/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 794: Alertă în toată țara și risc de baie de sânge! WP: Moldova va fi următoarea țintă, dacă Ucraina cade

Discurs în română, rusă și găgăuză. Maia Sandu: „Dragi cetățeni, vă iubesc”

missing
24 decembrie 2020, ora 11:38

Discursul Maiei Sandu la învestire.

„Stimați cetățeni, prieteni ai R. Moldova, vin în fața dvs. cu respect și încredere. Victoria nu este a mea în aceste alegeri, dar este a voastră. Niciodată nu aș fi ajuns președintă fără implicarea voastră. Sunt una din voi, un om simplu. Ca și mine, voi credeți că implicarea este soluția. În noiembrie ați oferit cel mai mare capital de încredere unui președinte care intră în funcție. Cu speranțe eu intru pe poarta Președinției.

Celor din diasporă eu vreau să vă mulțumesc din suflet și să vă rog să mergem în continuare împreună. Victoria va fi atunci când politicienii vor fi slujitori ai cetățenilor. Pentru ca să reușim, energia din ziua alegerilor trebuie să rămână aici pentru patru ani. Energia voastră este decisivă pentru ca să transformăm Moldova cu adevărat. Am planuri mari pentru țara noastră, dar nu le pot realiza de una singură. Am nevoie de suportul dvs., dragi cetățeni.

Așteptările sunt mari, dar provocările sunt și mai mari. Pandemia ne-a surprins într-un stat care nu le mai poate asigura oamenilor acces la serviciile medicale. În plină criză, suntem supuși unui atac violent din partea corupților. Pe 15 noiembrie, a fost un vor pentru dreptate. Speriați de această unitate, politicienii duc țara în haos. Politicienii, cărora nu se lăsă de fotolii, încearcă să provoace haos total.

Ce deputați sunt acei care nu alocă bani pentru oamenii nevoiași, taie orice șansă a țării pentru a obține ajutor financiar. Ce fel de deputați sunt cei care amnistiază hoți. Ei nu sunt oameni de stat. Dragi cetățeni, avem nevoie de un stat bun.  Voi respecta Constituția și legile, oamenii însă nu mai pot aștepta.

Politica nu mai poate fi făcută pentru protecția oligarhilor. Programul pe care l-am propus va fi cel mai bine dus cu un Guvern și Parlament care vor înțelege sensul votului de pe 15 noiembrie. Alegeri anticipate, nu există altă soluție. Dragi cetățeni, vă spun cu toată responsabilitatea, o să reușim să curățăm statul de corupți. Sunt conștientă că nu av fi ușor, însă contez pe oamenii de treabă din instituțiile publice.

Voi cere nimic altceva decât ce cer cetățenii de la mine, să lucrez onest. Voi vorbi apăsat atunci când lucrurile nu merg bine. Nu mă voi mulțumi cu răspunsuri goale. Avem nevoie de mai multă democrație. Îmi propun să fiu un președinte al dreptății.

Opțiunile politice ale oamenilor nu mai trebuie să fie motiv de persecuție. Voi apăra oamenii de afaceri de abuzuri, pentru a construi o economie puternică. Voi sprijini primarii. Vreau un stat orientat către oameni și viitor. Vreau educație de calitate și infrastructură la nivel european. Vreau ca pensionarii să aibă o bătrânețe asigurată. Vreau ca orice copil să știe că poate deveni cine își dorește. O țară dreaptă înseamnă când copiii pot visa. Vreau să devenim o țară în care oamenii vor să trăiască.

Acum, prioritățile sunt criza pandemică și economică. Voi chema lângă mine cei mai buni profesioniști, pentru a veni cu soluții. În același timp, trebuie să le dăm speranță fermierilor și încredere antreprenorilor. Vor fi voci care se vor opune, însă noi nu vom conteni să cerem dreptate.

Ca președinte, vă voi sluji cu încredere și o să mă uit în ochii voștri, ca în ochii părinților mei. Voi fi un președinte deschis și transparent. Voi fi un președinte onest și integru, care nu este și nu va fi implicat în scheme de corupție.

Voi fi un președinte onest, care care înțelege că funcția este un mare privilegiu. Voi fi un președinte care  spune adevărul. Voi scoate țara din izolare internațională. Voi promova o politică externă care să construiască punți, nu să ridice ziduri.

Nu am altă grijă decât binele Moldovei. În zilele următoare vom porni împreună lupta. Cel mai important lucru pe care noi l-am reușit este unitatea, pe baza ei trebuie să mergem mai departe.

Dragi cetățeni, vă iubesc pe toți deopotrivă. Până la urmă, aici nu e vorba despre succesul președintelui, ci cel al țării. Vreau să celebrăm mai mult succesul Moldovei. Vă văd, vă cunosc. Sunt președintele vostru și puteți conta pe mine”.

Maia Sandu a ținut ulterior un discurs în limba rusă, în limba ucraineană și în limba găgăuză.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram