Algeria, cea mai mare ţară din Maghreb a cărei campanie de vaccinare împotriva COVID-19 ar trebui să înceapă în ianuarie, va achiziţiona un prim lot de vaccin rusesc Sputnik V, a anunţat miercuri seară purtătorul de cuvânt al guvernului, citat joi de France Presse și agerpres.ro.

“Ministrul sănătăţii a anunţat semnarea unui contract cu un laborator rusesc pentru achiziţionarea vaccinului împotriva coronavirusului în vederea începerii vaccinării din luna ianuarie”, a precizat purtătorul de cuvânt, Ammar Belhimer, după şedinţa săptămânală a cabinetului.

“Institutul Pasteur a început o serie de consultări cu compania rusă ce produce vaccinul Sputnik V şi în acelaşi timp îşi continuă consultările cu alte părţi străine”, a adăugat el.

Potrivit presei algeriene, vaccinul rusesc prezintă puţine constrângeri logistice şi un preţ avantajos pentru guvernul de la Alger.

Vechi aliat al Rusiei, Algeria a deblocat un buget de 1,5 miliarde de dinari (9,2 milioane de euro) pentru achiziţionarea a 500.000 de doze de vaccin, a anunţat anterior directorul general al bugetului din Ministerul Finanţelor, Abdelaziz Fayed, la canalul de televiziune privat în limba arabă Echorouk.

Datele de livrare ale primului lot şi începutul vaccinării nu au fost comunicate.

Preşedintele Abdelmadjid Tebboune a instruit guvernul la 13 decembrie, printr-un mesaj video înregistrat în Germania unde era tratat de virus, să accelereze achiziţia vaccinului şi să înceapă operaţiunile de vaccinare “din ianuarie”.

Infectat cu COVID-19, el a părăsit Algerul la sfârşitul lunii octombrie pentru tratament în Germania, înainte de a se întoarce la Alger pe 29 decembrie.

Vaccinul rusesc a fost foarte criticat, în special de oamenii de ştiinţă occidentali, pentru anunţul său considerat prematur chiar înainte de testele clinice în masă şi publicarea rezultatelor ştiinţifice, aminteşte AFP. Dezvoltatorii săi susţin că eficacitatea este de peste 90%.

În Algeria, numărul contaminărilor cu COVID-19 se apropie de 100.000 de cazuri, dintre care peste 2.750 de decese, potrivit ultimului bilanţ al Ministerului Sănătăţii.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!