În timp ce în Republica Moldova, vaccinul antiCovid ar putea să ajungă abia pe la Paști, așa estima recent premierul Ion Chicu, sunt moldoveni care deja s-au vaccinat. Este și cazul unei tinere, originară din raionul Șoldănești, dar care de mai mulți ani lucrează în orașul american San-Francisco. Pentru că activează la un centru de reabilitare, a ajuns pe lista persoanelor prioritare, care beneficiază de imunizare gratuită. În Statele Unite, au fost autorizate, până acum, vaccinurile a doi producători, fiind în discuții aprobarea celui de-al treilea.

DINA ANGHELENICI: „Este a doua zi de la vaccinare, mă simt excelent, mă simt foarte bine fizic, mental mă simt extraordinar, nu am avut nicio reacție adversă”.

Dina Anghelenici este contabilă la un centru de reabilitare. Deși lucrează în oficiu, vaccinul i-a fost oferit pentru că interacționează direct cu pacienții. Procesul de imunizare a avut loc chiar în incinta centrului în care activează.

 DINA ANGHELENICI: „Când am ajuns la serviciu eram, probabil, ultima. Colegii mei însă au fost mai activi, au stat la rând de la 6 dimineața, când s-a început vaccinarea. A fost prezentă o echipă de aproape 20 de surori medicale, un medic, de la Ministerul Sănătății din regiunea în care lucrez eu. Ne-au monitorizat 15 minute, după ce ne-am vaccinat”.

Nu s-a gândit nici pentru o clipă să refuze vaccinarea. Decizia însă i-a îngrijorat mai mult pe cei de acasă.

DINA ANGHELENICI: „Nu m-am îngrijorat deloc, am avut multă lume care mă întrebau, părinții de acasă și-au făcut griji. M-au întrebat dacă nu ți-e frică. Nu m-am îngrijorat, pentru că m-am documentat pe deplin”.

Recent, premierul Ion Chicu, invitat la emisiunea Cutia Neagră, a declarat că vaccinurile antiCovid ar putea să ajungă în Republica Moldova abia peste jumătate de an.

ION CHICU, PRIM-MINISTRU AL REPUBLICII MOLDOVA: „Nu am comandat nimic, pentru că nu poți comanda. Nu se plasează comenzi. Sunt vreo 7-8 vaccinuri, la diferiți producători. Începând de la ruși, chinezi, americani, englezi. Republica Moldova stă cumincior în rând la toate. Eu cred că, realist vorbind, mai degrabă de Paște noi n-o să avem vaccin”.

Între timp, un studiu publicat de Ministerul Sănătății arată că dacă ar avea posibilitatea să se vaccineze contra Covid, doar 30 la sută l-ar accepta. În acest context, 70% dintre respondenți sunt îngrijorați de siguranța vaccinării și doresc asigurarea că vaccinul a fost utilizat de mult timp fără efecte secundare pentru a-l accepta. De partea cealaltă, unii trecătorii au păreri împărțite când sunt întrebați dacă s-ar vaccina sau nu contra noului tip de coronavirus.

Acum două săptămâni, Ministerul Sănătății spunea, printr-un comunicat de presă, că a prezentat platformei COVAX solicitarea pentru vaccinul împotriva COVID-19. Platforma acoperă 20% din populația țării în mod gratuit. Grupurile țintă care au fost deja identificate sunt lucrătorii medicali si din domeniul social, adulții cu vârsta mai mare de 65 ani și comorbidități, persoanele cu comorbidități; lucrătorii din domeniul de educație și cei din organele responsabile de securitate. Ulterior, dacă vor mai fi disponibile, vor fi vaccinate și alte grupuri de populație.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!