S-a stins din viață Mihai Cotorobai, Avocat al Poporului și deputat în primul Parlament al R. Moldova. Despre aceasta a anunțat Consiliul de Administrație al Asociației „Parlamentul-90”.

Născut la 25 martie 1951, în comuna Puhoi, raionul Ialoveni, Mihai Cotorobai a absolvit Facultatea de Drept a Universității de Stat din Leningrad și Facultatea de Perfecționare a Universității de Stat ,,M.V. Lomonosov” din Moscova, au urmat mai multe stagii și studii de documentare la Universități din SUA, Ungaria, Portugalia, Belgia. Olanda, la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, ca judecător obținând gradul superior de calificare.

Mai mulți ani a fost profesor de drept la Universitatea de Stat din Moldova și Universitatea Liberă Internațională din Moldova, la Academia de Administrare Publică, iar între 1996-2002 a fost judecător la Curtea Constituțională a Republicii Moldova.

A fost de asemenea Ofițer de legătură al Curții Constituționale cu Comisia de la Veneția și cu Asociația Curților Constituționale Francofone. Ani buni a activat ca avocat, iar din 2015 până în prezent a deținut înalta funcție de Avocat al Poporului.

„Peste toate acestea a fost o personalitatea publică de o rară integritate și un mare patriot al meleagului nostru, căruia îi vom simți greu și mult timp lipsa”, se arată într-un necrolog publicat de Consiliul de Administrație al Asociației „Parlamentul-90” .

Și Oficiul Avocatul Poporului a emis un necrolog în memoria lui Mihai Cotorobai.

În perioada de activitate în calitate de Avocat al Poporului, Mihai Cotorobai a contribuit substanțial la dezvoltarea Oficiului Avocatului Poporului și la promovarea intransigentă a valorilor drepturilor și libertăților fundamentale ale omului. Va rămâne în memoria noastră ca un Avocat al Poporului care a contribuit la ridicarea prestigiului și credibilității Instituției Naționale pentru Drepturile Omului din Republica Moldova”.

Întreaga sa activitate a fost apreciată cu „Ordinul Republicii”, „Ordinul de Onoare”, titlul onorific „Om Emerit”, Cetățean de Onoare al raionului Ialoveni.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!