/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 794: Alertă în toată țara și risc de baie de sânge! WP: Moldova va fi următoarea țintă, dacă Ucraina cade

Sună pe Viber și cer datele cardului bancar. Un internaut a dat peste cap planul escrocilor. Ce spune poliția

missing
15 ianuarie 2021, ora 14:58

Sună pe Viber și cer datele bancare. Astfel acționează escrocii cointeresați în spargerea conturilor financiare. Un internaut a dat peste cap planurile nelegiuitorilor și a scos la iveală planurile acestora. De cealaltă parte Poliția atenționează că o creștere a fraudelor cu utilizarea cardurilor bancare se atestă în ultima perioadă.

Persoana care a avut de afacere cu escrocii a publicat pe rețelele sociale o captură din care se poate vedea că i-au fost cerute datele bancare de către un utilizator Viber al cărui nume de profil este identic cu o denumire a unei bănci de la noi din țară. Omul spune că a fost atenționat precum că fără înștiințarea sa au fost făcute operațiuni comerciale pe un magazin online.

Oamenii legii confirmă că deținătorii de carduri sunt telefonați prin intermediul aplicației Viber de către escroci. Aceștia la rândul lor se prezintă ca fiind reprezentanți ai băncii, iar sub pretextul că s-a încercat spargerea contului, cer deținătorului cardului să comunice datele și dau asigurări că sustragerea banilor va fi exclusă iar contul va fi securizat.

Escrocii mai acționează și prin intermediul anunțurilor ce sunt plasate de către cetățeni pe site-urile de comercializare si pe rețelele sociale. Ei se arată interesați de bunul propus spre vânzare. Sub pretextul procurării/rezervării acestuia, solicită date personale precum:

– numărul cardului;
– codul de securitate;
– parolele unice expediate prin SMS la numărul de telefon mobil al deținătorului de card.

În acest context poliția vine cu următoarele recomandări:

– În cazul în care cineva a accesat contul dumneavoastră online, contul bancar sau a obținut date despre cardul de credit sunați de îndată instituția financiară astfel încât contul să fie închis cât mai curând posibil, în acest fel să fie evitată extragerea mijloacelor bănești.

– Dacă a-ți fost contactat de persoane străine și se prezintă ca fiind angajați de la bancă nu aveți încredere, mai întâi verificați informația dacă cu adevărat ați fost contactat de angajații băncii respective și vi se cer datele bancare.

– Dacă doriți de a vinde careva bunuri prin intermediul relelor de socializare nu acceptați să fie efectuate tranzacțiile prin intermediul cardului bancar.

– În caz că vi s-a întâmplat să fiți victime a escrocilor nu întârziați să apelați de urgență la cel mai apropit Inspectorat de Poliție sau prin intermediul serviciului unic 112.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram