/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 755: Avertismentul lui Podoliak și sancțiuni UE. Cea mai mare bază NATO din Europa, în construcție

În Italia a început cel mai mare proces împotriva Mafiei, din ultimii 30 de ani. Sala de judecată a fost fortificată

13 ianuarie 2021, ora 18:52

Sute de presupuşi membri ai temutei organizaţii mafiote Ndrangheta, cea mai puternică din Italia, au fost aduși astăzi în fața justiției. Potrivit meduza.io, în orașul italian Lamezia Terme din Calabria a început procesul de judecare care va dura cel puțin doi ani. 

Un total de 355 de acuzaţi – printre care şi lideri politici, funcţionari, poliţişti şi oameni de afaceri – 900 de martori şi 400 de avocaţi urmau a fi audiaţi într-o incintă amenajată special pentru a găzdui acest proces neobişnuit, cel mai mare din ultimele trei decenii, în inima Calabriei, cea mai săracă regiune italiană, cangrenată de mafie.

Din cauza pandemiei de coronavirus, niciunul dintre acuzați nu a participat personal. Procesul a început online. Fețele lor erau arătate pe zeci de televizoare instalate în hol.

58 de martori ai acuzării au acceptat să spargă omerta, legea tăcerii, pentru a dezvălui secretele clanului Mancuso şi ale asociaţilor acestuia. În cursul unei recente audieri preliminare, a fost nevoie de nu mai puţin de trei ore pentru a citi numele acuzaţilor.

Printre aceştia se numără şi „naşul” Luigi Mancuso, care a mai stat deja aproape 20 de ani în închisoare, dar şi alți câțiva zeci de şefi mafioţi cu porecle demne de un film de Hollywood: Lupul, Grăsuţul, Blondul sau Iedul.

O clădire specială cu un nivel ridicat de protecție a fost construită pentru proces. Ședințele vor avea loc într-o sală cu o mie de locuri. Se așteaptă ca după primele audieri, inculpații să participe personal la proces, așezați în cuști purtând măști și la o distanță de doi metri unul de celălalt.

Procesul este de asemenea interpretat ca o demonstraţie de forţă a statului în mijlocul teritoriului „Ndrangheta”, care controlează fluxul de cocaină în toată Europa.

În centrul dezbaterilor se va afla celebrul procuror italian antimafia Nicola Gratteri, în vârstă de 62 de ani, care trăieşte sub protecţia poliţiei de peste 30 de ani.

Potrivit lui, aceste proces nu este depăşit decât de primul mare proces, din 1986-1987, de la Palermo, împotriva organizaţiei siciliene Cosa Nostra, la capătul căruia 338 de acuzaţi au fost condamnaţi.

Judecătorii Giovanni Falcone şi Paolo Borsellino au fost apoi asasinaţi de mafie. Noul proces, mai limitat, are ca ţintă una dintre numeroasele familii din „Ndrangheta”, ale cărei tentacule se întind în întreaga lume.

Federico Varese, profesor de criminologie la Universitatea Oxford susține că acest proces este la fel de important prin numărul reprezentanţilor clasei politice, antreprenorilor şi funcţionarilor care au ajutat mafia să funcţioneze.

„Este şocant să vedem că o grupare criminală este într-atât de înrădăcinată într-o regiune, încât trebuie aduse în faţa justiţiei sute de persoane. Acest proces arată cât de puternic înrădăcinată este Ndrangheta în societate”, a adăugat el.

Printre acuzaţi se numără şi fostul parlamentar Giancarlo Pittelli, un avocat renumit şi fost senator al partidului Forza Italia al lui Silvio Berlusconi. El este suspectat că a servit ca intermediar între Ndrangheta şi politică, finanţe şi instituţii.

Majoritatea acuzaţilor au fost arestaţi în timpul unor raiduri ale poliţiei în decembrie 2019 în Italia, Germania, Elveţia şi Bulgaria. Aceștia urmează a fi judecați pe mai multe capete de acuzare: asociere mafiotă, crimă şi tentativă de crimă, trafic de droguri, cămătărie, abuz de putere sau spălare de bani.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram