Boris Johnson și-a ținut discursul în care a prezentat acordul final pentru Brexit în ajunul Crăciunului și a încercat să prezinte tratatul ca pe un cadou de Crăciun pentru britanici. Premierul britanic a marcat ocazia și cu o cravată specială – la o privire mai apropiată s-a putut Boris Johnson purta o cravată imprimată cu peștișori – simbol al negocierilor dure în ce privește industria pescuitului și felul în care va avea loc pescuitul în apele britanice după Brexit, relatează The Guardian.

În ciuda faptului că industria pescuitului produce doar 0,1% din PIB-ul Regatului Unit, această industrie a devenit un lait-motiv al susținătorilor Brexit care au vorbit mereu de „reluarea controlului asupra apelor”.

Foto: Captură Twitter/@PoliticsForAlI

Ei s-au plâns de faptul că țările UE pescuiesc mult prea mult în apele britanice, fapt ce a afectat industria pescuitului din insulele britanice. În discursul său, Johnson a accentuat faptul că „va exista o creștere semnificativă” a cantității de pește pe care UK o va putea păstra.

Pescarii britanici sunt încă nemulțumiți însă, în contextul în care noul acord nu face decât să reducă cota europenilor din peștele din apele britanice cu 25%, iar pescarii europeni își vor păstra până în 2026 accesul garantat la zonele de pescuit situate între aproximativ 6 și 12 mile marine de coastele insulei britanice.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!