Noi detalii au apărut în cadrul audierilor publice a comisiei de anchetă privind spălarea de bani în dosarul „Laundromat”. Mai exact, 37 de avertismente scrise și 18 amenzi în valoare de 2 milioane de lei au fost efectuate de BNM în adresa băncii implicate în Laundromatul Rusesc.

Inga Grigoriu, președinta comisiei, a declarat că BNM a prezentat informații în care se conțin 37 avertismente scrise, 18 amenzi în valoare de 2 milioane de lei. Urmare acestor acțiuni, reprezentanții instituției au sesizat organele de drept, iar Grigoriu a făcut apel la procurori să verifice rapoartele BNM. 

„Au mai apărut un șir de întrebări în urma răspunsurilor primite în scris. Vrem să înțelegem aspectul legal, acțiunile instituțiilor responsabile, dar și inacțiunile. Este important să decidem cu ce propuneri să venim, noi membrii comisiei, dar și responsabilii încadrați în procesul de anchetă, astfel ca aceste operațiuni, tranzacții dubioase să nu se mai repete”, susține Inga Grigoriu.

În replică, reprezentanții BNM susțin că mereu s-au condus de cerințele impuse de lege și la propriul regulament privind spălarea banilor și terorismul.

În urma investigațiilor, Inga Grigoriu a declarat că există 46 de decizii de suspendare a tranzacțiilor suspecte, potrivit SPCSB, astfel dl Dorin Drăguțanu ar putea prezenta informații suplimentare în cadrul audierilor publice.

În luna aprilie 2021, comisia va veni cu un raport în care se va indica factorul normativ legislativ modificat în vederea vulnerabilizării legilor ce vizează spălarea banilor. Totodată, vor fi înaintate propuneri legislative în cadrul raportului, dat fiind faptul că comisia și-a asumat rolul de a elucida toate circumstanțele în cazul  dosarului „Laundromat”.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!