/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

/VIDEO/ Averea noului premier interimar. O casă de locuit, un apartament, o mașină de lux, dar și cinci conturi bancare indică Ciocoi

missing
02 ianuarie 2021, ora 19:25

Noul premier interimar, care este și ministru al Afacerilor Externe, declară o casă de locuit, un apartament, o mașină de lux, dar și cinci conturi bancare. Potrivit legislației, acesta ar urma deja să beneficieze și de pază de stat, imediat după ce a anunțat că acceptă propunerea de a conduce temporar Guvernul. Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe a precizat că ne va oferi mai multe detalii abia luni. În schimb, Ion Chicu, cel care de câteva zile nu mai este premierul țării, continuă să se bucure de protecția statului. Și astăzi, în fața casei sale, se aflau ofițerii de securitate. Și cabina de pază, instalată acum un an, este la locul ei.

În declarația de avere, depusă acum o lună, Aureliu Ciocoi indică un apartament de 132 metri pătrați, estimat la peste un milion de lei. Familia noului premier interimar deține și o casă de locuit, de peste 100 de m2, pe care a dobândit-o acum patru ani, printr-un certificat de moștenitor. Bunul este estimat la circa 63 400 de lei. Noul premier interimar mai deține două terenuri și un automobil de marca Mercedes-Benz. L-a cumpărat cu aproape 150 de mii de lei. De asemenea, familia Ciocoi are deschise cinci conturi bancare în Republica Moldova, dar și Germania, pe care păstrează 37 mii de euro, 41 de mii de dolari și 57,5 de mii de lei.

Aureliu Ciocoi a obținut venituri din salariul pe care l-a primit în 2020 de la Președinție, pe când a ocupa funcția de consilier a lui Igor Dodon. Este vorba de peste 123 mii de lei. În calitate de ministru al Afacerilor Externe, Ciocoi a câștigat peste 87 mii de lei. Aureliu Ciocoi este diplomat de carieră, a deținut funcții de conducere în Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene și a fost ambasador al Republicii Moldova în Germania, China, dar și Statele Unite. Când a deținut funcția de ministru de Externe în Guvernul Chicu în 2019, Ciocoi s-a remarcat prin declarația sa scandaloasă precum că Rusia nu a făcut altceva decât să aplaneze conflictul de pe Nistru din 1992 și să oprească vărsările de sânge. Afirmația sa a fost motiv de protest din partea veteranilor din războiul de pe Nistru, care au cerut demisia sa. Ciocoi spunea atunci că a fost înțeles greșit, din motiv că nu și-ar fi expus gândul până la urmă.

„Trebuie să constat că din păcate expresia pe care am făcut-o la conferința de presă a fost interpretat atât de eronat, greșeala mea fiind că nu am dus gândul meu până la capăt. Lucru care a mers atât de departe, încât s-au simțit jigniți veteranii războiului de pe Nistru. Profit de această ocazie pentru a-mi exprima profundul meu respect față de ei, față de oamenii care au luptat, care și-au „vărsat sângele” și foarte mulți din ei și-au pierdut viața. 

Nu m-a născut mama ministru și nu mă țin de acest fotoliu. Îmi fac jobul în conformitate cu mandatul dat de Parlament. Dacă fiecare ministru și-ar da demisia din propria inițiativă, din două în două zile, va fi o instabilitate absolută.”

Am încercat să aflăm dacă noul premier interimar beneficiază de pază de stat. La adresa apartamentului său, pe care o indică Ziarul de Gardă, de pe Vlaicu Pîrcălab nu am zărit pe nimeni. Mai mult decât atât, oamenii pe care i-am întâlnit prin preajmă ne-au spus că nu sunt la curent cu faptul că acesta ar locui aici. Purtătorul său de cuvânt ne-a precizat că va reveni luni cu o precizare privind asigurarea cu pază de stat. 

În schimb, de pază din bugetul de stat continuă să se bucure fostul premierul proaspăt plecat din funcție, Ion Chicu. La poarta casei sale de locuit din Durlești am zărit cel puțin doi agenți de pază, dar și cabina acestora. La apariția echipei tv8, aceștia ne solicitau să nu filmăm perimetrul în care se află casa ex-premierului.

– Ați putea să ne spuneți cât timp va mai sta paza la poarta domnului Chicu? – Nu se cunoaște. Domnul Chicu este acasă? – Cu ce scop întrebați? – Am fi vrut să discutăm cu dumnealui. Ați spunea să ne spuneți de ce nu putem filma? – Cu ce scop filmați? – În scop profesional. Îmi fac meseria.

Potrivit Legislației, prim-ministrul, în caz de încetare a mandatului Guvernului, beneficiază de protecție de stat și de automobil în decurs de cel puțin un an de la data încetării mandatului, precum și de pașaport diplomatic, în condițiile legii. Aureliu Ciocoi încă se află în autoizolare, după ce săptămâna trecută a fost confirmat pozitiv cu noul coronavirus. Starea sa de sănătate este bună, a precizat purtătorul său de cuvânt.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram