A fost agitație astăzi la Centrul Național de Transfuzie a Sângelui. Peste 50 de polițiști de la Fulger au venit, dis-de-dimineață, să doneze plasmă convalescentă, cea care le dă o speranță de viață persoanelor care fac o formă gravă a maladiei, după ce se infectează cu Covid-19. Responsabilii de la Centru se bucură că, datorită donatorilor, care vin benevol pentru transfuzii, reușesc să facă față solicitărilor. În acest fel, pot să asigure stocurile din spitalele, care tratează bolnavii de COVID-19.

Autobuzul cu cei 55 de ofițeri Fulger a parcat în fața Centrului Național de Transfuzie a Sângelui, azi dimineață, la prima oră. Tradițional deja, polițiștii au făcut o poză de grup, apoi s-au înregistrat pentru donare.

„ – Este important de ajutat persoanele care au nevoie și să donăm cât mai multă plasmă. – Cum vă simțiți? – Mă simt foarte bine. – Nu amețiți? – Nu.”

„Pentru a dona plasmă pentru cei care au nevoie de ea. “

Anterior, Guvernul Chicu a venit cu propunerea de a remunera cu 3000 de lei, donatorii de sânge care au fost bolnavi de Covid-19, fapt care, în opinia guvernanților, ar fi o motivare în plus ca oamenii să doneze sânge pentru plasmă convalescentă, dar inițiativa nu a fost aprobată.

„Noi nu suntem aici pentru bani. Am venit să facem o faptă bună. Suntem pentru a salva vieți și pentru a face o faptă bună.”

Nu este pentru prima dată, când polițiștii vin să doneze sânge, iar gesturi de acest fel vor mai urma, susțin ei.

DIANA FETCO, OFIȚERĂ DE PRESĂ IGP: „Este important să precizez că avem foarte multe cazuri grave în țară, cu regret, și decese. Cu părere de rău, am pierdut și 4 polițiști în lupta cu acest virus. De aceea, în viață fiind, este important să ne ajutăm reciproc, acum.”

Șefa Centrului Național de Transfuzie a Sângelui recunoaște că cel mai greu a fost la începutul pandemiei, atunci când, pur și simplu, nu existau astfel de donatori. Acum, însă cei care au învins virusul vin cu regularitate pentru a dona sânge.

SVETLANA CEBOTARI, ȘEFA CENTRULUI NAȚIONAL DE TRANSFUZIE A SÂNGELUI: „Numărul și stocul de unități de plasmă îl avem suficient pentru 7 – 8 zile. Facem față nu este niciun pericol, nicio problemă.”

Plasma convalescentă poate fi donată doar de către bărbați, cu vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani. Aceștia nu trebuie să sufere de boli cronice și să aștepte, cel puțin, 14 zile după însănătoșirea completă. Se consideră că plasma colectată de la un fost bolnav, transferată unui suferind de coronavirus, poate neutraliza concentrațiile sporite de virus din sânge. Experții susțin că plasma oferită de o singură persoană vindecată de Covid-19, aproximativ 600 de mililitri, se separă în trei doze și poate fi utilizată pentru a salva trei pacienți în stare extrem de gravă. Prima persoană din Moldova care a donat plasmă convalescentă a fost șeful SMURD, Dumitru Carasic.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!