/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

/VIDEO/ În 2020, mașinile companiilor ce oferă servicii de chirie auto au stat în parcare

13 ianuarie 2021, ora 23:47

Anul 2020 a fost unul dificil și pentru companiile care propun mașini de închiriat. Pentru că hotarele terestre s-au închis, iar zborurile cu avionul au fost numărate, turiștii nu au putut ajunge în țară, iar concetățenii noștri, plecați la muncă peste hotare, nu au putut veni acasă, în vacanță. Prin urmare, firmele care oferă servicii de chirie auto au fost nevoite să-și țină mașinile în parcare și nu au înregistrat venituri.

ELENA BOBOC, reporter TV8: „Dacă în anii precedenți, parcările pentru chiria automobilelor erau practic pustii, acum, din lipsa turiștilor dar și a cetățenilor moldoveni care s-au reîntors acasă de sărbători într-un număr mai mic, mașinile stau la păstrare. Cel puțin, asta ne spun administratorii companiilor.”

DUMITRU, SERVICII CHIRIE AUTO: „Anul acesta am suferit o pierdere destul de simțitoare de clienți din cauza că majoritatea clienților au fost blocați în țările în care ei se aflau. Majoritatea turiștilor nu ne-au vizitat în acest an, care ne vizitau de obicei.”

Concurența în acest domeniu este una mare, așa că, pentru a avea prioritate în fața clienților, și, respectiv, pentru a obține venituri care să le acopere măcar cheltuielile, companiile de chirie auto au fost nevoite să reducă considerabil prețul serviciilor pe care le prestează.

DUMITRU, SERVICII CHIRIE AUTO: „În domeniul închirierilor auto am înregistrat scăderi de prețuri aproximativ 20-25% la sută, din cauza că majoritatea oamenilor au pierdut din câștiguri nu mai au veniturile care le-au avut anii trecuți și, efectiv, nu își mai pot permite ce își permiteau un an, 2 sau 3 în urmă.”

Anul acesta, ne-au vizitat mai puțini turiștii, iar moldovenii care au revenit, totuși, acasă din cauza veniturilor mici sau pentru că și-au pierdut locul de muncă, fie că au renunțat la ideea de a închiria o mașină, fie că au optat pentru o variantă mai economă.

EUGEN, SERVICII CHIRIE AUTO: „O parte din clienți, în general, au renunțat la aceste servicii și s-au descurcat fără automobil, dar a doua parte au preferat ceva mai econom. Au fost și avansuri care oamenii au trimis și au fost întoarse, pentru că nu e vina clientului că s-a anulat zborul și nu i-a fost permis dreptul de a întra în țară.”

În primele luni ale primăverii, atunci când au fost luate cele mai severe măsuri de prevenire a infectării cu Covid-19, acest domeniu a fost total neproductiv. Deși clienții au făcut rezervări preventive, iar unii chiar au achitat o sumă în avans pentru chiria automobilului, banii le-au fost restituiți, pentru că oamenii nu au putut ajunge în Moldova.

EUGEN, servicii chirie auto: „Lunile martie, aprilie, mai în genere au stopat total activitatea. Au fost și avansuri care oamenii au trimis și au fost întoarse, pentru că nu e vina clientului că s-a anulat zborul și nu i-a fost permis dreptul de a întra în țară.”

În primul val al pandemiei, numărul clienților de peste hotare s-a înjumătățit, iar oamenii din țară au început să caute serviciile locale abia spre sfârșitul lunii aprilie, pentru e evita îmbulzeala din transportul public.

„Din luna aprilie s-au mai început careva deplasări au început persoanele, clienți locali să mai apeleze dar tot foarte slab decât ar fi trebuit să fi fost, comparativ cu anii trecuți.”

Prețul de chirie al unui automobile este de cel puțin 10 euro pe zi.

Reporter: Elena Boboc

Imagini: Sergiu Ciubaru

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram