/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 755: Sancțiuni UE și tancuri binecuvântate de preoți. Colaborator al Ambasadei Ruse, interzis în Moldova

/VIDEO/ Creștinii ortodocși de stil vechi l-au sărbătorit, astăzi, pe Sfântul Vasile cel Mare

14 ianuarie 2021, ora 21:30

Creștinii ortodocși de stil vechi îl sărbătoresc, astăzi, pe Sfântul Vasile cel Mare. Cu această ocazie, în multe sate din Moldova, gospodarii își deschid larg porțile, pentru a primi cetele de semănători, după ce, în ajun, aceștia au umblat din casă în casă cu plugușorul și cu uratul. Dar înainte de asta, creștinii merg la biserică și se roagă pentru sănătatea celor apropiați, iar preoții își seamănă enoriașii și îi urează de sănătate și să aibă un an nou cu bucurii și bunăstare.

Potrivit tradiției, astăzi, în multe localități din țară, oamenii sărbătoresc Anul Nou pe stil vechi. Gospodinele se pregătesc temeinic, pentru a primi copiii, care vin să samene prin case și să le ureze gospodarilor un an nou mai bogat.

„- Primiți semănătorii? – Da!  MUSCA (184_6467, din mapa Sfântul Vasile) TC 00.06 – 00.14 Să trăiți, să-nfloriți…”

Chiar dacă este un an mai diferit decât ceilalți, din cauza pandemiei, la Măgdăcești, raionul Criuleni, oamenii spun că, în ajun, au primit urătorii, iar astăzi așteaptă cu nerăbdare copiii, să-i samene. Spre seară, vor merge și ei la rude, cu semănatul.

„Ne ducem la nanașa să o semănăm, cu nepoțica, cu Sofia. Și o să semănăm și cu boabe de porumb, și cu ciocolate, și cu bănuți să fie bogați. La noi au fost și cu uratul, și cu colinda au fost mulți copii”.

În Moldova, tradițiile și obiceiurile de Anul Nou pe stil vechi sunt păstrate cu sfințenie. Și în satul Selemet din raionul Cimișlia, cetele de semănători au mers, de dimineață, cu semănatul. Imagini cu acest frumos obicei au fost postate pe o rețea de socializare.

După sfânta liturghie, creștinii ortodocși de stil vechi, cei care, de Sfântul Vasile, sărbătoresc și un nou început de an, își urează unul altuia sănătate, prosperitate și belșug în toate.

„Noi, azi venim și ne rugăm ca anul să fie mai bogat, să avem pace în țară și înțelegere între oameni, și întreaga societate. Am făcut sarmale, am făcut plăcinte și facem, ne ducem cu familia după sfânta slujbă să semănăm.”

„Așa am luat-o de la părinți și așa păstrăm. Se zice că nu se schimbă credința pe stilul cel vechi. Totdeauna mesele bogate, frumoase și să fim plini cu sănătate. Semănăm, vin finii, ne seamănă.”

Vin în fiecare an, neapărat mă strădui să vin la biserică. Și venim cu toții să ne rugăm pentru ca bunul Dumnezeu să ne ajute în acest an deloc ușor.

Despre Sfântul Vasile se spune că este unul dintre cei mai importanţi teologi ai Bisericii Ortodoxe. El mai este considerat și păzitor de duhuri rele.

VADIM CHEIBAȘ, PROTOIEREU, SECRETARUL GENERAL  AL MITROPOLIEI MOLDOVEI: „Creștinii ortodocși, în dimineața zilei, au venit la biserică. // Bineînțeles, s-au împărtășit cu sfintele daruri, au primit mesajul evanghelic. A fi în biserică, înseamnă a fi în comuniune cu aproapele. Și după posibilitate, desigur, prăznuiesc în această perioadă luminată între nașterea mântuitorului și botezul Domnului”.

Conform tradiției, în ajunul sărbătorii de Sfântul Vasile, cetele de urători pornesc cu Plugușorul și cu uratul. Ieri seara, un grup de urători, format din elevi ai gimnaziului din Brânzenii Vechi și Noi, din raionul Telenești au venit cu un îndemn către ascultătorii lor: să filtreze informațiile din presă și să fie mai atenți la conținutul acestora.

„Anul Nou să vă fie, început de veselie! Dar nu vă relaxați și de mine ascultați. Fiți atenți, pe rețelele de socializare căci acolo poate fi manipulare, înainte ca un link să accesați, trebuie neapărat să vă informați.”

Atmosferă de sărbătoare a fost și în localitatea Feștelița, din raionul Ștefan Vodă. Cetele de urători mascați și îmbrăcați în straie de sărbătoare au mers pe la casele gospodarilor.

„ – Primiți urătorii? – Primin, primim! – Aho, aho seara lui Sfântul Vasile. Să vă fie gospodari de bine….02.03

Bătrânii spun că, dacă în noaptea de Sfântul Vasile va ninge, atunci anul va fi îmbelșugat, iar dacă este senin, va fi prosper. Numele Vasile este foarte răspândit în toată lumea creştină. Acesta provine din grecescul „basileios”, care la rândul lui înseamnă „rege”, „împărat”. Potrivit datelor Întreprinderii de Stat Registru, în Moldova își sărbătoresc onomastica peste 60 de mii de persoane care poartă numele de Vasile ori Vasilisa.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram