Curtea Constituțională a Moldovei (CCM) a suspendat legea prin care a fost modificată activitatea Autorității Naționale de Integritate (ANI). Despre aceasta a anunțat pe pagina sa de Facebook deputatul Sergiu Litvinenco, tot el autorul sesizării. 

„Astăzi, 21 decembrie 2020, CCM a admis cererea de suspendare a acțiunii Legii nr. 244 din 16 decembrie 2020 pentru modificarea unor acte normative (proiectul nr. 495 din 4 decembrie 2020) depusă de domnul Sergiu Litvinenco, deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Legea contestată vizează inclusiv competența ANI și modul în care poate fi exercitată aceasta”, a comunicat CCM.

Alesul poporului spune că a sesizat CCM pe motiv că inițial proiectul prevedea doar modificarea legii de funcționare a ANI, astfel încât prin minimizarea termenelor de prescripție să fie încetate mai toate dosarele pe averea nejustificată.

Însă, potrivit deputatului, pe ultima sută de metri au fost adăugate prevederi care modifică și Codul de procedură penală, pentru ca investigarea pentru îmbogățire ilicită să poată fi instrumentată doar după ce există un act de constatare a averii nejustificate din partea ANI. Dar, având în vedere că activitatea ANI a fost practic paralizată, nici dosare pentru îmbogățirea ilicită nu pot să mai existe.

Amintim că reprezentanții ANI au prezentat avizul negativ asupra proiectului și susține că unele modificări ar afecta grav unele proceduri de control, care deja au fost inițiate.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!