Un nou contingent al Armatei Naţionale a fost detaşat pentru o operaţiunea de menţinere a păcii KFOR din Kosovo. Evenimentul s-a desfășurat astăzi.

La ceremonia oficială au participat preşedinta Republicii Moldova, comandant Suprem al Forţelor Armate, Maia Sandu, adjuncţii misiunilor diplomatice ale SUA şi Italiei în ţara noastră, Martin McDowell şi Diego Randazzo, ministrul Apărării Victor Gaiciuc, comandantul Armatei Naţionale, general de brigadă Igor Gorgan, precum şi ataşaţii militari acreditaţi pentru Republica Moldova.

Foto: army.md

„Îmi exprim certitudinea că abilităţile şi cunoştinţele dumneavoastră vă vor ajuta să interacţionaţi eficient cu militarii altor state şi să stabiliţi relaţii constructive cu populaţia locală, contribuind astfel, la menţinerea unui mediu sigur şi stabil în Balcanii de Vest. Domnilor militari, vă urez în continuare succes în nobila misiune de a sluji ţara sub tricolor şi peste hotarele ei”, a declarat Maia Sandu.

Foto: army.md

Șeful adjunct al Ambasadei Italiei la Chişinău, Diego Randazzo, a menţionat că participarea Republicii Moldova în misiunea KFOR, ce continuă astăzi cu plecarea celui de-al 14-lea contingent al Armatei Naţionale în Kosovo, este o confirmare deja stabilă a angajamentelor Republicii Moldova în menţinerea păcii şi securităţii internaţionale. „Este un rezultat obţinut inclusiv datorită rolului Italiei care a salutat imediat propunerea de a include şi de a sprijini ţara dumneavoastră în misiune, făcând tot posibilul ca acest proces să se realizeze cu succes”, a notat Diego Randazzo.

Foto: army.md

Adjunctul ambasadorului SUA în ţara noastră, Martin McDowell, a afirmat că detaşarea unui nou contingent în Kosovo demonstrează că Armata Naţională a Republicii Moldova este recunoscută ca o forţă calificată, capabilă şi de încredere pentru a contribui la misiuni internaţionale de menţinere a păcii.

„Operaţiunea de menţinere a păcii din Kosovo oferă Armatei Naţionale a Republicii Moldova o experienţă militară internaţională inestimabilă, permiţând forţelor moldoveneşti să îşi sporească capabilităţile şi nivelul de interoperabilitate cu alte armate şi să demonstreze profesionalism peste hotare”, a susţinut Martin McDowell.

Ministrul Gaiciuc a spus că pe parcursul a șapte ani, aproximativ 600 de ofiţeri, sergenţi şi soldaţi ai Armatei Naţionale au fost parte a operaţiunii KFOR.

Foto: army.md

Cel de-al paisprezecelea contingent al Armatei Naţionale este format din 40 de militari profesionişti, dintre care şapte genişti şi un pluton de 33 de infanterişti, care va executa misiuni de securitate şi pază a obiectivelor militare şi de patrulare.

Militarii moldoveni vor face parte din Comandamentul Regional Vest (Regional Command-West) şi vor fi dislocaţi în baza militară italiană Camp Vilaggio din localitatea Pech, Kosovo.

Mandatul contingentului KFOR-14 în Kosovo va dura şase luni.

Foto: army.md

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!