Modificările la legea cu privire la medicamente au fost sesizate la Curtea Constituțională. Sesizarea a fost depusă de către fracțiunea parlamentară a Partidului Acțiune și Solidaritate.

Vicepreședintele PAS, Dan Perciun, atenționează cu privire la riscurile majore asupra sănătății populației și asupra integrității sistemului farmaceutic, precum și la consecințele directe care duc la scumpirea medicamentelor și dispariția medicamentelor compensate din farmacii.

„Am contestat liberalizarea prețului la medicamentele eliberate fără prescripție medicală și reducerea dramatică a adaosului comercial la medicamentele compensate. Liberalizarea prețului va duce la scumpirea medicamentelor, iar reducerea drastică a adaosului comercial la medicamentele compensate, fără nici un fel de analiză de impact, deși sună bine, riscă să descurajeze, în special farmaciile mici, să le mai comercializeze. Oamenii vor plăti mai mult pentru medicamente gen paracetamol, iar medicamentele compensate nu vor putea fi găsite în farmaciiˮ, a declarat deputatul Dan Perciun.

Parlamentarul spune că modificările au fost adoptate cu „încălcarea principiului legalității, separației puterilor în stat, precum și cu nesocotirea rolului constituțional al Parlamentului, al Guvernului, dar și celui al Curții Constituționale”.

„Ocrotirea sănătății populației constituie un domeniu de importanță vitală și de interes public deosebit, care obligă statul să ia măsuri pentru asigurarea viabilității, modernizării și dezvoltării lui, iar răspunderea pentru garantarea dreptului cetățenilor la ocrotirea sănătății şi la asistență medicală, în ultimă instanță, revine statului. Medicamentele reprezintă un element important în profilaxia, diagnosticul şi tratamentul diferitelor boli, iar dezvoltarea coordonată a sectorului farmaceutic, precum şi importanța socială a acestuia, este una din problemele prioritare ale ocrotirii sănătății, din care motiv cadrul normativ în domeniu reglementează întreg sistemul farmaceutic, inclusiv în partea privind elaborarea, testarea, autorizarea, fabricarea, distribuirea şi utilizarea rațională a medicamentelor, precum şi a legislației în domeniul medicamentelor şi activității farmaceuticeˮ, se precizează în textul sesizării.

Amintim că deputații din PSRM și cei de la Partidul Șor au votat inițiative legislative care prevăd modificări în domeniul farmaceutic. Astfel, la propunerea Partidului Șor ar urma să apară farmaciile ambulante. proiectul de lege a fost criticat de mai multe fracțiuni parlamentare.

Și comunitatea academică a Facultății de Farmacie a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” s-a aratat îngrijorată față de conținutul legilor aprobate recent cu privire la modificarea cadrului legislativ ce reglementează activitatea farmaceutică.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!