/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

/VIDEO/ După ce a folosit într-un mesaj cuvântul autist, deputatul socialist Vasile Bolea a fost somat să aducă scuze publice

missing
05 ianuarie 2021, ora 14:57

După ce deputatul socialist Vasile Bolea a utilizat cuvântul autism într-un context negativ într-o postare pe rețelele sociale, mai mulți părinți s-au arătat revoltați de gestul alesului poporului și au cerut de la parlamentar să aducă scuzele de rigoare. Mai mult, astăzi, 5 ianuarie, Asociața Obștească Federația pentru Drepturi și Resurse a Persoanelor cu Tulburări din Spectrul Autist din Republica Moldova a cerut deputatului să iasă în fața presei și să-și ceară scuze pentru acest mesaj. Echipa tv8 l-a contactat pe Vasile Bolea pentru o reacție, însă deputatul a rugat să revenim mai târziu. 

Pe 2 ianuarie, într-o postare pe Facebook deputatul a venit cu un comentariu ce ține de inițiativa președintei Maia Sandu de a consulta Curtea Constituțională cu privire la posibilitatea autodizolvării Parlamentului. În textul postat alesul poporului a menționat următoarele: „Iar acum pe puncte, de ce autodizolvarea Parlamentului este invenția unui autist băgată pe gât. În scopul realizării colaborării și controlului reciproc în procesul exercitării suveranității naționale”.

Mesajul i-a revoltat pe mai mulți reprezentanți ai societății civile și demnitari publici. „Vasile Bolea ar trebui să vină cu scuze publice pentru faptul că a ofensat mii de copii și părinții acestora”, a scris pe pagina sa de Facebook deputatul Liviu Vovc. Alesul poporului a atașat și un mesaj al unui părinte, al cărui copil a fost diagnosticat cu autism.

„Domnule deputat Vasile Bolea, în numele a celor peste 500 de părinți (oficial, căci neoficial sunt mult mai mulți) care cresc și educă copii cu autism, rog și îndemn să vă cereți scuze pentru utilizarea acestui termen, în cazul că nu știți semnificația acestuia. De ani buni luptăm cu discriminarea și stigmatizarea față de această categorie de persoane, luptăm să demonstrăm că și ei sunt Oameni ca toți oamenii, cu “ajunsuri” și neajunsuri ca și oricare din noi, iar dvs cu o frază ați șters și ați distrus tot la ce s-a lucrat zile și nopți. Cum pe viitor un copil sa meargă la grădiniță sau la școală, dacă dvs l-ați stigmatizat, și fără nici o șansă de apărare i-ați închis toate ușile spre socializare și adaptare? Cum pe viitor un tânăr, un adult cu autism să-și poată găsi un post de lucru? O frază spusă care spulberă viitorul cuiva. Acel “cuiva” care are familii ce își jertfesc viața și deseori sunt nevoiți sa și-o schimbe radical. Persoanele cu autism nu au fantezii de care ați menționat dvs, ei au dorințe, aspirații, vise. Nu sunt inferiori. Dacă cumva nu știți ce înseamnă o persoană cu Autism, vă indemn să vă informați din primele surse, sunt sigură că părinții noștri vor fi disponibili să vă explice cum “se mănâncă autismul”.

Și deputatul Sergiu Litvinenco a venit ulterior cu un comentariu cu privire la acest caz. „Este inacceptabil și inadmisibil așa ceva. Mai ales că vorbim de un ditamai șef de Comisie juridică din Parlament. În calitatea mea de deputat în acest Parlament cu atâția mizerabili, îmi cer scuze pentru cei care au fost afectați de această declarație a lui Bolea. Iar părinților care au copii diagnosticați cu această tulburare de dezvoltare le doresc multă și multă sănătate. Voi sunteți eroi”, a scris deputatul pe pagina sa de Facebook.

Astăzi, 5 ianuarie, Asociața Obștească Federația pentru Drepturi și Resurse a Persoanelor cu Tulburări din Spectrul Autist din Republica Moldova l-a îndemnat pe deputatul Vasile Bolea să-și aducă scuzele de rigoare.

„Termenul folosit de dumneavoastră în postarea publică de pe rețelele de socializare și preluată de presă, este pe puțin înjositor… Vă încurajăm să aveți tot atâta îndrăzneală și verticalitate să ieșiți în fața presei cu scuze pentru acest mesaj nechibzuit. Nu o faceți pentru noi și nici pentru copiii noștri, ci pentru dumneavoastră – politicianul îndrăzneț care a fost votat inclusiv de către unii dintre părinții care știu ce înseamnă să crești un copil cu autism în Moldova și unii tineri cu autism. Îndreptațiți-le așteptările”, se arată într-un mesaj al asociației.

Autismul este o tulburare neurologică de dezvoltare care afectează comunicarea socială și restricționează activitățile și interesele. Circa 700 de copii din Republica Moldova sunt diagnosticați cu această dereglare de comportament.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram