/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

/VIDEO/ Locuitorii din șase localități din raionul Strășeni, informați despre necesitatea sortării deșeurilor menajere

missing
02 ianuarie 2021, ora 20:32

În timp ce în majoritatea satelor, oamenii continuă să arunce gunoiul la nimereală, sfidând astfel legea, sunt și localități unde resturile menajere sunt depozitate cu strictețe, iar apoi apoi, sunt colectate de mașini speciale. Pentru taxa, sătenii achită și o taxă de salubrizare. Este și exemplul a șase sate din raionul Strășeni, unde este în desfășurare un program, finanțat din bani europeni. Mai nou, oamenii vor fi învățați să sorteze corect gunoiul. Ia până atunci, în fașa primăriei au fost deja montate câteva boxe speciale.

De când se ține minte, femeia din imagine arunca gunoiul în fundul grădinii sau îi dădea foc. Acum doi ani, în localitate a apărut un serviciu nou pentru săteni, cel de colectare a deșeurilor. La fel fac și alți locuitori ai satului. Aceștia spun că de când se colectează deșeurile, satul lor a devenit mai curat.

ELENA BOBOC 392_0247 TIME CODE: „Locuitorii din comuna Lozova deja de 2 ani beneficiază de servicii de transportare a deșeurilor menajere. Mai nou, aceștia au fost instruiți privind procesul de sortare a deșeurilor iar după cum puteți vedea în fața primăriei deja au fost aduse recipiente în care urmează să fie sortat plasticul.”

Localnicii salută ideea, chiar dacă nu prea cunosc de ce ar trebui să selecteze deșeurile.

Proiectul prevede că în primă etapă să fie instruit un grup de localnici care ar urma să-și învețe, prin exemplul propriu, și vecinii cum trebuie să sorteze corect gunoiul. În afară de comuna Lozova, în acest proiect mai sunt incluse cinci localități din raionul Strășeni.

AURELIA BAHNARU, PREȘEDINTA ASOCIAȚIEI PENTRU VALORIFICAREA DEȘEURILOR:Noi le-am selectat în dependență de plus minus numărul de locuitori și deja eram puși în situația să identificăm nu mai mult de 6 deoarece nu sunt atât de multe resurse ca să acopere și alte localități.”

Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană. Acesta este ca o completare a serviciilor de salubrizare, pentru care sătenii achită câte 20 de lei.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram