/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova

Telegram, Twitter și Parler. Experții spun că manifestațiile de pe 6 ianuarie din Washington au fost coordonate online

missing
08 ianuarie 2021, ora 14:33

Protestatarii care au pătruns pe 6 ianuarie în Capitolul SUA au fost mobilizați online. De această părere sunt trei experți de la organizația „Atlantic Council”, Jared Holt , Graham Brookie și Emerson T. Brooking, care au cercetat cum s-a produs acest lucru, analizând mai multe rețele sociale de extremă dreaptă. Să vedem ce au descoperit aceștia. 

  • Jared  remarcă faptul că  grupurile de extremă dreaptă care au participat la protest mențin o prezență viguroasă online, pe platforme de socializare „alternative”, cum ar fi Twitter, Parler, Gab, MeWe, Zello și Telegram – „unde și-au răspândit propaganda” printre simpatizanți numărați „în sute de mii și chiar milioane”. Săptămâni întregi pe aceste platforme au fost distribuite mesaje de mobilizare.
  • Pe aceste platforme s-au purtat discuții despre violențe în masă, legate cu rezultatul alegerilor. „În ultimele săptămâni, extremiștii și-au exprimat în repetate rânduri dorința de haos și distrugeri. Planuri care au fost aduse la viață pe 6 ianuarie la Washington”, spune Jared , adăugând că unii au avut o previzualizare a tacticii expuse ieri. „ Mai multe comunități au discutat despre utilizarea mulțimilor copleșitoare pentru a încălca legea și a intra în Capitol”.
  • Există un alt aspect crucial al modului în care tulburările în masă au fost promovate online: dezinformarea. Falsele afirmații despre alegeri, pe care Donald Trump și aliații săi le-au spus timp de două luni, și-au găsit locul în aceste comunități online.
  • Mii de oameni au străbătut SUA pentru a SUA pentru a se alătura manifestației. În timp ce multe persoane erau acolo pentru a protesta în mod pașnic, Jared observă că mulți alți protestatari făceau parte din grupuri de conspiraționiști care susțineau ideea lui Trump, precum că alegerile au fost fraudate de către forțe ce-și doresc destrămarea SUA. „ Acești extremiști au călătorit în Washington cu gândul că aceasta este ultima lor șansă”, spune el.
  • În timp ce extremiștii transmiteau în direct ce se întâmpla la Washington și se lăudau cu haosul pe care l-au creat, pe platformele online, minut-în-minut, erau distribuite mesaje prin care susținătorii le încurajau eforturile”,  spune Jared . Traficul pe unele platforme de extremă dreaptă, adaugă el, a devenit atât de copleșitor încât acestea nu mai făceau față.
  • Aceste erori tehnice l-au determinat pe Graham  să ajungă la concluzia că:  Atunci când site-uri precum Parler sau forul pro-Trump „The Donald” s-au blocat, postările extremiștilor au fost distribuite rapid pe alte platforme. Migrația reiterează faptul că  provocarea extremismului online nu se limitează la o singură platformă, ci mai degrabă la un întreg ecosistem, în mare parte nereglementat, cu foarte puține bariere pentru a angaja sau disemina conținutul.
  • Acesta este un alt semn,  adaugă Graham , că chiar și după această perioadă de tranziție turbulentă, problemele de bază care au ieșit la iveală încă vor mai persista. „Din păcate, inevitabilitatea tranziției legale a puterii nu va reduce din aceste grupuri și acest subcurrent extrem al Americii are o istorie lungă”.
  • „Tezele care stau la baza acestor mișcări nu sunt raționale sau logice și nici dezabonarea nu le poate descuraja, le poate descuraja. „Îmi imaginez că rețelele de socializare grație cărora a fost posibilă mobilizarea protestatarilor vor fi supuse unui control sporit din partea autorităților de reglementare și a funcționarilor publici, pe măsură ce aflăm mai multe despre rolurile platformelor în generarea haosului”.
  • Graham  se așteaptă, de asemenea, că va fi acordată o atenție sporită din partea Congresului platformelor mai mici, „alternative”, unde protestatarii erau mobilizați. „Aceasta este o problemă transversală care atinge securitatea internă, reglementarea tehnologiei, standardele mass-media și multe altele și a ajuns la un punct culminant”.
  • Companiile digitale mai mari se pot aștepta și la un control continuu. Emerson  remarcă faptul că atât Facebook, cât și Twitter au blocat temporar conturile lui Trump pentru incitațiile sale la violență, Facebook  declarând  că interdicția se va prelungi cel puțin până la inaugurare. „Cu toate acestea, o astfel de măsură a fost întreprinsă abia în jurul orei 16, după ce atacul asupra Capitoliei SUA a avut loc deja”, spune el. Eforturile lor de a semnaliza dezinformarea electorală a lui Trump au adus, de asemenea, rezultate discutabile. „Deși este mai bună decât nimic, această practică are o eficiență limitată”, spune el. „ Este de cea mai mică eficiență în situații de mobilizare rapidă, precum revoltele din 6 ianuarie, în care simpla existență a mesajelor lui Trump a avut ca efect turnarea benzinei în foc”.
  • Emerson  este de părere că în curând vor fi făcute schimbări majore. „ Twitter a spus că îl va elimina contul lui Trump la următoarea încălcare a regulilor . Prevăd că acest lucru se va întâmpla rapid ”, spune el. „Acesta ar fi un pas pozitiv, dar făcut târziu”.

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram