Aproximativ 111 mii de lei au fost cheltuiți din buget pentru organizarea și desfășurarea ceremoniei de învestire a Maiei Sandu în funcția de președintă al Republicii Moldova, care a avut loc joi, 24 decembrie, la Palatul Republicii, unde au participat mai mulți politicieni. Cel puțin această sumă ni s-a comunicat în răspunsul oferit de către Andrei Spînu, secretar general al Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), la solicitarea Tv8.

În total, evenimentul a costat Președinția 110.852 de lei. Pentru arenda sălii mari a Palatului Republicii, Președinția a alocat 15.000 mii de lei, sonorizarea și arenda echipamentului de traducere a costat Președinția 3.500 de lei, podium pentru jurnaliști – 12.000 de lei, fundalul scenei – 40.000 de lei, iar pentru aranjamentele florale instituția prezidențială a cheltuit 12.000 de lei.

Înainte de învestirea în funcția de președinte a Maiei Sandu, mai mulți șefi de stat din Uniunea Europeană, inclusiv președintele român Klaus Iohannis au semnat o declarație comună de susținere a noii președinte a Republicii Moldova, Maia Sandu. Și-au anunțat sprijinul pentru Maia Sandu președinții României, Cehiei, Estoniei, Letoniei, Lituania, Poloniei și Slovaciei.

Maia Sandu a fost învestită astăzi în funcția de președintă al țării. Ea a depus jurământul constituțional, la Palatul Republicii, în fața mai multor politicieni. La ceremonia de învestire, Maia Sandu a declarat că va fi un președinte transparent și onest care nu a fost și nu va fi implicat în scheme de corupție.

Colanul prezidențial, simbolul funcției de președinte, i-a fost înmânat de către Domnica Manole, președinta Curții Constituționale. Colanul va fi purtat la evenimente speciale. La ceremonia de învestire, Maia Sandu a venit însoțită de mai mulți agenți de pază. Înainte de ceremonie, Maia Sandu le-a mulțumit simpatizanților care o așteptau în fața Palatului Republicii.

Ceremonia de învestirea a durat aproximativ 40 de minute, după care Maia Sandu însoțită de președinta Curții Constituționale, Domnica Manole, a depus flori la monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt. Președinta a fost înconjurată de o mulțime de simpatizanți care au venit să o susțină. În drum spre Președinție, Maia Sandu a fost colindată de un grup de cetățeni.

Igor Dodon și deputații Partidului Socialiștilor din R. Moldova (PSRM) nu au participat la ceremonia de învestire a Maiei Sandu în funcția de președintă a țării. Fostul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon a participat doar la ceremonia de transmitere a puterii care a avut loc la Președinție. Ajunsă la Președinție, Igor Dodon i-a înmânat președintei Maia Sandu un buchet de flori, după care a avut loc ceremonia de transmitere a puterii de la Igor Dodon către Maia Sandu.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!