Garajele instalate ilegal în curțile blocurilor de locuit din capitală rămân subiect de discuție, atât pentru locatari, cât și pentru responsabilii din cadrul Primăriei. Asta, după ce, în luna februarie anul trecut, primarul capitalei, Ion Ceban le-a cerut pretorilor de sector inventarierea de urgență a acestora. Astfel, din totalul de peste 2700 de garaje metalice, amplasate prin curțile blocurilor de locuit din municipiul Chișinău, doar 10 la sută au fost evacuate pe parcursul anului trecut. Proprietarii garajelor care nu au fost evacuate urmează să prezinte autorităților acte ce ar demonstra că sunt deținute legal.

În sectorul Râșcani al Capitalei, localnicii dar și trecătorii de pe strada Studenților spun că aceste garaje vechi știrbesc din imaginea orașului.

„E murdar, nu-i bine. Ar fi mai bine să facă ceva aranjat să fie. Niște flori, niște, să fie frumos. Dar așa, ele strică situația aici.”

„Sigur că nu reprezintă nimic frumos toate acestea. Sigur că trebuie evacuate. Toate acestea sunt în plus și garajul ce este acolo. Toate sunt în plus.”

„Aici se adună oamenii fără adăpost, copiii se urcă pe acoperișuri și fac zgomot. Unii țin mașinile, motocicletele și ce altceva să mai fie în garaj, diverse obiecte uzate.”

Astfel, în sectorul Râșcani al Capitalei, din numărul total de peste 1300 de garaje metalice, 20 au fost evacuate, iar alte peste 370 urmează să fie verificate.

OLEG SUSLOV, VICEPRETOR RÂȘCANI: „Noi planificăm ca garajele neautorizate să le putem evacua în 2021. Prioritare vor fi garajele metalice neautorizate care sunt amplasate câte două-trei, iar în locul acestora vor fi amenajate parcări publice pentru toți locuitorii din curtea blocului.”

MARIANA BUCIUCEANU, REPORTERĂ TV8: „Situația este cu mult mai gravă pe strada Mesager din sectorul Buiucani al Capitalei. Bunăoară, pe această adresă am numărat peste o sută astfel de construcții provizorii. Unele au o vechime de mai bine de patruzeci de ani. Deși actele permisive le-au expirat, oamenii continua să le folosească.”

În același timp, garajele care nu sunt pe placul unora, nu îi deranjează pe alții.

„ Sincer să fiu, nu mă deranjează. Proprietarii își țin bunurile, mașinile în garajele date, dar sunt de acord cu poziția Primăriei, dacă sunt neautorizate este un abuz din partea proprietarilor. Și-au instalat garajele cândva pe un teren care nu le aparține.

„Nu mă deranjează nimic. Unde o să țină oamenii mașinile, dacă nu sunt parcări?”

Pretorul sectorului Buiucani spune că demontarea și evacuarea garajelor vechi va continua.

VADIM BRÎNZANIUC, PRETOR AL SECTORULUI BUIUCANI: „Pe parcursul anului trecut au fost dezmembrate 82, totodată, avem în curțile de bloc 27 de garaje metalice înregistrate în registrul bunurilor imobile. Adică sunt construcții capitale care au un proprietar. Noi am avut 381 de garaje metalice.”

În acest an, autoritățile spun că au reușit să demonteze un garaj metallic din sectorul Ciocana al Capitalei. Restul lucrărilor vor fi reluate, imediat după ce vor fi inventariate toate garajele. Costul pentru lucrările de demontare a unui garaj ajunge până la 20 de mii de lei.

TUDOR GÎRBU, CONSILIER AL PRIMARULUI GENERAL: Noi aici avem mai multe tipuri de construcții, avem garaje metalice, avem bariere care închid accesul pentru tehnica specială și pentru oameni, avem anexe, balcoane, diferite tipuri de garduri.

Autoritățile își propun ca, în următorii doi ani, să demonteze toate garajele amplasate ilegal în Capitală.

REPORTERĂ: MARIANA BUCIUCEANU

IMAGINI: TUDOR BIGU

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!