la Chișinău. Iată aici e vama Palanca. Mergem la Chișinău și dacă nu vor să ne audă, o să blocăm mai mult nu doar vama. Noi vrem să cerem ce este al nostru.”

Ultimele două săptămâni au fost marcate de protestul agricultorilor. Zeci de oameni au manifestat în fața Guvernului, iar mai apoi și a Parlamentului, cerând să li se ofere compensații pe măsura pierderilor suportate în timpul secetei, dar și reducerea TVA-ului de la 12 la 8 procente pentru produsele agricole.

În unele zile, protestele au fost marcate de incidente cu forțele de ordine. Cel mai violent moment a fost atunci când, pe scările Parlamentului, un polițist a pulverizat gaze lacrimogene, iar printre cei afectați au fost și doi jurnaliști. Și patru carabinieri au avut nevoie de ajutor medical, după ce ar fi fost călcați de roțile tractoarelor.

Agricultorii și-au parcat tractoarele în Piața Marii Adunări Naționale pe 9 decembrie, după ce au fost ținuti timp de câteva zile la intrările in oraș. Deși Primăria le-a autorizat protestul până în data de 31 decembrie, fermierii au declarat atunci că sunt gata să stea nonstop. În acea zi a avut loc ședința de Guvern, unde premierul Ion Chicu l-a acuzat pe deputatul Alexandr Slusari că a organizat protestul și i-a cerut să vină cu amendamente pentru a discuta problemele din agricultură.

Agricultorii au decis să mai ofere o pauză de câteva zile autorităților, iar marți sunt deciși să revină din nou în centrul capitalei. Acestora li s-au alăturat și un grup de transportatori.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram