/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

/VIDEO/ Între pericol și distracție. O petiție online, semnată de aproape patru mii de persoane, cere interzicerea focurilor de artificii

09 ianuarie 2021, ora 20:32

Focurile de artificii ne aduc nu doar bucurii, dar și daune. Asta spun stăpânii animalelor de companie care se plâng că distracția din noaptea dintre ani a fost un adevărat coșmar pentru câinii sau pisicile de care îngrijesc. Artificilei au provocat un adevărat stres și pentru animalele de la grădina zoologică. Astfel, iubitorii de animale au lansat o petiție online în care cer anularea unei astfel de distracții.

Așa arăta cerul deasupra Capitalei în noaptea dintre ani. Unii ar zice că e o priveliște frumoasă, însă stăpânii animalelor de companie susțin că au trăit un adevărat calvar în acea seară. De exemplu, Tatiana povestește că nu și-a putut liniști câinele ore în șir.

TATIANA COCOCENCO, PROPRIETARA UNUI CÂINE: „El chiar a avut panică, tremura, ochii îi erau larg deschiși, nici nu a vrut să bea apă, respira cu greu. De la 22:00 până la 02:00 noi am stat în baie, că acolo și-a găsit un loc pentru a se ascunde.”

Așa că de atunci, acesta refuză să iasă afară când se întunecă, chiar dacă este bine dresat.

TATIANA COCOCENCO, PROPRIETARA UNUI CÂINE: „La orice sunet el reacționeză destul de straniu, îi este frică. Cum pot să-i explic unui câine că cineva se distrează în acest mod? Cu greu înțeleg oamenii cărora le place să lanseze aceste artificii.”

Și la Grădina Zoologică, focurile de artificii au provocat probleme.

ROMAN CREȚU, SECRETAR ȘTIINȚIFIC: „Lupii s-au ascuns în vizuine și refuzau să iasă crezând că este pericol, că cineva îi vânează. Struțul a încercat să fugă, dar fiind noapte și orientându-se cu dificultate, s-a lovit de gard și a necesitat anumite tratamente. Acum se simte mai bine, se ridică, mănâncă singur.”

Medicii veterinari spun că un astfel de stres poate provoca animalelor un șir de boli precum diabetul sau chiar un stop cardiac.

ROMAN CREȚU, SECRETAR ȘTIINȚIFIC: „Percepe sunetul de explozie ca fiind un pericol că cineva îl vânează sau cineva vrea să exercite o agresiune directă asupra lui și se induce o stare de stres.”

Sunt împotriva focurilor de artificii și părinții care au copii mici. Această femeie ne-a zis că a semnat petiția și ar vrea ca asemenea tip de distracție să nu mai existe.

ANA, MAMĂ:  „E frumos, dar nu e plăcut că suferă așa multe animale și copiii. Avem o nepoțică de trei luni, care nu a dormit practic toată noaptea din cauza artificiilor.”

„Pentru că nu este nicio siguranță, nimic. Copiii cumpără fără supraveghere, vânzătorii vând ilegal.”

Autoarea petiției online prin care se cere interzicerea focurilor de artificii susține că și animalul său de companie a trăit clipe de coșmar în noaptea dintre ani, fapt ce a facut-o să recurgă la acțiune. Până acum, petiția a fost semnată de aproape 4 mii de oameni.

ANNA CONSTANTINOVA, AUTOAREA PETIȚIEI: „Am văzut cum resturile arzând de la artificii zboară spre copaci. Toți vor sărbătoare și pentru cineva e gălăgie și explozii, dar pentru alții o seară liniștită acasă. Sper că se va găsi o soluție.”

Am întâlnit însă și oameni care nu au nimic împotriva focurilor de artificii.

„Cred că, de sărbători, trebuie permise focurile de artificii. Nu cred că încurcă, îmi place să mă uit.”

„Pe mine nu mă deranjează nici așa, nici așa.”

În noaptea dintre ani au fost documentate mai multe incidente, unul dintre care la Omsk, Rusia. Din cauza că focul de artificii a fost instalat incorect, acesta a distrus mai multe apartamente.

Chiar și așa, în ultimul an, oamenii au devenit martori la zeci de explozii nereușite, iar acum cinci zile, un câine a murit de groază la Botoșani. Medicul veterinar a declarat, pentru presa din România, că animalul a murit din cauza zgomotului pocniturilor. De Revelion au pierit și mii de păsări în centrul istoric al Romei, iar de vină ar fi, la fel, focurile de artificii.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram