În timp ce mulți dintre noi au putut profita de luxul de a petrece sărbătorile alături de cei dragi, medicii din spitale au fost la datorie chiar și în ziua de Crăciun. Cei care lucrează în secțiile covid au ieșit din tură abia azi dimineața, după o noapte lungă și istovitoare, în care spun ei, spiritul de sărbătoare nu conta deloc, dacă starea unor pacienți se agrava brusc. Pentru aceștia, odihna este un cuvânt din domeniul fantasticului, întrucât, o bună parte, nu și-au văzut familiile deja de mai multe luni. Chiar și așa, tot ce își doresc în noul an este ca toți pacienții lor să se facă bine.

„ În secție… Nu știu cum să redau prin cuvinte ceea ce simțim, însă, de dragul pacienților, încercăm prin toate resursele, toate puterile să facem față.”

Sărbătorile din acest an au fost de neuitat pentru medicii care activează în secțiile cu profil covid de la Spitalul Republican din Capitală. Din păcate, însă, motivul este mai degrabă unul trist. Felicia a lucrat și de Revelion, și de Crăciun, așa că nici nu ține minte când și-a văzut ultima dată apropiații.

„- Mai mult simbolic, atât Crăciunul cât și Revelionul. Nu am plecat la părinți. – Când i-ați văzut ultima dată? – Două-trei luni în urmă cred că am fost ultima oară acasă. Ne este frică să nu-i infectăm.”

Totuși, pentru a simți cât de puțin atmosfera festivă, pacienții infectați i-au colindat pe medici, iar în loc de clopoței, au utilizat… catetere.”

„Să trăiți, să înfloriți, ca merii, ca perii! La mulți ani! Fiți tari ca piatra, iute ca săgeata! Fiți tari ca fierul, iute ca oțelul!

Situația stresantă din secțiile cu bolnavi infectați nu prea le-a permis să-și ia răgaz. Chiar în noaptea de Crăciun, starea mai multor pacienți s-a agravat brusc.

„La noi în departament, la fel, sunt mulți pacienți internați, la fel sunt gravi. Nu prea am observat o schimbare.”

Mai mult, medicii povestesc că, în prezent, cu greu se mai găsesc locuri libere în secțiile lor, iar lumina de la capătul tunelului încă nu se vede. Asta deși numărul cazurilor noi de infectare s-a înjumătățit, în ultima perioadă.

„Ne este frică ca, după această relaxare, numărul cazurilor să nu crească… Suntem obosiți și nu știm cum vom face față.”

Astfel că medicii continuă să viseze la concedii, pe care, deocamdată, nu și le pot permite.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!