Mai mulți agricultori din Tudora anunță că au pornit spre Capitală pentru a protesta în fața Legislativului. Într-un live pe Facebook, aceștia anunță că la manifestație se vor alătura și fermierii din mai multe raioane ale țării.

Plecăm la Chișinău. Iată aici e vama Palanca. Mergem la Chișinău și dacă nu vor să ne audă, o să blocăm mai mult nu doar vama. Noi vrem să cerem ce este al nostru.”

Ultimele două săptămâni au fost marcate de protestul agricultorilor. Zeci de oameni au manifestat în fața Guvernului, iar mai apoi și a Parlamentului, cerând să li se ofere compensații pe măsura pierderilor suportate în timpul secetei, dar și reducerea TVA-ului de la 12 la 8 procente pentru produsele agricole.

În unele zile, protestele au fost marcate de incidente cu forțele de ordine. Cel mai violent moment a fost atunci când, pe scările Parlamentului, un polițist a pulverizat gaze lacrimogene, iar printre cei afectați au fost și doi jurnaliști. Și patru carabinieri au avut nevoie de ajutor medical, după ce ar fi fost călcați de roțile tractoarelor.

Agricultorii și-au parcat tractoarele în Piața Marii Adunări Naționale pe 9 decembrie, după ce au fost ținuti timp de câteva zile la intrările in oraș. Deși Primăria le-a autorizat protestul până în data de 31 decembrie, fermierii au declarat atunci că sunt gata să stea nonstop. În acea zi a avut loc ședința de Guvern, unde premierul Ion Chicu l-a acuzat pe deputatul Alexandr Slusari că a organizat protestul și i-a cerut să vină cu amendamente pentru a discuta problemele din agricultură.

Agricultorii au decis să mai ofere o pauză de câteva zile autorităților, iar marți sunt deciși să revină din nou în centrul capitalei. Acestora li s-au alăturat și un grup de transportatori.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!