Dacă în România a început campania de vaccinare împotriva COVID-19, atunci în Republica Moldova în maxim trei luni vor ajunge primele doze de vaccin, iar maxim, din toamna anului 2021, s-ar putea demara un program național accesibil de vaccinare. 

Despre aceasta a scris pe pagina sa de Facebook, șeful-adjunct Direcției sănătate a Primăriei Chișinău, Boris Gîlcă. Funcționarul a precizat că pentru imunitate colectivă, circa 70 la sută din populație ar trebui vaccinată. „Asta înseamnă la modul ideal circa 1,5 milioane de doze”, a scris Boris Gîlcă.

De unde pot ajunge vaccinurile în Republica Moldova?

Potrivit șefului-adjunct de la Direcția sănătate, statul trebuie să se securizeze cu vaccinuri conforme din toate sursele și de la producători validați. Boris Gîlcă a spus că la prima etapa vaccinul va ajunge de la Alianta Globală pentru Vaccinuri și Imunizați, în cooperare cu Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Fondul Internațional pentru Urgențe ale Copiilor al Națiunilor Unite (UNICEF), până la 20 la sută de vaccinuri gratuite.

„O anumită cantitate va fi donată Republicii Moldova de Romania, din cantitatea parvenită de la Uniunea Europeană, iar restul dozelor trebuie procurate gradual, în cantități mici, de la producători eligibili”, a spus funcționarul.

Circa două milioane de persoane au primit deja vaccinul de la Pfizer-BioNTech, Moderna sau Oxford-Astra Zeneca. Este vorba despre populația din Statele Unite ale Americii, Canada, Marea Britanie și Israel.

 

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!