/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova

/VIDEO/ Președintele CEC: Codul Electoral este un proiect de compromis care urmează să îmbunătățească legislația actuală din R. Moldova

missing
21 iulie 2020, ora 10:05

Noul Cod Electoral este un proiect de compromis care urmează să îmbunătățească legislația actuală din R Moldova spune Dorin Cimil, președintele Comisiei Electorale Centrale. Cimil a relatat pentru tv8 cum CEC și-a propus să rezolve problema transportării organizate a alegătorilor, cu cât aproximativ se va mări costul alegerilor prezidențiale din toamnă din cauza pandemiei, dacă există riscul amânării acestora și cum va vota diaspora. Potrivit lui, CEC a început pregătirile pentru scrutinul prezidențial încă din ianuarie, iar lucrările sunt în plină desfășurare.

Dorin Cimil: Acțiunile pentru organizarea alegerilor prezidențiale sunt prescrise de Codul Electoral și noi am început să activăm în acest sens încă în luna ianuarie anul curent. Să pregătim terenul pentru a forma acele grupuri de lucru inter-instituționale, precum și acele activități care sunt prescrise de Codul Electoral, necătând la faptul că decizia Parlamentului privind numirea datei alegerilor prezidențiale a fost la 22 mai anul curent și va intra în vigoare la 15 august curent. Repet, acțiunile de pregătire s-au început mult mai înainte.

tv8.md: Opoziția afirmă că modificările operate la Codul Electoral l-ar avantaja pe actualul președinte și l-ar ajuta să obțină o victorie mai ușoară la alegerile din toamnă. Cum comentați aceste acuzații, din moment ce CEC este instituție publică, specializată, care organizează și administrează procesul electoral?

Dorin Cimil:Comisia Electorală Centrală nu are drept de inițiativă legislativă. Noi am venit cu un proiect către Parlament, un proiect urmare a analizei a celor două scrutine mari care s-au petrecut în 2019 – alegerile parlamentare și alegerile locale. Urmare a acestor scrutine am avut și o analiză a impactului legislativ și social și ne-am propus să venim cu unele soluții de ordin juridic care ar putea reglementa mai sigur și mai corect munca CEC-ului și munca organelor create de către CEC. Acest proiect de lege este o muncă de expert și a fost analizat cu concursul societății civile, a fost publicat și am primit și niște avize din partea actorilor politici și actorilor care reprezintă societatea civilă. A fost formatat urmare a tuturor propunerilor care au venit la CEC. Însă nu toate propunerile care au venit la CEC și-au găsit sprijin prin votul membrilor CEC.

Acest proiect este rezultatul unui vot în cadrul plenului CEC și Comisia a găsit de cuviință să facă o variantă de compromis și să transmită pentru a fi analizată și apreciată în cadrul Parlamentului. Vreau să spun cert că acest proiect nu este o un proiect făcut sub unul sau altul concurent electoral , este un proiect de compromis care urmează să îmbunătățească legislația actuală din R Moldova. Suntem cerți de timpul în care a fost pus pe masa legiuitorului, pe motiv că suntem în luna iulie, dar alegerile președintelui urmează a fi în luna noiembrie anul curent, însă prima variantă a acestui proiect și chemarea pentru dezbaterea publică a fost făcută în ianuarie anul curent. Din luna ianuarie noi consideram că este suficient timp pentru a dezbate, analiza, a aduce argumente proprii de către unii sau alții din actorii politici și a veni cu un proiect consolidat. Nu s-a întâmplat acest lucru și vreau să remarc dezinteresul partidelor politice pentru acest proiect pe motiv că nu am avut o rezonanță clară din partea partidelor politice în timp ce acest proiect se plămădea în cadrul CEC-ului, ci doar când a fost pus pe masa Parlamentului, acest lucru s-a întâmplat în luna iunie s-au început anumite dezbateri, etichetări, aprecieri în privința autoratului, adresatului acestui proiect. Nu este adevărat, proiectul reprezintă o viziune de expert a CEC-ului care vine să îmbunătățească cadrul normativ legal. Vreau să vă spun că, chiar nici actorii politici nu au intrat în esențe acestui proiect, ei vin să-l supună anumitor critici fără ca să intre plenar în esența reglementărilor care au fost propuse.

tv8.md: Ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău afirmă că există indicii că modificările la Codul Electoral nu corespund pe deplin recomandărilor Comisiei de la Veneția

Dorin Cimil:Am văzut și replica Excelenței Sale, ambasadorul UE, Peter Michalko, însă dumnealui nu specifică care din pozițiile proiectului Codului ar veni în contradicție cu Comisia de la Veneția, noi putem intui din economia celor relatate că probabil se referă la micșorarea timpului de vot, probabil se referă la statutul observatorilor și la examinarea contestațiilor depuse în timpul campaniei electorale. Probabil acestea sunt aspectele pe care dumnealui le contestă sau urmează să le aprecieze diferit decât le apreciem noi. Noi nu vedem elemente majore de risc pentru unul sau altul partener electoral, partener politic care se va lansa în cursa electorală, noi considerăm că aceste prevederi sunt în corespundere cu constituția și urmează a fi aplicate ca atare, fiindcă efectul uneia sau alteia din modificările legale se vede abia după ce se parcurge deci o campanie sau alta electorală și nu până la. Este foarte complicat să te dai cu părerea și să vii cu concluzii când nu știi cum va lucra o normă sau alta.

tv8.md: Una dintre prevederile noului Cod electoral este acordarea dreptului autorităților electorale de a exclude concurenți din cursă, experții spun că este o prevedere care ridică semne de întrebare

Dorin Cimil: Vin cu o explicație și în acest sens. Ceea ce înseamnă că CEC să excludă un concurent electoral sau altul, vorbim despre faptul că CEC urmează să aplice față de unul sau altul concurent electoral anumite sancțiuni care sunt stabilite de Codul Electoral și una din sancțiunile respective este adresarea cu o cerere de chemare în judecată privind scoaterea din cursa electorală. Această sancțiune a existat în Codul Electoral. ea continuă să-și găsească locul prin sancțiunile care sunt prevăzute de Codul electoral și CEC nu este organul care scoate din Cursa Electorală, CEC poate veni cu o cerere de chemare în judecată relatând toate probele, toate temeiurile juridice de scoatere, excludere din cursă și numai instanța de judecată urmează să aprecieze acest fapt, ca și un fapt care deci aplicând și criteriul proporționalității , măsurilor de abatere respective și poate veni cu o sancțiune aplicată privind excluderea din cursă. Nu este CEC organul care exclude în mod arbitrar, administrativ unul sau altul din potențialii concurenți electorali. Decizia finală este la discreția instanței de judecată și urmează să fie derulat un proces care să aprecieze toate aspectele respective.

tv8.md: Una din încălcările depistate de observatori și mediatizate este transportarea organizată a alegătorilor şi mituirea acestora. Ce acțiuni va întreprinde CEC pentru a combate aceste fenomene?

Dorin Cimil: La acest capitol ne-am propus doar să incriminăm această acțiune la categoria coruperea alegătorilor care este prevăzută în Codul Penal și mai nou urmează să stabilim niște reguli clare privind modul de transportare care urmează să fie efectuate de CEC cu concursul observatorilor. Așa însă în funcție de unele condiții care vor fi stabilite se va crea condiții clare de transportare a alegătorilor, de la punctul lor până la secția de votare. De exemplu un caz care se discută acuma, dacă vom admite transportarea de alegători dintr-o localitate unde nu s-au organizat secție de votare în tr-o altă localitate unde s-a organizat secție de votare. Este un proces care urmează a fi regăsit într-un regulament sau instrucțiune a CEC-ului și să reglementăm clar această procedură. Este complicat să evaluăm toate cazurile de transportare legală sau ilegală de aceea la moment noi evaluăm practica care s-a creat urmare a acestor scrutine: cel prezidențial din 2016 și parlamentar din 2019 și să venim cu soluții clare în acest sens. Cert este că intervenția CEC-ului pe acest segment va fi una clară și previzibilă pentru ca toți actorii să cunoască regulile în acest sens.

tv8.md: Vă referiți și la Regiunea transnistreană?

Dorin Cimil: Noi cu certitudine că vom cuprinde și regiunea Transnistreană pe motiv că anume pe acest segment de a organizării alegerilor au fost depistate și au fost reclamate cele mai multe și cele mai mari nereguli.

tv8.md: Există riscul amânării alegerilor prezidențiale?

Dorin Cimil, Președinte CEC: Codul electoral prevede și în acest aspect o soluție. Amânarea alegerilor poate fi numai dacă se va stabili o situație de urgență așa cum am avut-o în lunile martie sau pentru alte temeiuri expuse în legea respectivă: starea de război, starea de asediu ș.a. Nu avem aceste temeiuri la ora actuală. Suntem într-o stare de alertă publică în sănătate ceea ce permite organizarea alegerilor cu respectarea unor norme epidimiologice cu referință la distanță socială, înzestrarea cu echipamente, dotări speciale pentru secțiile de votare și alte chestiuni care prevăd experiența altor state pe care noi o preluăm.

Alegerile locale noi în septembrie – un prim test

Dorin Cimil, Președinte CEC: Pentru șase septembrie anul curent sunt organizate alegeri locale noi în două localități, alegerea primarilor. Pentru aceste două localități noi vom pregăti o instrucțiune privind administrarea pe timp de pandemie și această va cuprinde normele clare de comportament a funcționarilor electorali cum urmează să-și organizeze deci votul pentru a fi protejați de o infectare cu Covid-19 sau alte situații de acest gen. Această concepție pe care o să o elaborăm pentru șase septembrie va sta la baza dezvoltării unei concepții mai largi, mai complexe pentru alegerile prezidențiale din noiembrie 2020.

tv8.md: Când spuneți concepție vă referiți la măsurile de precauție care urmează să fie luate …

Dorin Cimil, Președinte CEC: Mă refer la măsurile de precauție cu caracter epidimiologic și sanitar care sunt obligatorii și sunt prescrise de comunitatea electorală internațională și vom stabili în acest sens reguli clare care urmează a fi obligatoriu respectate. Dacă vă aduceți aminte de alegerile din martie din Hâncești, circumscripția 38, noi am fost printre primii administratori electorali care am și stabilit niște norme care au fost implementare în acea circumscripție pentru secțiile de votare și a funcționat acest lucru. Urmează să dezvoltăm acest mecanism în baza experienței proprii și a experienței altor state care au implementat aceste măsuri și au petrecut alegerile.

tv8.md: După alegerile din martie din circumscripția Hâncești s-a înregistrat o creștere a cazurilor de infectare

Dorin Cimil, Președinte CEC: Nu avem aceste date cu referință la Hâncești, dar știm din mass-media că a fost o creștere a numărului de îmbolnăviri, trebuie să vedem urmare a căror factori a fost generată această creștere. Urmare a activității CEC-ului sau a administrării incorecte a situației epidimiologice. Trebuie să cercetăm clar acest aspect.

tv8.md: Care ar fi unele dintre măsurile de precauție care vor fi luate la alegerile din toamnă?

Dorin Cimil, Președinte CEC: Am făcut un demers către Ministerul Sănătății și Protecției Sociale pentru a ne aproba echipamentul, procedurile și procedeele de dotare pentru secțiile de votare cu anumit echipament special: dezinfectanți, termometre, viziere și alt echipament care sunt necesare pentru a veni cu dotările respective pentru secțiile de votare atât pentru alegerile din Dondușeni și Telenești, cât și pentru cele prezidențiale. Așteptăm acum ca să fie aprobată informația de către ministerul Sănătății și să venim către Guvern cu un demers pentru a fi alocate sursele bănești necesare.

tv8.md: Cu cât se mărește costul alegerilor prezidențiale?

Dorin Cimil, Președinte CEC: La ora interviului (n.r. 17 iulie) noi nu știm exact răspunsul care va fi de la ministerul Sănătății și Protecției Sociale, însă estimările proprii ale CEC-ului, ținând cont de prețurile care au fost în luna martie când am procurat acel echipament pentru Hâncești, cam pentru două ture de scrutin se ridică la 15 mln de lei.

tv8.md: Cum pregătește CEC votul în diasporă?

Dorin Cimil, Președinte CEC: Pentru cetățenii din diasporă noi am început să ne mișcăm încă în luna ianuarie anul curent stabilind demersurile corespunzătoare către țările de referință pentru a ne prezenta permisiunea deschiderii secțiilor de votare în afara misiunilor diplomatice ale R. Moldova. În februarie am fost informați de către majoritatea din state privind acceptul lor de a deschide secții de votare în afara misiunilor diplomatice. Situația s-a schimbat dramatic în lunile martie, aprilie, mai și spre sfârșitul lunii mai am înnoit acest demers către state pentru a ne prezenta gătința lor de a ne găzdui pentru deschiderea secțiilor de vot în afara sediilor misiunilor diplomatice. Vreau să vă spun că cu părere de rău, foarte multe state nu sunt gata să dea un răspuns clar și cert privind posibilitatea deschiderii secțiilor de votare în afara misiunilor diplomatice.

Noi însă suntem conștienți și urmărim evoluția epidimiologică în toate țările unde intenționăm să deschidem secții de votare și vom urmări acest proces și în funcție de evoluția, sperăm noi pozitivă a acestui proces, vom parcurge la deschiderea unui număr suficient de secții de votare care să îndestuleze cetățenilor noștri care se află peste hotare.

tv8.md: Ar fi votul electronic sau votul prin corespondență o soluție pentru alegătorii din diasporă?

Dorin Cimil, Președinte CEC: Cu părere de rău aceste concepte nu și-au găsit reflectarea în Codul Electoral pe motiv că spre exemplu pentru a implementa votul electronic în R.Moldova avem doar un studiu de fezabilitate realizat încă în 2016, iar pentru a parcurge la propriu implementarea votului electronic este necesar și acceptarea acestui mecanism de către Parlament, ca și mecanism agreat. La moment pentru alegerile prezidențiale, acest lucru nu va fi și este clar.

tv8.md: Se vor oferi mai multe ore pentru votarea în diasporă pentru a evita cozile și a asigura dreptul la vot cetățenilor?

Dorin Cimil, Președinte CEC:: Conform Codului Electoral, sunt 14 ore pentru vot. Iar în cazul în care la secția de votare respectivă s-au format cozi și nu au reușit să voteze toate persoanele care au venit la secția de votare, CEC-ul este în drept să prelungească cu două ore timpul de vot. Acest mecanism legal există și el a fost realizat și anterior. Și probabil va fi necesar de realizat acest mecanism și pentru viitor.

Pentru dotarea secțiilor de vot peste hotare, mai prevedem în perspectivă procurarea de scanere privind citirea informației despre actele de identitate și fiind conectat la sistemele informaționale care ne ca permite să fluidizăm numărul de alegători și procesul de venire la urnă de vot, obținerea buletinului, votarea și deja ieșirea din sala de vot. Noi sperăm că se va implementa și la alegerile prezidențiale, avem toată siguranța din partea partenerilor de dezvoltare care ne oferă și suport financiar în acest sens ca să implementăm mecanismul de citire a informației de pe pașapoarte sau buletine cu ajutorul acestor scanere.

tv8.md: Va fi cumva reglementată activitatea partidelor/concurenților electorali pe rețelele sociale?

Dorin Cimil, Președinte CEC: Evident că va fi permisă activitatea pe rețele sociale unica problemă în ceea ce privește raportarea financiară corectă din partea actorilor electorali, pe motiv că nu toți actorii electorali raportează către CEC acele cheltuieli care sunt făcute pentru campaniile de publicitate/ de agitație pe rețele de socializare. Suntem în etapa de stabilire de relații cu unii provideri care urmează să ne furnizeze la timp și clar acele informații despre cheltuielile care le vor avea fiecare concurent electoral în campaniile electorale. Să vedem dacă acele cheltuieli vor fi corect reflectate în rapoartele financiare pe care le prezintă către CEC.

tv8.md: Privind finanțarea concurenților electorali, deja au fost lansate acuzații în spațiul public că unul dintre partidele aflate la guvernare ar intimida oamenii de afaceri să doneze bani pentru viitoarea campanie electorală…

Dorin Cimil, Președinte CEC: Noi nu avem astfel de cereri/demersuri, noi vedem ce se întâmplă în plan informativ pe rețelele sociale, dar dacă sunt anumite chestiuni de intimidare, impunere urmează a fi informate organele de drept pentru a fi luate măsurile corespunzătoare și a fi trași la răspundere. CEC-ul nu are abilități de tragere la răspundere penală sau administrativă. Noi urmează să evoluăm corect rapoartele financiare și să le dăm o apreciere corectă. În cazul în care vedem că nu sunt indicate toate aspectele financiare în rapoarte financiare, noi transmitem verificarea actelor primare către Procuratură sau Curtea de Conturi și CNA care pot elabora expertize-economico financiare în acest sens.

tv8.md: Ajutorul social de 700 de lei oferit înainte de alegeri poate fi considerat o forma de corupere a alegătorilor, folosind resursa administrativa?

Dorin Cimil, Președinte CEC: Ajutorul social, după câte înțeleg eu a fost făcut printr-o hotărâre de Guvern urmare a asumării de răspundere, și odată ce are un substrat legislativ și nu a fost contestat urmare a legalității acestui act, se prezumă că el este legal și produce efect pentru beneficiari, persoane care sunt indicate acolo.

tv8.md: Dar dacă acest ajutor va fi însoțit de o felicitare/carte poștală de-a lui Dodon prin care șeful statului își asuma realizarea?

Dorin Cimil, Președinte CEC: Deja noi vom stabili factual acest raport și vom da o apreciere printr-o hotărâre a CEC-ului.

La final, președintele CEC, a venit cu un mesaj către alegători în care le spune să nu se lase manipulați de partidele politice și de persoanele care pot duce cu ușurință în eroare societatea.

Alegerile prezidențiale vor avea loc la 1 noiembrie. Până acum și-au anunțat participarea Andrei Năstase – Platforma DA, Maia Sandu – Partidul Acțiune și Solidaritate, Octavian Țîcu – Partidul Unității Naționale și Dorin Chirtoacă – Mișcarea Politică Unirea.

Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai multe familii din Chișinău se plâng că au plătit zeci de mii de euro pentru apartamente care însă au ajuns în proprietatea altor persoane. Printre păgubiți se regăsește și un fost viceprimar al Capitalei. Schema imobiliară implică nume cunoscute din business, sistemul judecătoresc și Uniunea administratorilor autorizați.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Ce fac autoritățile ca să atragă investitori străini în Moldova, dar și cum îi susținem pe cei deja prezenți - discutăm astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitați: Natalia Bejan, director Agenția pentru Investiți, Dumitru Vicol, analist financiar
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Detalii exclusive din dosarul fraudei bancare! 26 de milioane de lei sustrași din Banca de Economii prin firma lui Vlad Andronachi, cheltuiți pe imobile, mașini, studii la Cambridge și tratament la o clinică de lux din Elveția.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor, Dumitru Obadă, este invitatul de astăzi la Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
A tăiat bugetele pentru compensații, asistenți sociali și program prelungit în școli și le-a umflat pentru concerte și chefuri. Pe ce alege să cheltuie banii Primăria Chișinău?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul APP, Roman Cojuhari vine la Cutia Neagră Plus să ne spună cum s-a organizat licitația de la aeroport. De ce în funcțiile cheie a întreprinderilor de stat ajung oameni apropiați partidului de guvernare? Care este soarta bunurilor Republicii Moldova din Ucraina? Ce se întâmplă la „Metalferos”, „Moldtelecom” și ce va face APP pentru a aduce Hotelul Național în proprietatea statului. Detalii în emisiune!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Milioane de euro din AIR Moldova riscă să ajungă tot în buzunarul lui Șor și la partenerii săi de scheme din Rusia. Ce șanse au pasagerii păgubiți de Air Moldova să-și întoarcă banii?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Haos în sistemul judecătoresc? /De ce avem tot mai multe hotărâri controversate pe dosare de rezonanță? /Ce cred judecătorii despre cum își face munca CSM? / Despre acestea, dar și despre starea generală din sistemul judecătoresc, discutăm cu membrul CSM Ion Guzun și judecătoarea Angela Bostan.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Yandex, acuzată de evaziune fiscală și implicată în scandaluri de spionaj în mai multe state, și-a deschis reprezentanțǎ oficială în Moldova. Ce scopuri urmărește în Moldova compania apropiată lui Putin? Răspunsul îl aflați la Cutia Neagră PLUS!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
25 ari de teren în coasta Parcului Dendrariu - miza unui scandal cu amenințări și plângeri la Poliție. Luptă între o pensionară și un om de afaceri multimilionar ce vrea să-și construiască casă lângă parc.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cum o eroare de calcul a făcut ca Moldova să cumpere gaz scump în exces?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră va fi deschisă de șeful adjunct interimar al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi. • De ce procurorii ar putea să nu-și primească salariile? • Ce detalii noi au apărut în dosarele lui Andronachi, Plahotniuc, Dodon și alți fugari? • Ce se întâmplă cu deputații rămași fără imunitate? • Care va fi soarta dosarelor pornite pe fapte de îmbogățire ilicită? • Pe cine a încercat să consulte Veaceslav Platon?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Sute de persoane au fost incluse fictiv pe lista de donatori ai partidelor Renașterea, Șansă și MAN. Cutia Neagră Plus a găsit printre donatorii acestor partide politice mai mulți pensionari, femei de serviciu, studenți și angajați la stat.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus, într-un format mai neobișnuit. Alături de reporterii de investigație Victor Moșneag, Liuba Șevciuc și Ștefan Bejan discutăm despre provocările cu care se confruntă jurnalismul de investigație din Republica Moldova. De asemenea, reporterii oferă și unele detalii din spatele unor anchete renumite.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Am urmărit predicile rostite de preoți în bisericile conduse de Mitropolitul Vladimir și am aflat cum lucrează Moscova prin slujitorii săi îmbrăcați în sutane. Investigația dezvăluie rolul clericilor propagatori ai minciunilor elaborate în laboratoarele Kremlinului în războiul informațional dus de Rusia contra Moldovei.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Gazul de 10 lei promis de Ilan Șor și bașcana Evghenia Guțul locuitorilor din Găgăuzia ascunde în spate o schemă sofisticată cu ramificații până la Moscova. Companiile din Turcia și Germania, care s-au angajat să livreze gaze la preț preferențial nu sunt decât firme interpuse să camufleze livrări de gaze din Rusia. Mai exact, acestea duc spre un oligarh ucrainean prorus, apropiat de fostul președinte al țării vecine Victor Ianukovici și de gigantul rus Gazprom, arată cea mai nouă investigație Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Procurorul General Interimar pune cărțile pe masa... despre judecătorii corupți, legi ineficiente si soarta dosarelor de rezonanță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS dezvăluie cum războiul din Ucraina a dat peste cap piața de medicamente din Republica Moldova. Invazia Rusiei în Ucraina a avut multiple consecințe economice și sociale inclusiv asupra țării noastre. Una dintre crizele generate de agresiunea militară rusească a fost lipsa de medicamente pentru spitalele din Moldova. Din cauza sistării activității mai multor fabrici și depozite de medicamente din Ucraina și a schimbării lanțurilor de distribuție, mai multe medicamente au ajuns să coste chiar și de două ori mai scump.

Ministrul Infrastructurii a investit anul trecut într-un apartament la București. „Este în faza de construcție, nu este unul gata”
Ministrul Infrastructurii a investit anul trecut într-un apartament la București. „Este în faza de construcție, nu este unul gata”
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/VIDEO/ Poveste care inspiră: O tânără din Chișinău produce hârtie din deșeuri
/VIDEO/ Poveste care inspiră: O tânără din Chișinău produce hârtie din deșeuri
 Tragedie în timpul meciului de fotbal: Un tânăr de 24 de ani a murit, după ce s-a prăbușit pe teren
Tragedie în timpul meciului de fotbal: Un tânăr de 24 de ani a murit, după ce s-a prăbușit pe teren
/VIDEO/ Bonusuri pentru oficiul central al CFM și restanțe salariale pentru muncitori. Spînu îl acuză pe Tofilat de management defectuos
/VIDEO/ Bonusuri pentru oficiul central al CFM și restanțe salariale pentru muncitori. Spînu îl acuză pe Tofilat de management defectuos

Ministrul Infrastructurii a investit anul trecut într-un apartament la București. „Este în faza de construcție, nu este unul gata”

missing
18 aprilie 2024, ora 22:13

Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu, a investit anul trecut într-un apartament la București. Locuința este trecută și în declarația de avere, însă în document nu este specificată nici țara, și nici localitatea în care aceasta se află. Invitat în ediția de joi,  18 aprilie, a emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8, Spînu a spus că apartamentul reprezintă o investiție.

„Este un apartament în București. Nu este unul gata, am făcut o investiție. Este o construcție la prima etapă. Nu este un apartament gata”, a menționat Andrei Spînu.

Potrivit ministrului, apartamentul va avea totuși o suprafață mai mare decât 59 de metri pătrați, așa cum este indicat în declarația de avere și interese personale. Oficialul nu a menționat, însă, care va fi într-un final suprafața exactă a locuinței. 

Potrivit declarației de avere pentru anul trecut, Andrei Spînu a obținut venituri mai mari decât președintă, prim-ministru și șeful Parlamentului împreună. Cel puțin asta reiese din declarațiile de avere depuse de oficiali la Autoritatea Națională de Integritate. În total, Spînu a câștigat peste 4.000.000 de lei anul trecut, adică de trei ori mai mult decât veniturile declarate de Dorin Recean, aproape șase ori mai mult decât cele ale lui Igor Grosu și aproximativ opt ori mai mult decât ale Maiei Sandu.

Mai exact, pentru anul 2023, șefa statului a declarat venituri de peste 511.000 de lei, președintele Parlamentului - circa 679.000 de lei, premierul - peste 1.285.000 de lei, în timp ce ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale - circa 4.063.000 de lei.

Conform declarației de avere, Andrei Spînu a ridicat 140.446 de lei salariu de la Președinție și circa 395.000 de lei leafă de la Guvern, inclusiv costuri pentru deplasări de serviciu în străinătate.

Grosul câștigurilor în 2023 a venit de peste hotare. Ministrul a declarat dividende de 184.000 de euro, adică echivalentul a 3,5 milioane de lei. De asemenea, Andrei Spînu a indicat în declarația de avere 10.260 de lei din alte surse.

Familia Spînu locuiește într-o casă de 125 de metri pătrați pe care a evaluat-o la 4,72 milioane de lei și se plimbă cu două mașini - un Audi Q5 de peste 19.000 de euro și un Volkswagen Tiguan de 25 de mii de euro. 

Ministrul a declarat 11 conturi bancare, dintre care 10 pe numele lui, în care deține circa 950.000 de lei.

De asemenea, a indicat acțiuni la companii cu sediul în Marea Britanie, SUA, Franța, Hong Kong și Estonia, printre care: Airbus, Apple, Boeing, Microsoft, Bloombrain OU și altele.

La capitolul cheltuieli, familia Spînu a dat 35.000 de euro pentru turism/tratament, 12.800 de euro pentru servicii educaționale, 237.000 de lei pentru instalarea panourilor solare, iar reparația bunurilor imobile l-a costat circa 62.800 de lei.

Și magistratul Oleg Melniciuc a cumpărat anul trecut un apartament în România, în orașul Voluntari. Melniciuc spune că nu intenționează să se mute, dar că a făcut achiziția reieșind din situația de securitate. 

Tragedie în timpul unui meci de fotbal. Un jucător de 24 de ani s-a prăbușit pe teren și a murit. Incidentul a avut loc, aseară, în comuna Ciorescu. / Procurorii cer arest preventiv pe numele șoferului automobilului în care a urcat tânăra însărcinată, dată dispărută la Orhei. Oamenii legii au efectuat mai multe perchezitii la domiciliul bărbatului. / Complexul Memorial „Eternitate” trece în gestiunea Primăriei Chișinău. Solicitarea a venit din partea Ministerului Apărării.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Undă verde pentru referendum! Curtea Constituțională a dat avizat pozitiv inițiativei PAS privind organizarea referendumului pentru aderarea la UE! / Caz șocant la Orhei. O tânără de 19 ani însărcinată a dispărut după ce a urcat într-o mașină de ocazie. Era studentă la pedagogie și se întorcea acasă, după ce a făcuse meditații cu un elev. / Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, PAS-ul ar câștiga cele mai multe mandate, iar în Legislativ ar intra și partidul Șansă. La prezidențiale, actuala președintă, Maia Sandu, ar acumula cel mai mare scor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Încă o încercare de a alege procurorul general. Consiliul Superior al Procurorilor dă start noului concurs, după ce primul a eșuat. S-au modificat și regulile. / Securitate instabilă în Israel. Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor Republicii Moldova să evite călătoriile în această țară. / Cazuri noi de rujeolă și un val de Rotavirus în rândul copiilor din Chișinău. Specialiștii în sănătate îndeamnă părinții să-și imunizeze copiii.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Votul prin corespondență s-ar putea extinde. Deputații PAS propun ca acesta să fie testat la prezidențiale și referendum inclusiv în Norvegia, Suedia, Finlanda și Islanda. / Proces penal pe marginea licitației spațiilor comerciale de la Aeroportul Internațional Chișinău. Procurorii Anticorupție investighează mai multe ilegalități, inclusiv abuz de serviciu. / Peste 60 de mii de locuințe au fost recenzate de la începerea recensământului, iar circa 130 de mii de persoane au completat chestionarele.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Parlamentul European a refuzat să voteze finanțarea pentru Consiliul Uniunii Europene, din cauză că țările UE nu au putut oferi Ucrainei noi sisteme Patriot. / Parlamentul European a refuzat să voteze finanțarea pentru Consiliul Uniunii Europene, din cauză că țările UE nu au putut oferi Ucrainei noi sisteme Patriot. / Lemne de peste 100 de mii de lei, vândute ilegal de angajați Moldsilva. Un director și doi subalterni vor compărea în fața magistraților.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tensiuni în timpul vizitei președintei Sandu la Comrat. Aceasta a fost huiduită de simpatizanții fugarului Ilan Șor, iar poliția a făcut un cordon viu pentru a ține protestarii la distanță. / Caz oripilant la Tiraspol. Doi copii s-au ales cu intoxicații serioase, după ce au fost serviți cu prăjituri în parc, de o necunoscută. Presa din stânga Nistrului scrie că acestea ar fi putut conține otravă pentru șoareci. / Guvernul anunță că este gata să compenseze cel puțin jumătate din costurile de izolare termincă a locuințelor. Vor fi eligibili atât cei cu locuințe particulare, cât și moldovenii de la bloc.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fiica deputatei Victoria Cazacu, cercetată penal într-un dosar de corupție, susține că este victima luptelor care se dau pentru funcția de șef de post al Serviciului Vamal de la aeroport. / Noul ambasador ucrainean la Chișinău vine în Moldova pentru a lupta cu separatismul rus, susține consilierul prezidențial de la Kiev, Mihailo Podoleac. Acesta e convins că Rusia va încerca în continuare să destabilizeze situația din țara noastră. / Crește numărul femeilor abuzate care cer ajutor la centrele specializate. Anul trecut 22 de femei au murit din cauza violențelor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Trei bunuri imobile, dar și două automobile care îi aparțin fugarului Ilan Șor ar putea fi scoase în curând la licitație, în folosul Băncii de Economii. / 116 cetățeni ai Republicii Moldova nu mai pot călători în România, după ce au încercat să ajungă la un protest la București. Restricțiile vizează tinerii plătiți de Ilan Șor să treacă Prutul, precizează șeful Interpol Moldova. / Astăzi începe Recensământul populației și a locuințelor. Circa patru mii de recenzori vor merge din casă în casă timp de trei luni ca să avem cifre despre nivelul de bunăstare, educația și apartenența etnică a cetățenilor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Directorul-adjunct și un șef de direcție al Agenției Rezerve Materiale au fost reținuți. Centrul Anticorupție îi acuză de aranjarea licitațiilor în procesul de achiziție a rezervelor strategice ale statului, căuzând prejudicii de milioane. / Guvernul de la Chișinău recunoaște că a blocat unele exporturi din regiunea transnistreană ca să prevină livrările de componente pentru industria militară a Rusiei. / Filmul bate viața, la Chișinău. Mai mulți oameni au întârziat astăzi la muncă, iar elevii la școală după ce autoritățile au blocat o stradă din capitală pentru filmarea unor secvențe de film. Ce spune ministrul culturii?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tragedie pe un poligon al Armatei Naționale. Un soldat a murit în timpul antrenamentelor. Reprezentanții Ministerului Apărării spun că tânărul s-ar fi sinucis cu arma din dotare. / Un judecător găsit vinovat de implicare în Laundromatul rusesc a scăpat de pușcărie. Motivul este că sentința a fost pronunțată după expirarea termenului de prescripție. / Noi fragmente de dronă militară depistate pe teritoriul țării noastre. Obiectele au fost descoperite din nou la Etulia, raionul Vulcănești, la 500 de metri de linia de frontieră moldo-ucraineană.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Cei trei inspectori vamali, reținuți la aeroport, au fost aduși astăzi în fața magistraților. Unul dintre ei, fiul fostului deputat PD Gheorghe Brașovschi, Constantin, își va petrece următoarele 30 de zile în penitenciar. /Guvernul de la Chișinău recunoaște că a blocat unele exporturi din regiunea transnistreană ca să prevină livrările de componente pentru industria militară a Rusiei. /Directorul-adjunct și un șef de direcție al Agenției Rezerve Materiale au fost reținuți. Centrul Anticorupție îi acuză de aranjarea licitațiilor în procesul de achiziție a rezervelor strategice ale statului, căuzând prejudicii de milioane.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Judecătorul Oleg Melniciuc va fi cercetat pentru hărțuirea sexuală a unei studente. Consiliul Superior al Magistraturii și-a dat acordul pentru pornirea urmăririi penale. / Plecări masive din PSDE, la PAS. 16 primari din Hîncești, în frunte cu președintele raionului, au părăsit Social Democrații Europeni și au aderat la Partidul Acțiune și Solidaritate. Ce spune PAS? / Medicamentele compensate nu vor mai fi prescrise pe hârtie. Medicii vor fi obligați să folosească softul e-Reteta, iar pacienții își vor putea ridica medicamentele doar cu buletinul.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Schemă de corupție la Aeroport cu implicarea unor copii de deputați. Este vorba despre fiica deputatei PAS, Victoria Cazacu, și fiul socialistului, Radu Mudreac. Aceștia sunt cercetați penal alături de alți cinci colegi, agajați ai Serviciului Vamal. / Rujeola se extinde. Încă un focar a fost depistat într-o familie cu cinci copii din capitală. Niciunul nu era vaccinat împotriva acestei afecțiuni contagioase. / Încă o tragedie pe terenul de fotbal. Un copil de șapte ani a ajuns în stare gravă la spital, după ce o poartă de fotbal a căzut peste el. Incidentul a avut loc în raionul Sîngerei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Rușii trimit acasă un angajat al Ambasadei Republicii Moldova de la Moscova supărați că autoritățile de la Chișinău le-a cerut să-și țină acasă o delegație ce vrea să ajungă la noi în țară, în luna mai. / Guvernul a trecut la negocieri directe cu SUA în cazul fostului Stadion Republican. Prețul enunțat de autorități este de aproximativ 15 milioane de euro. / Se schimbă amabasadorul ucrainean în țara noastră. Mandatul diplomatului Marko Șevcenko a expirat, iar astăzi președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a semnat un decret privind rechemarea acestuia din funcție.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Expertiza imaginilor video din dosarul „kulioc” va începe abia peste un an și va costa aproape 90 de mii de lei. Procurorii sunt nemulțumiți și spun că asta va terguversa serios pronunțarea unei hotărâri. / Deputații partidului Șor, scos în afara legii, vor să ceară anularea alegerilor locale din toamnă. CEC-ul susține, însă, că nu există temei, deoarece scrutinul a fost declarat legale. / Încă o armă împotriva corupției în punctele de trecere a frontierei. Vameșii vor avea camere video prinse la piept, dar nu sunt obligați să le țină mereu pornite.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Furtul miliardului ar putea crea o nouă gaură în bugetul de stat. Banca Națională va fi obligată să achite 2,4 miliarde lei în cazul în care fosta conducerea BNM va fi găsită vinovată în devalizarea sistemului bancar. /Oamenii legii au organizat percheziții în trei penitenciare și la rudele unor deținuți, după ce un condamnat și-a pus capăt zilelor. Procurorii presupun că acesta nu a rezistat șantajului din penitenciar. /Protest în Ungaria. Mii de persoane au ieșit în stradă la Budapesta pentru a cere demisia premierului Viktor Orban, dar și a procurorului general. Se întâmplă după difuzarea unei înregistrări audio care pretinde să dovedească implicarea unui membru al guvernului său într-un caz de corupţie.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Cel mai mare producător de ulei vegetal de la noi din țară şi-a sistat activitatea. /Ani grei de închisoare pentru liderul organizaţiei criminale „Machena”. Acesta va face peste douăzeci de ani de pușcărie, pentru că a comandat asasinarea unei autorități criminale rivale. /Proiectul de hotărâre a fost aprobat astăzi, de Guvern. Acum pensia minimă constituie 2 mii 778 lei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Percheziții la o ex-deputată, bănuită de spălare de bani! Aproape două milioane de lei au fost confiscați de oamenii legii. /Imaginile cu o presupusă dronă, care ar fi lovit elicopterul la Tiraspol, sunt trucate, iar incidentul a fost provocat cu scopul de a crea panică în societate pe ambele maluri ale Nistrului. Este concluzia Biroului politici de reintegrare, la o săptămână de la incident. /Un antreprenor din Soroca a împrumutat bani pentru afacere și a înscenat falimentarea ei. Acesta și-a recunoscut vina.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tentativa opoziției de a împiedica organizarea referendumului de aderare la UE, într-o zi cu prezidențialele, a eșuat. Curtea Constituțională a declarat inadmisibilă sesizarea depusă de blocul Comuniștilor și Socialiștilor. / Reforma Justiției este provocarea numărul unu în procesul de aderare a Republicii Moldova la Uniune Europeană. Revenită de la Bruxelles, vicepremierul pentru integrare a declarat că europenii așteaptă numirea judecătorilor la Curtea Supremă dar și un procuror general. / Ofițerii Anticorupție susțin că au prins un avocat în timp ce lua 70 de mii de lei mită. Flagrantul a fost organizat la sesizarea unei femei care încearcă să-și scape soțul de pușcărie.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Evenimentele de familie îi aduc bașcanei Găgăuziei venituri mult mai mari decât activitatea în Comitetul Executiv al regiunii. Numai la ziua sa de naștere, Evghenia Guțul a declarat cadouri bănești de peste 7 mii de euro. /Crește numărul cazurilor de rujeolă la Centrul de refugiați din Chișinău. Sunt deja 11 pacienți confirmați- toți copii nevaccinați, cu vârste cuprinse între 2 și 17 an. /De astăzi, plătim mai puțin pentru lumină și căldură. Deciziile Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică au fost publicate în Monitorul Oficial.

/VIDEO/ Livadă super-intensivă, cu investiții de milioane, la Orhei. „Un agricultor nu trebuie să stea numai în câmp”
/VIDEO/ Livadă super-intensivă, cu investiții de milioane, la Orhei. „Un agricultor nu trebuie să stea numai în câmp”
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/VIDEO/ Insulă de lalele, inaugurată la Grădina Botanică. În mica „Olandă” poate fi admirată și floarea numită Maia Sandu
/VIDEO/ Insulă de lalele, inaugurată la Grădina Botanică. În mica „Olandă” poate fi admirată și floarea numită Maia Sandu
/VIDEO/ Smochine crescute în Moldova. Pomicultorul își laudă roada: „Pun fotografii pe Facebook și imediat vând”
/VIDEO/ Smochine crescute în Moldova. Pomicultorul își laudă roada: „Pun fotografii pe Facebook și imediat vând”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 781: Atac mortal, punct fierbinte și „risc serios”. Sîrski: „Situația s-a deteriorat considerabil la Est”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 781: Atac mortal, punct fierbinte și „risc serios”. Sîrski: „Situația s-a deteriorat considerabil la Est”

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram