Carne, ouă, mezeluri și lactate – toate vândute cu abateri de la normele sanitare! În preajma sărbătorilor de iarnă, vânzătorii ambulanți din jurul Pieței Centrale s-au înmulțit. Cel puțin, asta spun oamenii legii, care astăzi îi vânau pe comercianții care-și vindeau produsele în locuri neautorizate. La apariția Poliției și a camerei de filmat, aceștia se grăbeau să-și ascundă marfa și refuzau să spună din care motiv stau în stradă.

Dis-de-dimineață, adiacentul Pieței Centrale din capitală a fost împânzit, și astăzi, de vânzători care vindeau carne, mezeluri și lactate, chiar în plină stradă, aranjate la nimereală, printre picioarele trecătorilor. La apariția camerei de filmat, dar și a polițiștilor care patrulau zona, comercianții se grăbeau să-și ascundă marfa.

„- De ce nu mergeți să vindeți în Piață, de ce vindeți în stradă? – Treaba mea! Întrebați pe cei care au furat miliardul de ce…”.

„- De ce nu mergeți să vindeți în Piață, dar aici pe trotuar”?

„- Nu credeți că se încalcă normele sanitare aici”?

Unii chiar își lăsau marfa și fugeau.

„- A cui e marfa…”?

„- De ce nu vindeți în piață? La tarabă? – În condiții normale”?

„- Nu credeți că se încalcă normele sanitare aici, în stradă, pe lângă mașini”?!

Dacă nu în stradă, unii vânzători își comercializau marfa de pe scările unităților de comerț.

– Stau în condiții antisanitare. De ce nu vindeți în piață? În condiții normale”?

Comercianții care au fost prinși în flagrant, s-au ales cu avertizări din partea oamenilor legii. Aceștia ne-au spus că, pe măsură ce se apropie sărbătorile de iarnă, a crescut și numărul comercianților ambulanți.

BONDARENCO GRIGORE, SECȚIA ASIGURARE ORDINE PUBLICĂ: „- Cu siguranță, s-au înmulțit. Este o perioadă de sezon. Ei cred că vor câștiga mai mulți bani. -Îi avertizați? – Nu-i amendați? – Da. Noi tot avem principiul omeniei. Se mai supără… se întorc înapoi. Ei revin a doua zi. Dar, pentru că se transformă deja într-o deprindere de stradă și ne e greu deja”.

– Nu le interzic să vândă, dar este loc în piață. Îi avertizați? – Da. – Și în cazul în care nu se conformează? – Se conformează…da, se duc în piață”.

Și opiniile trecătorilor au fost împărțite, atunci când i-am întrebat ce cred despre această situație.

Se încalcă și normele și legile. Ei stau aici și nu plătesc nimic. Eu lucrez la stat și din orice îmi ia impozit, dar ei ce plătesc aici? Nimic”..

– Oamenii se descurcă cum pot. – Dvs ați cumpăra ceva de aici? – Nu. – De ce? – Nu am încredere… Eu nu știu ce vând ei aici”.

– Nu credeți că se încalcă normele sanitare? – Nu aș spune…că la masa scumpă e tot normal… și când se duc acasă, fără nimic în buzunar”..

Chiar și așa, unii nu ezită să procure produse de la comercianții ambulanți.

„-Ați cumpăra de aici? – Păsări de casă cumpăr. – Aveți încredere? – Văd că e proaspăt”.

„-Nu vă este frică să procurați din stradă? – Vă rog, fără mine”…

Comerțul stradal neautorizat a fost interzis în capitală încă din 2017, însă oamenii continuă să vândă, în pofida amenzilor care li se aplică. Potrivit Regulamentului, ouăle, carnea sau peștele pot fi vândute în piețe doar din vitrine frigorifice.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!