/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 794: Alertă în toată țara și risc de baie de sânge! WP: Moldova va fi următoarea țintă, dacă Ucraina cade

/DOC/ Vaccinarea anti-COVID în R. Moldova ar putea începe în luna februarie. Care este planul național de imunizare

missing
11 ianuarie 2021, ora 14:50

Primele doze de vaccin împotriva COVID-19 ar putea ajunge în Republica Moldova la sfârșitul lunii curente, iar vaccinarea propriu-zisă ar putea începe în februarie. Informația a fost făcută de către secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale Tatiana Zatîc, în cadrul unei conferințe de presă. 

„Ministerul a primit confirmare că am putea beneficia de primul lot de vaccinuri anti COVID-19 până la finele lunii ianuarie, cu posibilitatea de administrare a vaccinului cu începutul lunii februarie 2021”, susține Tatiana Zatînc.

Totodată, oficila a mai adăugat că pentru R. Moldova, vaccinurile vor fi achiziționate prin diferite modalități: COVAX, Acorduri Bilaterale sau Donații. Autoritățile naționale vor asigura ca toate vaccinurile care vor fi importate în Republica Moldova să fie aprobate și să ofere cea mai înaltă siguranță și eficacitate.

La momentul actual, o listă de vaccinuri anti-COVID-19 au fost aprobate la nivel internațional, iar alți producători au depus sau sunt în proces de depunere a cererilor de evaluare și aprobare.

Din cauza producerii insuficiente și a cererii mari, primii care vor avea acces la vaccinul anti COVID-19 vor fi lucrătorii din instituțiile medico-sanitare, și ulterior persoanele din grupele de risc care suferă de comorbidități. Astfel doar 10% din populația țării va beneficia de vaccin din primul lot.

Vaccinul anti-COVID-19 va fi administrat în cadrul Instituțiilor Medico-Sanitare Publice în mod gratuit. Planul a fost elaborat de către specialiștii din domeniul sănătății publice cu contribuțiile relevante de date și recomandări din partea OMS, Centrului European pentru Controlul Bolilor (ECDC) și UNICEF.

Cheltuielile aferente autorizării vaccinului în Republica Moldova (plata de autorizare) vor fi suportate din contul mijloacelor financiare ale bugetului de stat. Cheltuielile aferente recepționării, încărcării, transportării, descărcării, depozitării, păstrării și distribuirii vaccinului, calificat ca ajutor umanitar, vor fi suportate exclusiv din bugetul de stat.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram