/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și copii întorși acasă. Rusia vrea să saboteze summitul de pace

/VIDEO/ Deși de trei zile, tacâmurile din plastic sunt interzise, comercianții nu se prea grăbesc să le scoată din vânzare

missing
03 ianuarie 2021, ora 20:12

Noul an începe cu noi restricții. De la 1 ianuarie, vânzarea tacâmurilor din plastic este strict interzisă, conform unei legi votate încă acum doi ani. Sunt prevăzute și amenzi – în cazul agenților economici acestea ajung chiar și la 12 mii de lei. Chiar și așa, comercianții nu se prea grăbesc să le scoată din vânzare. La Piața Centrală, am găsit tarabe pline cu produse din plastic. În timp ce unii comercianți spun că nu au reușit, deocamdată, să le strângă, alții se arată nemulțumiți de lege și spun că nu au ce să facă cu ele. Veselă din plastic am surprins și în unele supermarketuri.

Potrivit unei legi votate încă acum doi ani în Parlament, vesela de plastic a fost interzisă, iar de la 1 ianuarie 2021, aceasta nu ar fi trebuit să se găsească în vânzare. Chiar și așa, astăzi, la Piața Centrală, unele tarabe erau încă pline cu astfel de articole.

Chiar și așa, vânzătorii spun că oamenii preferă să cumpere mai des tacâmuri din plastic decât cea biodegradabilă, întrucât aceasta este mai ieftină. Mai mult decât atât, unii comercianții ne-au mărturist că excluderea produselor din plastic îi va lăsa fără clienți, iar din acest motiv vor fi nevoiți să-și închidă afacerea.

Am încercat să vedem cum respectată legea magazinele mari. În timp ce în unele rețele de supermarketuri nu am găsit zare de veselă din plastic, altele nu s-au conformat prevederilor.

Între timp, majoritatea oamenilor au lăudat faptul că plasticul urmează să dispară din comerț.

Legea a fost adoptată de către Parlament în 2018. Acesta interzice comercializarea și utilizarea veselei din plastic: farfurii, pahare, bețișoare, cu excepția celor biodegradabile. Autorul proiectului, deputatul Dumitru Alaiba, s-a arătat indignat de faptul că nu sunt aplicate sancțiuni.

DUMITRU ALAIBA, DEPUTAT PAS: „Noi în Parlament votăm legi, pentru ca ele să fie executate. Contribuabilul achită impozite și susține un ditamai Executiv, numit Guvernul Republicii Moldova. Legile, pentru a se transforma în realitate, trebuie implementate. Asta înseamnă că Ministerul de Interne, Ministerul Agriculturii trebuie să transleze legile în hotărâri de Guvern, instrucțiuni, directive, ordine etc”.

Deputatul spune că va efectua interpelările necesare, pentru i se prezenta acțiunile întreprinse privind implementarea proiectului de lege. Am cerut un comentariu de la Ministerul de Interne, pentru a ne spune dacă oamenii legii fac sau nu verificări în acest sens, însă nu am primit, deocamdată, vreun răspuns. Conform proiectului, utilizarea sau comercializarea veselei din plastic, cu excepția celor biodegradabile, se sancționează cu amendă de până la 4500 de lei pentru persoanele fizice și cu 12 mii de lei persoanele juridice. Ca alternativă este propusă vesela de unică folosință produsă din hârtie, făină de porumb, amidon, resturi din mere sau cele care conțin aditivi biodegradabili. Obiectele din plastic nereciclabil constituie o sursă de gunoi pentru comunități, în timpul arderii emit gaze toxice, pot sufoca sau întrerupe digestia animalelor care le consumă, iar degradarea plasticului are loc între 100 şi 400 de ani.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram