/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 794: Alertă în toată țara și risc de baie de sânge! WP: Moldova va fi următoarea țintă, dacă Ucraina cade

Nagacevschi, despre schimbările pe care le-a propus Sandu în Comisa ce va desemna un judecător la CEDO: „Regulamentul nu prevede...”

missing
15 ianuarie 2021, ora 14:09

Comisia de concurs pentru selectarea judecătorului la CEDO din partea Republicii Moldova se va întruni pe 22 ianuarie pentru a decide dacă acceptă în mod excepțional inițiativa președintei Maia Sandu de a o desemna pe judecătoarea Viorica Puică în calitate de membru a Comisei. Despre aceasta a scris pe pagina sa de Facebook ministrul Justiției Fadei Nagacevschi.

Cât ține de propunerea președintei de-al retrage pe Pavel Abraham, înaintat anterior de către Igor Dodon, Fadei Nagacevschi a spus că „Regulamentul nu prevede posibilitatea retragerii unui membru de către autoritățile și organizațiile responsabile. Doar membrul poate decide să se retragă din cadrul Comisiei”.

Ministrul a mai dat de înțeles că decizia președintei a fost întârziată, întrucât conform prevederilor Regulamentului autoritățile și organizațiile responsabile vor desemna membrii în Comisia pentru selectarea candidaților la postul de judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului până la 10 decembrie 2020.

„Sper foarte mult că, nimeni nu este interesat să obstrucționeze, discrediteze activitatea Comisiei, care are o sarcină extrem de importantă. Vă rog să lăsați la o parte interesele și să ne consolidăm pentru a asigura un concurs onest, transparent și să-i selectăm pe cei mai buni dintre cei buni, or, asta este în interesul Republicii Moldova”, a mai scris ministrul.

Pe 14 ianuarie președinta Maia Sandu la retras pe Pavel Abraham din Comisie și a desemnat-o pe judecătoarea Viorica Puică în calitate de membru. Consiliera prezidențială în domeniul justiției Olesea Stamate a susținut că o astfel de decizie a fost luată din cauza unor dubii rezonabile cu privire la integritatea lui Pavel Abraham.

Precizăm că din Comisie mai fac parte ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, doi deputați din Parlament, cu studii juridice, președintele Consiliului pentru prevenire și eliminare discriminării și asigurării egalității, Ian Feldman, avocatul poporului, agentul guvernamental Oleg Rotari, judecătorul Curții Constituționale Serghei Țurcan, procurorul general, Alexandr Stoianoglo, judecătoarea CSJ Tamara Chișcă-Doneva, președintele Consiliului Superior al Procurorilor, Angela Motuzoc, secretarul de stat al Ministerului de Externe Gheorghe Leucă, președintele Uniunii Avocaților din Republica Moldova, Emanuil Ploșniță, doctorul habilitat în drept Violeta Cojocaru, ex-judecătorul la CEDO Stanislav Pavlovschi, și Viorica Lifari, doctor, conferențiar universitar la Facultatea de Litere de la USM.

În cursa pentru funcția de judecător la CEDO s-au înscris 13 persoane, printre care se numără și fostul purtător de cuvânt al PD Vitalie Gamurari, dar și fratele ex-procurorului Cornel Gurin – Marin Gurin. La concurs mai participă și Alexandru Prisac, Roman Zadoinov, Ion Cojocari, Lilian Moraru, Lilian Apostol, Vladislav Gribince, Vladimir Grosu, Victor Burac, Gheorghe Mîțu, Nicolae Eșanu, Diana Scobioală.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram