/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Precizarea lui Șoigu, elicopter distrus și spioni deghizați! Kievul pregătește „cerul sângeriu”

/VIDEO/ O nouă taxă pentru salubrizare: Locuitorii municipiului Chișinău vor achita câte 120 de lei pe an

missing
30 decembrie 2020, ora 21:13

Consiliul municipal Chișinău a aprobat, astăzi, politica bugetar-fiscală pentru anul 2021. Documentul prevede introducerea unor taxe noi: pentru salubrizare, amenajarea teritoriului, parcare dar și o taxă care va fi percepută de la posesorii de câini. Spre exemplu, pentru salubrizare, va fi încasată anual o taxă de 120 de lei de la fiecare proprietar de imobil din Chișinău, imediat ce acesta va împlini vârsta de 18 ani. Totodată, potrivit aleșilor locali, mărimea altor taxe va fi ajustată în funcție de rata inflației.

Taxa pentru salubrizare ar urma să aducă în bugetul municipal venituri de circa 100 de milioane de lei. Acești bani vor fi direcționați către reabilitarea curților de blocuri, reparația acoperișurilor, a scărilor și ușilor de la intrările în bloc, a trotuarelor și teritoriilor aferente. Fiind întrebați, dacă sunt de acord să achite această taxă, unii orășeni au spus că nu este o problemă, mai ales dacă asta va ajuta ca orașul să aibă un aspect mai îngrijit.

De cealaltă parte, unii locuitori ai orașului consideră că suma este prea mare și nu ar fi de acord să o achite.

Mecanismul de încasare a taxei pentru salubrizare este în proces de elaborare și, cel mai probabil, va veni odată cu impozitul pe bunurile imobiliare, care se achită, de obicei, începând cu luna mai. Taxa de salubrizare va constitui 10 lei lunar și va fi încasată o singură dată pe an de la fiecare proprietar de apartament, care a atins vârsta de 18 ani și este înregistrat în municipiul Chișinău. Echipa noastră a contactat consilierul pe finanțe de la Primăria municipiului Chișinău, pentru mai multe explicații privind mecanismul de încasare a acestei taxe.

OLGA RUSU, CONSILIER FINANȚE: „A fost stabilită, reieșind din cheltuielile care le are municipiul pe salubrizarea spațiilor verzi, pe salubrizarea drumurilor, trotuarelor, curților de blocuri și așa mai departe. Per total, municipiul cheltuiește în jur de 100 de milioane de lei, în sensul dat. Respectiv, oamenii vor contribui la cheltuielile date cu 20 de procente. Restul va fi compensat de către municipiu din alte venituri, pe care le are”.

Potrivit consilierului pe finanțe de la Primăria Chișinău, o asemenea practică există de ani buni în mai multe țări. Ba chiar și în multe localități de la noi din țară se percepe o asemenea taxă și doar în municipiul Chișinău o decizie în acest sens a fost luată abia acum.

Responsabilul de la Primărie mai spune că, înainte de a fi adoptată această decizie, experții de la noi au studiat și experiența din România, unde se încasează demult o asemenea taxă.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram