/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 794: Alertă în toată țara și risc de baie de sânge! WP: Moldova va fi următoarea țintă, dacă Ucraina cade

/VIDEO/ În 2020, 38,5% din populație a făcut depresie, iar 61% din turiști și-au anulat călătoriile

missing
09 ianuarie 2021, ora 09:00

Pandemia de coronavirus a adus populația, atât în fața unei crize financiare, cât și în pragul unui colaps emoțional, provocat de frica de îmbolnăvire și stresul legat de incertitudine și lipsa de siguranță în ziua de mâine. Sunt concluziile unui studiu, elaborat și realizat cu suportul Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare și al Băncii Mondiale.

Potrivit cercetării, populația s-a confruntat cu dificultăți de ordin financiar, exprimate prin reducerea sau pierderea veniturilor din activitatea de muncă, în țară, și a celor provenite din remitențe. Mai mult, în această perioadă, aproape 40 la sută dintre cei intervievați au declarat că, cel puțin un membru al familiei lor, a făcut depresie.

Pandemia de Covid-19 a creat o serie de impedimente în activitățile de zi cu zi ale oamenilor, având un impact sever asupra stării de spirit a societății în ansamblu. Astfel, de la începutul pandemiei și până la sfârșitul trimestrului trei al anului 2020, în 38,5% dintre gospodăriile intervievate, a fost cel puțin un membru care a avut stare de depresie, stres ori anxietate.

„Da, a fost stres că nu se putea, că era primăvară atunci și era un stres. Am vrut să mergem în parc să ne plimbăm că era foarte frumos afară.”

„Desigur, că a fost plictisitor și trist, pentru că nicăieri nu poți să mergi și pe nimeni la tine nu poți să primești. Sigur că e greu.”

Acestă doamnă ne-a povestit că ea și soțul său s-au infectat cu virusul Codiv-19. Deși au avut o formă ușoară a maladiei, presiune psihologică a fost mai grea decât insăși boala, ne-a mărturisit ea.

„Asta tare te afectează, când ai copil mic, soțul în spital, tu nu poți ieși nicăieri ca să-ți aduci, simplu, produse. Nu poți ieși la plimbare. Este moral foarte greu.”

Rezultatele studiului ne mai arată că, din cauza pandemiei, puțin peste 13 la sută din gospodăriile cu membri aflați peste hotare au declarat că apropiații lor din străinătate au avut dificultăți, atunci când au droit să revină în țară. De asemenea, 61% dintre cei intervievați au spus că au fost nevoiți să renunțe la călătoriile planificate peste hotare și să returneze biletele.

„Anul trecut, am anulat de trei ori aceeași vacanță.”

„ – Dar anul acesta o să mai aveți? – Încercăm, mai facem o încercare poate prin mai, dar totul depinde de situație.”

„Am avut planificate mai multe vacanțe care, din păcate, am fost nevoiți să le anulăm. Una dintre vacanțe a fost în Italia, unde virusul făcea prăpăd și a trebuit s-o anulăm.”

„ Vacanță am avut. Ni s-au întors foile de odihnă și am ratat cu speranță că anul acesta o să ieșim.”

Datele cercetării denotă că mărimea veniturilor disponibile pentru o persoană diferă pe grupuri de gospodării, în funcție de faptul, dacă acestea s-au confruntat sau nu cu dificultăți, în perioada pandemiei. Astfel, respondenții din gospodăriile în care, cel puțin un membru, și-a pierdut locul de muncă din țară dispun de venituri cu 39 la sută mai mici în raport cu gospodăriile în care toți continuă să muncească. De asemenea, în gospodăriile în care cel puțin un membru s-a confruntat cu stare de depresie, s-au înregistrat venituri mai mici cu circa 11% în raport cu cele în care membrii nu au suferit de disfuncții emoționale. Studiul a fost realizat în tremestrul III al anului 2020 pe un eșantion de 1134 de gospodării casnice: 34,5% dintre acestea – din mediul urban, iar 65,5% – din mediul rural.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram