Toate cursele aeriene regulate de pasageri, dar şi charterele din ori spre Marea Britanie, au fost sistate, noaptea trecută, la ora 00:00. Potrivit autorităților, asta se întâmplă din motiv că, în Regat, au fost depistate cazuri de infectare cu o nouă tulpină de coronavirus, care ar fi de zeci de ori mai contagios decât cel cu care omenirea luptă din primăvară. Astfel, pe panoul de curse de la Aeroportul Chișinău nu am mai găsit astăzi curse afișate spre Anglia ori din acea direcție. Prin urmare, singura soluție pentru cei care trebuie să ajungă în Regatul Unit ar rămâne transportul rutier. 

Am luat legătura cu unele companii, care oferă servicii de transport pentru pasageri spre Anglia, prezentându-ne ca potențiali călători. Am sunat la cinci astfel de firme, dar și administratorii unora dintre acestea ne-au spus că au sistat cursele spre Marea Britanie.

„Granițele sunt închise, nu se efectuează. Nu-i nicio decizie la moment. Totul este închis, nu se circulă.”

„Informații oficiale nu-s, granițele sunt închise. La moment, nu se cunoaște când o să se redeschidă. Ce să vă vindem noi, să luăm bani aiurea?”

Alte companii, însă, mai pornesc la drum spre Anglia, cu pasageri, dar cu unele abateri de la grafic.

REPREZENTANT COMPANIE TRANSPORT: Vreau să vă întreb, dacă la moment mai efectuați curse dinspre și spre Anglia? Da, da, mai efectuăm încă.”

„Dacă aș fi interesată să-mi rezerv un bilet pe când m-ați putea programa, din Moldova? –Din Moldova, de obicei, merge miercurea.”

„Săptămâna aceasta este o schimbare, nu ne ducem azi, ne ducem vineri dimineața, se duce autocarul.”

Deși ne-au spus că vom ajunge la destinație, transportatorii ne-au dat de înțeles că drumul nu va fi deloc ușor.

REPREZENTANT COMPANIE TRANSPORT: De ajuns o să ajungeți, dar nu e atât de moale cărarea și presărată cu floricele ca altă dată. Timpurile sunt cam grele. Într-adevăr, mai apar probleme, cursa trecută a stat prin vămi mult. Cei de duminică, care s-au pornit încoace, s-a închis „paromul” și nu au putut trece. Au stat blocați acolo și abia azi noapte au urcat pe „parom”.

O altă companie avea programată o cursă spre Anglia, astăzi, la ora 13:30. Echipa noastră a mers acolo, pentru a vedea, dacă microbuzul va porni la drum, dar și în acest caz am găsit o incertitudine totală. Deși pasagerii au venit la locul plecării, nici ei nu știau, când vor porni și, mai ales, dacă vor ajunge la destinație.

„Dar cunoașteți că sunt restricții, cum vă porniți dvs? – Cum, cum mă pornesc? Dar ce restricții sunt?” „S-o deschis, am înțeles că…” Ne gândim să plecăm sau nu. Dacă nu, o să trimitem colete.”

Am luat legătura și cu un reprezentat al companiilor avia, care a operat curse pe linia Chișinău-Londra, ca să aflăm cum se va proceda în cazul persoanelor, care și-au cumpărat bilete din timp, pentru următoarele zile.

REPREZENTANT COMPANIE AERIANĂ: Pasagerii care au procurat de la noi din casierii, banii sunt restituiți sau modificați pentru perioada ianuarie, după 10. În data de 22, compania WIZZ Air si AIR Moldova au mai adăugat careva curse, pentru a facilita pasagerilor pentru a zbura. Toate cursele, locurile au fost pline? – Din Londra încoace da, de aici încolo – nu, adică mai mulți pasageri au venit acasă decât au plecat.”

Interdicția zborurilor aeriene din și spre Marea Britanie va rămâne în vigoare până pe 3 ianuarie 2021. Pentru ca moldovenii să ajungă, totuși, acasă de sărbători, în ultimele zile, companiile aeriene au programat opt curse suplimentare. În schimb, alte 10 curse, care urmau să fie efectuate în perioada sărbătorilor de iarnă, au fost anulate.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!