Pavel Abraham nu va mai face parte din comisia care va selecta un judecător din partea Republicii Moldova la CEDO. Decizia a fost luată de președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, care a desemnat-o pe judecătoarea Viorica Puică în calitate de membru al comisiei.

„În contextul concursului în desfășurare pentru funcția de judecător la CEDO din partea Republicii Moldova, doamna Președintă a retras membrul desemnat anterior de către Igor Dodon în comisia de concurs, domnul Pavel Abraham, din cauza unor dubii rezonabile cu privire la integritatea acestuia”, a anunțat Olesea Stamate, consilieră prezidențială în domeniul justiției.

„Ținând cont de importanța reprezentării Republicii Moldova la CEDO de către un judecător onest și profesionist, așteptările societății sunt ca acest concurs să se desfășoare într-o manieră de maximă transparență și corectitudine. Respectiv, am desemnat-o drept reprezentant al Președinției în această comisie pe Viorica Puică, o judecătoare competentă și corectă”, mai spune Olesea Stamate.

Precizăm că din comisie mai fac parte și ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, doi deputați din Parlament, cu studii juridice, președintele Consiliului pentru prevenire și eliminare discriminării și asigurării egalității, Ian Feldman, avocatul poporului, agentul guvernamental Oleg Rotari, judecătorul Curții Constituționale Serghei Țurcan, procurorul general, Alexandr Stoianoglo, judecătoarea CSJ Tamara Chișcă-Doneva, președintele Consiliului Superior al Procurorilor, Angela Motuzoc, secretarul de stat al Ministerului de Externe Gheorghe Leucă, președintele Uniunii Avocaților din Republica Moldova, Emanuil Ploșniță, doctorul habilitat în drept Violeta Cojocaru, ex-judecătorul la CEDO Stanislav Pavlovschi, și Viorica Lifari, doctor, conferențiar universitar la Facultatea de Litere de la USM.

În cursa pentru funcția de judecător la CEDO s-au înscris 13 persoane, printre care se numără și fostul purtător de cuvânt al PD Vitalie Gamurari, dar și fratele ex-procurorului Cornel Gurin – Marin Gurin. La concurs mai participă și Alexandru Prisac, Roman Zadoinov, Ion Cojocari, Lilian Moraru, Lilian Apostol, Vladislav Gribince, Vladimir Grosu, Victor Burac, Gheorghe Mîțu, Nicolae Eșanu, Diana Scobioală.

Ședința Comisiei pentru selectarea candidaților la postul de judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, la data de 22 ianuarie 2021, ora 15:00, în cadrul căreia va fi examinată eligibilitatea dosarelor depuse și admiterea la interviu

 

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!