/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 787: Atac la Odesa și prognoză sumbră! ISW: Amenințare voalată pentru Moldova. Rusia avansează rapid

/VIDEO/ Teatrele își redeschid ușile. Actorii susțin că sunt nespus de bucuroși că au revenit la muncă

missing
10 ianuarie 2021, ora 09:00

După ce mai bine de o lună și-au sistat activitatea din cauza restricțiilor impuse de pandemie, unele teatre din capitală sunt gata să-și primească spectatorii chiar de astăzi. Actorii susțin că sunt nespus de bucuroși că au revenit la muncă, de aceea, au început, deja, repetițiile de dinaintea spectacolelor. Cu dansuri, emoții și ușile larg deschise, teatrele, își așteaptă vizitatorii.

După ce au protestat, au lansat petiții și au trimis scrisori autorităților, teatrele din capitală își redeschid ușile pentru vizitatori. Astăzi, actorii de la „Geneza ART” erau în febra pregătirilor, iar în această seară ei joacă primul spectacol după o pauză de mai bine de o lună. Aceștia spun că nici nu s-au așteptat ca autoritățile să le audă strigătul de ajutor atât de repede.

DANIELA BURLACA, ACTRIȚĂ DE TEATRU:  „Cred că totuși pedalarea noastră în contextul acestei probleme, și-a lăsat o amprentă peste această decizie care a fost luată timp de o săptămână. Mă bucur că totuși mai există niște factori de decizie care pot mișca și schimba lucrurile, aici, în orașul Chișinău.”

Artiștii spun că decizia de a redeschide teatrele a fost ca o gură de aer pentru ei.

CRISTIAN PEREPELIUC, ACTOR DE TEATRU: „A fost wow, pentru că știam că pe 15 spuneau că o să le deschidă, și totuși au adus roadă încercările noastre de a reveni și mă bucur că ne-a apărut ocazia să ne facem meseria.”

MIHAI BORDIAN, ACTOR DE TEATRU: „A fost o reacție bucurătoare. Doamne, emoții sunt foarte mari, pentru că teatrul e ca și sportul, trebuie să-l practici în fiecare zi, altfel se pierde și forma fizică și cea mentală, mai citeam, în perioada asta, să-i zic de vacantă, dar oricum”.

Vestea ca teatrele vor primi, din nou, vizitatori i-a bucurat nu doar pe actori, ci și pe spectatori. Astfel că biletele pentru spectacolul din această seară s-au vândut ca pâinea caldă.

DANIELA BURLACA, ACTRIȚĂ DE TEATRU: „Reacția oamenilor a fost în felul următor, în seara când s-a anunțat repertoriul pentru o săptămână până a doua zi seara, primele două spectacole erau vândute și solicitate în mod foarte intens. Am simțit o mare, dar mare susținere din partea publicului și oamenilor din Chișinău”.

MIHAI BORDIAN, ACTOR DE TEATRU: „Pot să zic că avem niște spectatori nemaipomeniți, care țin la noi, și abia așteptau să ieșim înapoi pe scenă și chiar s-au bucurat aflând că o să revenim înapoi”

Actorii spun că în pofida faptului că spectacolele se vor desfășura în condiții de pandemie și cu respectarea tuturor normelor de prevenire a noului tip de coronavirus, aceștia își așteaptă cu nerăbdare spectatorii. De la începutul pandemiei, teatrele din capitală și-au închis ușile de două ori. Ultima dată s-a întâmplat la sfârșitul lunii noiembrie, iar acum câteva zile, Comisia municipală Extraordinară de Sănătate Publică, a luat decizia că din data de 11 ianuarie, teatrele pot activa din nou după ce numărul cazurilor de infectare cu noul coronavirus a scăzut. Astfel, prezența în sălile de spectacole va trebui să fie de 50 la sută, pentru a fi păstrată distanța socială. Va trebui să fie asigurată dezinfectarea, termometria vizitatorilor, purtarea măștilor. Potrivit hotărârii aprobate de CESP, spectacolul va dura nu mai mult de două ore.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram