Primele doze de vaccin împotriva COVID-19 ar putea ajunge în Republica Moldova la sfârșitul lunii curente, iar vaccinarea propriu-zisă ar putea începe în februarie. Informația a fost făcută de către secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale Tatiana Zatîc, în cadrul unei conferințe de presă. 

„Ministerul a primit confirmare că am putea beneficia de primul lot de vaccinuri anti COVID-19 până la finele lunii ianuarie, cu posibilitatea de administrare a vaccinului cu începutul lunii februarie 2021”, susține Tatiana Zatînc.

Totodată, oficila a mai adăugat că pentru R. Moldova, vaccinurile vor fi achiziționate prin diferite modalități: COVAX, Acorduri Bilaterale sau Donații. Autoritățile naționale vor asigura ca toate vaccinurile care vor fi importate în Republica Moldova să fie aprobate și să ofere cea mai înaltă siguranță și eficacitate.

La momentul actual, o listă de vaccinuri anti-COVID-19 au fost aprobate la nivel internațional, iar alți producători au depus sau sunt în proces de depunere a cererilor de evaluare și aprobare.

Din cauza producerii insuficiente și a cererii mari, primii care vor avea acces la vaccinul anti COVID-19 vor fi lucrătorii din instituțiile medico-sanitare, și ulterior persoanele din grupele de risc care suferă de comorbidități. Astfel doar 10% din populația țării va beneficia de vaccin din primul lot.

Vaccinul anti-COVID-19 va fi administrat în cadrul Instituțiilor Medico-Sanitare Publice în mod gratuit. Planul a fost elaborat de către specialiștii din domeniul sănătății publice cu contribuțiile relevante de date și recomandări din partea OMS, Centrului European pentru Controlul Bolilor (ECDC) și UNICEF.

Cheltuielile aferente autorizării vaccinului în Republica Moldova (plata de autorizare) vor fi suportate din contul mijloacelor financiare ale bugetului de stat. Cheltuielile aferente recepționării, încărcării, transportării, descărcării, depozitării, păstrării și distribuirii vaccinului, calificat ca ajutor umanitar, vor fi suportate exclusiv din bugetul de stat.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!