/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

/VIDEO/ Reacția unor proprietari de localuri, după ce autoritățile au interzis desfășurarea petrecerilor de Crăciun ori Revelion

22 decembrie 2020, ora 21:23

Fără corporative și petreceri de Crăciun ori Revelion, la acest sfârșit de an. Comisia Extraordinara de Sănătate Publica a decis, astăzi, că orice fel de evenimente și ceremonii festive sunt interzise, în Capitală, până pe 15 ianuarie. Hotărârea îi pune, însă, în dificultate pe proprietarii localurilor, care se plâng că și așa au avut venituri foarte slabe, în 2020, din cauza restricțiilor legate de pandemia de coronavirus. De cealaltă parte, autoritățile locale afirmă că decizia este inevitabilă, întrucât restaurantele și așa nu ar fi respectat regulile epidemiologice, impuse până acum.

ION CEBAN, PRIMAR GENERAL: „Localurile sunt pline, nimic distanță, marea majoritate fără termometrie, fără dezinfectare. Nu știu cât de bine o să le pară la spital, dacă ajung, nu dă Doamne”.

Restricțiile impuse în ședința de astăzi prevăd, între altele, interzicerea evenimentelor organizate în unitățile de alimentare publică, dar și la locul de muncă, indiferent de statutul juridic, public sau privat, al instituției. Prevederea îi pune, însă, în dificultate pe agenții economici, care prestează astfel de servicii. De exemplu, acest bărbat, care este proprietarul unei săli de ceremonii, susține că acum trebuie să amâne mai multe petreceri corporative, la care urmau să participe până la 30 de persoane.

SERGIU POSTICĂ, PROPRIETARUL UNEI SĂLI DE CEREMONII: „Atunci când ai ventilare bună, spațiu mare, se așezau la noi șase persoane la masă, era în conformitate cu toate regulile.

Iar în seara de Revelion, localul nu va activa deloc, pentru a evita orice speculații.

SERGIU POSTICĂ, PROPRIETARUL UNEI SĂLI DE CEREMONII: „Cu personalul nostru și toate serviciile, ieșeam cap în cap. Un lucru pozitiv era că ne ținem personalul aici. Sunt cinci bucătari care lucrează, dar o să ne conformăm, chiar dacă ne ducem în minus. Dacă pierzi un ban, nu e atât de drastic, decât să pierzi o viață de om”.

Iar Dumitru Cebotarescu, proprietarul mai multor localuri din Capitală, își face griji ce se va întâmpla cu angajații săi în perioada sărbătorilor de iarnă.

DUMITRU CEBOTARESCU, PROPRIETARUL MAI MULTOR LOCALURI: „Ce să facă oamenii, care de astăzi trebuie să stea acasă? Unde să se adreseze pentru suport, să le dea de lucru? Ei vor să mănânce, pâine, ceva de sărbători, să achite facturile”.

Și acesta susține că, de sărbători, nu a planificat să organizeze cine știe ce evenimente, dar în schimb a pus la punct un meniu special, care va fi accesibil doar la livrare, astfel încât oamenii să întâmpine sărbătorile acasă, în siguranță.

DUMITRU CEBOTARESCU, PROPRIETARUL MAI MULTOR LOCALURI: „Am pregătit un meniu al familiei, ca rață de Pekin, un cotlet de porc, un iepure, ceea ce putem duce acasă, ca timp de o oră, omul să aibă pe masă ceva frumos și gustos”.

Asociația MĂR, care reprezintă agenții economici din sectorul HORECA, se arată îngrijorată de noile decizii, care, potrivit lor, ar putea destabiliza și mai mult situația în domeniu.

ANETA ZASAVIȚCHI, PREȘEDINTA ASOCIAȚIEI „MĂR”: „Este o decizie care, de facto, nu ajută cu nimic stoparea răspândirii virusului, pentru că oamenii cum au avut de sărbătorit, așa și vor sărbători. Dacă nu în unitățile de alimentație publică, atunci prin apartamente, garajuri și colțuri de casă”.

Conform hotărârii Comisiei Extraordinare de Sănătate Publică, se interzic toate acțiunile artistice și distractive, dansurile și concursurile sau alte genuri de divertisment în legătură cu sărbătorile de iarnă. Totodată, este menținută starea de urgență în sănătate publică pe întreg teritoriul municipiului Chișinău, până pe 15 ianuarie 2021.

Reporter: Diana Popa
Imagine: Roman Bahnă

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram