În timp ce în majoritatea satelor, oamenii continuă să arunce gunoiul la nimereală, sfidând astfel legea, sunt și localități unde resturile menajere sunt depozitate cu strictețe, iar apoi apoi, sunt colectate de mașini speciale. Pentru taxa, sătenii achită și o taxă de salubrizare. Este și exemplul a șase sate din raionul Strășeni, unde este în desfășurare un program, finanțat din bani europeni. Mai nou, oamenii vor fi învățați să sorteze corect gunoiul. Ia până atunci, în fașa primăriei au fost deja montate câteva boxe speciale.

De când se ține minte, femeia din imagine arunca gunoiul în fundul grădinii sau îi dădea foc. Acum doi ani, în localitate a apărut un serviciu nou pentru săteni, cel de colectare a deșeurilor. La fel fac și alți locuitori ai satului. Aceștia spun că de când se colectează deșeurile, satul lor a devenit mai curat.

ELENA BOBOC 392_0247 TIME CODE: „Locuitorii din comuna Lozova deja de 2 ani beneficiază de servicii de transportare a deșeurilor menajere. Mai nou, aceștia au fost instruiți privind procesul de sortare a deșeurilor iar după cum puteți vedea în fața primăriei deja au fost aduse recipiente în care urmează să fie sortat plasticul.”

Localnicii salută ideea, chiar dacă nu prea cunosc de ce ar trebui să selecteze deșeurile.

Proiectul prevede că în primă etapă să fie instruit un grup de localnici care ar urma să-și învețe, prin exemplul propriu, și vecinii cum trebuie să sorteze corect gunoiul. În afară de comuna Lozova, în acest proiect mai sunt incluse cinci localități din raionul Strășeni.

AURELIA BAHNARU, PREȘEDINTA ASOCIAȚIEI PENTRU VALORIFICAREA DEȘEURILOR:Noi le-am selectat în dependență de plus minus numărul de locuitori și deja eram puși în situația să identificăm nu mai mult de 6 deoarece nu sunt atât de multe resurse ca să acopere și alte localități.”

Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană. Acesta este ca o completare a serviciilor de salubrizare, pentru care sătenii achită câte 20 de lei.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!