Partidul de guvernământ din Kazahstan a câştigat alegerile parlamentare de duminică cu peste 70% din voturi, potrivit unui sondaj efectuat la ieşirea de la vot de către un organism aprobat de autorităţi, relatează AFP, citat de agerpres.ro.

Partidul Nour Otan, formaţiune a preşedintelui Kasâm-Jomart Tokaev şi a predecesorului său Nursultan Nazarbaev, se află pe primul loc.

La scrutin au participat 312 candidaţi din cinci partide. Kazahstanul este republică prezidenţială, potrivit Constituţiei intrate în vigoare în 1995. Parlamentul său este bicameral, fiind format din Senat şi Majilis.

Pragul pentru accederea în Majilis (camera inferioară a parlamentului kazah) este 7% din voturi. Dintre cei 107 membri ai Majlisului, 98 sunt aleşi prin vot direct, iar ceilalţi nouă sunt aleşi de Adunarea Poporului din Kazahstan, organism constituţional condus de preşedintele ţării.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!