/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

/VIDEO/ De șase luni, fără niciun ban în buzunar. Drumarii care construiesc drumul prin Strășeni nu și-au primit salariile din primăvară

missing
23 decembrie 2020, ora 21:00

De șase luni, fără niciun ban în buzunar. Este situația în care s-au pomenit muncitorii care lucrează la construcția unui drum, ce trece prin Strășeni. Acum câțiva ani, aceștia au fost angajați de o companie azeră, care a câștigat tenderul pentru efectuarea lucrărilor, însă deja de jumătate de an, angajatorul nu le-a mai plătit niciun leu pentru munca lor. Mai mult, se apropie perioada rezilierii contractelor, așa că drumarii se tem că așa și vor rămâne fără salarii. Administrația firmei susține că așteaptă banii de la stat, însă responsabilii ne-au dat asigurări că transferurile s-au făcut deja, conform graficului.

„Am închis poarta ca să nu iasă transportul la lucru, dar mâine, dacă nu se iau măsuri, o să blocăm și drumul.”

Bărbații susțin că lucrează de mai mulți ani la compania care execută lucrările de construcție a drumului din Strășeni, însă, deja de mai bine de 6 luni, ei nu și-au primit salariile. În semn de protest, aceștia au blocat, astăzi, poarta de la întreprindere, astfel încât tehnica să nu poată ieși la lucru.

„Am lucrat până am pus ultimul strat de asfalt pe anul ăsta. Ne-au rugat să ieșim, să punem și o să se achite cu noi. Ne-au amăgit.”

„Când spuneau că nu au bani, ne trimiteau acasă. Adică timpul cât stăteam acasă, nu era plătit absolut deloc. În timpul pandemiei, când trebuia să vină ajutor pentru lucrători, un bănuț de râs nu am văzut de la ei.”

Drumarii spun că, deja de jumătate de an, trăiesc doar cu promisiuni.

„Am ieșit și la 2 noaptea la pus asfalt. Lucrările care s-au cerut, toate s-au făcut.”

„Da cum trăim, împrumutăm, iată vine chitanța pentru lumină, pentru gaz, rog de la vecini, de la copii. Nu e normal, că sunt om sănătos și pot singur să mă întrețin.”

Pentru a afla detalii, am mers la oficiul firmei. Aici, contabilitatea era închisă, însă doar pentru presă. Actele se transmiteau prin fereastră.

Într-un final, șeful companiei a acceptat să discute cu echipa TV8 și a declarat că nu are bani pentru a achita salariile, întrucât suma nu a fost transferată de la stat.

SEIMUR, ȘEFUL ÎNTREPRINDERII:Așteptăm acești bani. Cum îi primim, imediat le achităm salariile. De ce nu ați solicitat această sumă mai devreme? -Nu am putut, mai întâi trebuie să executăm lucrările.”

Însă Administrația de Stat a Drumurilor ne-a dat asigurări că, imediat ce a fost verificată calitatea lucrărilor, pe porțiuni, banii au fost transferați conform unui grafic întocmit din timp. Următoarea tranșă, de exemplu, ar urma să ajungă în ianuarie, însă doar firma este responsabilă de achitarea salariilor, ceea ce trebuia să facă demult, din tranșele anterioare.

IULIAN MORNEALO, DIRECTOR ADJUNCT, ADMINISTRAȚIA DE STAT A DRUMURILOR:Sunt niște afirmații care ne denigrează imaginea, sunt false. Au companie-mamă din Azerbaidjan, care trebuie să le acorde tot suportul financiar, aceștia se eschivează să transfere încoace bani.”

Totuși, șeful companiei speră că, mâine, va putea achita salariile. Dacă acest lucru nu se va întâmpla, drumarii spun că vor bloca drumul prin Strășeni. Am încercat să aflăm și opinia Inspectoratului de Stat al Muncii, dar aceștia nu ne-au răspuns pentru o reacție.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram