Cetățenii Republicii Moldova cu pașapoarte biometrice pot intra în UE conform vechilor reguli timp de cel puțin încă un an. Înregistrarea obligatorie pentru cetățenii care au posibilitatea de a călători fără viză în UE a fost amânată până în 2022, potrivit site-ului web al Sistemului de Autorizare și Informare a Călătoriei (ETIAS).

Noua regulă trebuia să intre în vigoare de la începutul anului 2021, dar s-a decis amânarea acesteia.

ETIAS este Sistemul European de Informații și Autorizații de Călătorie. Este un sistem electronic automat care monitorizează și autorizează intrarea în spațiul Schengen a persoanelor ce provin din țările pentru care au fost abrogate vizele.

Înregistrarea în ETIAS pentru călătoria în UE va fi posibilă online, iar costul va fi de 7 euro. Cetățenii sub 18 și peste 70 de ani se vor înregistra gratuit. Permisul va fi eliberat pentru o perioadă de trei ani dacă data de expirare a pașaportului nu este mai mică decât acest termin.

Permisul ETIAS nu oferă avantaje suplimentare regimului fără vize, va fi posibil să rămâneți în țările Schengen până la 90 de zile în termen de 180 de zile.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!