/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova

/VIDEO/ CUM (NU) FUNCȚIONEAZĂ LEGILE. Deși comercializarea foilor de ardezie nu este permisă deja de un an, magazinele continuă să le vândă

missing
09 ianuarie 2021, ora 21:30

Legi care rămân doar pe hârtie. Deși de mai bine de un an nu este permisă comercializarea foilor de ardezie, din motiv că sunt foarte dăunătoare pentru sănătate, magazinele de construcții continuă să vândă la greu. Și oamenii, în special cei de la sate, le cumpără și își acoperă casele cu ele.

Mulți ne-au spus, însă, că habar nu au despre daunele care le provoacă acest tip de acoperiș. Autorul proiectului, fostul deputat PL și ministru al Mediului, Valeriu Munteanu, spune că legea nu funcționează din motiv că în spate ar exista elemente economice criminale, la care statul închide ochii. În acest sens, fostul parlamentar spune că va efectua interpelările necesare către organele de drept.

Legea, care presupunea interzicerea activităților de comercializare și utilizare a azbestului și a produselor care conțin azbest, adică a foilor de ardezie, a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2019. Chiar și așa, unele magazine de construcție continuă să vândă aceste produse. Acest lucru l-am constatat și noi, după ce ne-am dat drept cumpărători și am telefonat la câteva unități de comerț.

REPREZENTANT MAGAZIN (magazin construcție)„ – Bună ziua! Foi de ardezie aveți? – Da. – La ce preț e? – Câte bucăți doriți? Îmi trebuie vreo 145 de bucăți. – 74 de lei va fi.”

REPREZENTANT MAGAZIN: „- Aveți foi de ardezie? – Avem foi de ardezie? – La ce preț? – De cât aveți nevoie? – 120. – 75 de lei. – De care e? De la Rezina? – În Moldova nu se mai fac foi de ardezie. – Dar de care e? – Noi avem ucrainesc.”

Între timp, moldovenii continuă să utilizeze foi de ardezie. În comuna Alexeevca, raionul Florești, practic, fiecare a doua casă este acoperită cu acest tip de material. Majoritatea oamenilor nu era la curent cu faptul că acest fel de acoperiș poate provoca daune grave sănătății.

„ – Nu-s chiar de mult. Sunt bune. – Știți că sunt dăunătoare, provoacă și cancer? – Nu știu. Nu curge, nu curge.”

„ – Nu știm, dar ce-i mai bun? Pentru ce se vând atunci? Mai ieftin și mai bun. – Nu vă gândiți să schimbați acoperișul? – Ne gândim, la anul deja.”

„- Tot cu foi de ardezie? – Da. – Ați știut că sunt periculoase? – Dar acum ce nu e periculos?”

Cândva, toți sătenii din Țîra, raionul Florești aveau casele acoperite cu olane, povestește această femeie, însă de ceva vreme, oamenii au început să le schimbe pe foi de ardezie.

MARIA, LOCUITOARE, SATUL ȚÎRA: „– Ați auzit că dăunează sănătății? – Acum, recent, am auzit. Aici e de oale, totul era cu oale. Am avut o fabrică aici. Aici am acoperit noi, când am venit. Era totul cu oală. Tot satul era cu oală, nu era nicio casă cu foi de ardezie.”

„ – Casa e cu oale, nu am mai schimbat. Dar aici am înnoit și am pus foi de ardezie. Așa era înainte. – Știți că nu e bun pentru sănătate? – Nimic nu e bun, nici Covid-ul nu e bun.”

Autorul proiectului, fost deputat PL și ministru al Mediului, se arată nemulțumit de faptul că legea nu funcționează. Deși, potrivit legii, importul foilor de ardezie este interzis de la 1 ianuarie 2019, fiind permisă doar comercializarea stocurilor care mai erau în magazine, Valeriu Munteanu se arată sceptic că vânzătorii nu au mai important de atunci foi de ardezie.

VALERIU MUNTEANU, AUTORUL PROIECTULUI: „Vă spun cu toată responsabilitatea: în momentul în care astăzi avem în vânzare foi de ardezie, este absolut imposibil că acestea să fi fost transportate în Republica Moldova. Cu siguranță, acestea sunt vândute și aduse ilegal în 2019-2020-2021. Iată că legea nu funcționează. Din punct de vedere al meu personal există o concreștere a unor elemente economice criminale cu elemente de stat. E simplu ca bună ziua.”

În acest sens, Munteanu afirmă că va face interpelările de rigoare, către organele de drept, pentru a afla dacă s-au aplicat ori se aplică sancțiuni.

VALERIU MUNTEANU, AUTORUL PROIECTULUI: „Recunosc, având în vedere că am avut și alte activități, nu am monitorizat acest lucru. Cu siguranță, în calitate de persoană fizică, mă voi adresa. Organele știu foarte exact ce demersuri trebuie scrise, astfel încât să aflăm care este situația în acest sens.”

Am solicitat și noi o informație de la Ministerul de Interne, pentru a afla dacă oamenii legii au efectuat verificări în această perioadă și dacă au existat agenți economici sancționați, însă ofițera de presă de la IGP, Diana Fetco, ne-a precizat că de controale se ocupă Inspectoratul Ecologic, care, în caz de încălcări, ar urma să sesizeze organele de drept. Până acum, aceștia nu au recepționat, însă, nicio sesizare. Totuși, ea spune că nu este exclus ca astfel de plângeri să fi fost expediate la inspectoratele de Poliție din raioane. Nu am reușit să obținem o reacție de la reprezentanții Inspectoratului Ecologic. La numerele afișate pe site-ul oficial, astăzi, nu ne-a răspuns nimeni. Nu ne-a putut oferi informații la acest subiect nici Lilian Munteanu, șeful Agenției Mediului. Uniunea Europeană a interzis utilizarea produselor ce conţin azbest încă din 2005. În România acestea sunt interzise din 2007.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram