/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

/VIDEO/ Moldova, cimitirul mașinilor vechi? De la 1 ianuarie, în Republica Moldova pot fi importate mașini mai vechi de 10 ani

11 ianuarie 2021, ora 21:59

Undă verde la importul de automobile fără nicio restricție ce ține de anul în care a fost produs vehiculul. Astfel, începând cu 1 ianuarie, moldovenii pot aduce mașini la mâna a doua mai vechi de 10 ani. Asta după ce, pe 16 decembrie, a fost votată în lectură finală politica bugetar-fiscală și vamală. Acest lucru nu salvează, însă, buzunarul cetățenilor. Potrivit experților auto, aceasta ar fi o măsură fără efect, pentru că autoritățile au ridicat accizele, iar taxa vamală este foarte mare. La rândul lor, ecologiștii trag un semnal de alarmă și spun că orașele noastre și așa se sufocă din cauza emisiilor de CO2.

Potrivit specialiștilor, parcul de automobile din Rebublica Moldova este cel mai vechi din Europa. 75 la sută din numărul total de mașini sunt mai vechi de 7 ani. Cele mai multe automobile sunt în Chișinău – peste 300 de mii. Această cifră depășește cu mult capacitatea orașului, iar din această cauză se formează ambuteiaje și peste capitală plutește permanent un nor de gaze de eșapament.

Conducătorii auto pe care i-am întâlnit pe străzile capitalei ne-au spus că sunt la curent că de la 1 ianuarie pot să importe automobile mai vechi de 10 ani, însă acest lucru pare să nu-i încânte deloc.

„Până la 1,5 așa mașină e 1000 și ceva de euro devamarea – 2011, disel, la benzină e tot așa, 1,6 e 2000 și ceva de euro.”

„În Europa îți poți permite o mașină mai nouă să nu mergi cu toată rugina, dar aici nu poți, pentru că măresc taxele.”

„Toată Europa nu au ce face cu ele, pentru că sunt impuse să le scoată din țară ori să le dea la metal uzat, dar le aduc la noi în țară și oamenii le folosesc.”

La această concluzie au ajuns și experții auto, care susțin că anularea prohibițiilor este o măsură fără efect, deoarece Guvernul a avut grija să introducă accize foarte mari la importul automobilelor mai vechi de 10 ani.

CONSTANTIN MIHALACHI, EXPERT AUTO: „Ei au anunțat că noi o să permitem să importăm automobile mai vechi de 10 ani, după care s-a aflat și care sunt tarifele pentru aceste motoare. Tarifele sunt destul de mari. S-a anunțat, în contextul alegerilor care erau aproape, dar nu s-au anunțat și tarifele. Pentru un motor de 2 litri pe benzină ar fi 4000 de euro.”

Experții de mediu trag un semnal de alarmă și spun că acest proiect de lege trebuie anulat, pentru că punerea lui în aplicare ar însemna o adevărată catastrofă pentru mediu.

VLADIMIR GARABA, EXPERT DE MEDIU: „Toate vechiturile din Europa și chiar din țările învecinate vor veni la noi și va fi un cimitir de mașini vechi. Nu este o zi în an, când să nu fie în Chișinău concentrațiile de substanțe toxice depășite. Noi permanent suntem supuși riscului de îmbolnăvire din cauza concentrației înalte de gaze toxice.”

Anularea plafonului de 10 ani este prevăzută în politica bugetar-fiscală și vamală pentru acest an, votată în lectură finală, pe 16 decembrie. Am încercat să obținem un comentariu și de la Ministerul Finanțelor, care este autorul acestei initiative, însă nimeni dintre responsabili nu ne-a răspuns la apeluri și mesaje.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram